Gitarist 220 juli 2009

«« Gitarist 221 augustus 2009

Inhoud Gitarist 220 juli 2009


Devin Townsend [ Interviews pagina 28 ]

Toen Devin Townsend in 2007 aankondigde voorlopig te stoppen met muziek maken, leek er een einde te komen aan de stormloop van de Canadese zanger-gitarist, met het maniakale Strapping Young Lad en zijn iets ingetogener solowerk. Twee jaar later is hij alweer terug.


Jim Davies [ Interviews pagina 30 ]

Je hoeft geen Steve Vai te heten om een album met gitaarinstrumentals uit te brengen. Ex-Prodigy- en Pitchshifter-gitarist Jim Davies vertelt welke stappen je moet nemen om een publiek voor je muziek te vinden.


Julian Lage [ Interviews pagina 37 ]

Auto’s, Shakespeare en lekker koken: dat zijn de zaken die de jonge ‘jazzcat’ Julian Lage echt interesseren. En gitaarspelen natuurlijk.


Frank Kraaijeveld [ Interviews pagina 44 ]

Hij is het onverwoestbare boegbeeld van de Bintangs: Frank Kraaijeveld, de zich op het podium altijd in het zweet werkende bassist en zanger. Kraaijeveld versleet allerlei basgitaren, maar zijn gehavende en gebutste Danelectro past toch het beste bij hem.


Bigsby [ Features pagina 16 ]

Bij de naam Bigsby denken de meeste gitaristen direct aan die charmante, maar archaïsche vibrato. Een recent verschenen boek laat echter zien dat Paul Bigsby ook tot de uitvinders van de elektrische gitaar behoort.


Op zoek naar het perfecte jazzgitaargeluid [ Features pagina 38 ]

Waarom klonken de klassieke jazzgitaristen zoals ze klonken? Wat gebruikten zij voor instrumenten en versterkers en hoe kwamen ze tot dat karakteristieke warme, wat doffe geluid?


Township Guitars [ Features pagina 42 ]

Township Guitars uit Zuid-Afrika worden gemaakt van afvalhout en olieblikken. Een typisch Afrikaans product dat er niet alleen leuk uitziet, maar ook als professioneel instrument gebruikt kan worden.


Mayones Setius GTM 6 [ Tests pagina 22 ]

Enkele maanden geleden bespraken we al twee bassen van Mayones, het Poolse merk dat sinds vorig jaar ook in Nederland verkrijgbaar is. Na die positieve ervaring wilden we natuurlijk graag weten of de gitaren net zo goed zijn.


Hagström HJ500 Tremar [ Tests pagina 24 ]

Door de introductie van het nieuwe Tremar staartstuk zijn de elektrische gitaren van Hagström nu ook verkrijgbaar met een klassieke vibrato.


Laney LH50 top [ Tests pagina 26 ]

Drie maanden geleden bespraken we Laney’s hoge ogen gooiende GH50L. Het ‘oldies’-offensief krijgt een vervolg in de vorm van de ‘nieuwe oude’ LH50 (de topversie van de LC50), een model dat begin jaren ’90 ook al even op de markt is geweest.


Boss ME-70 [ Tests pagina 32 ]

Dit nieuwe model in de populaire ME-serie van Boss combineert de mogelijkheden van een multi-effectprocessor met de eenvoud van een effectpedaaltje.


Godin Multiac Grand Concert Duet Ambiance [ Tests pagina 34 ]

Een van alle moderne gemakken voorziene, vlot ogende gitaar met een klassieke feel en een scala aan heerlijke nylonsnarige gitaargeluiden. Dat is wat Godins nieuwste Multiac biedt aan de klassiek geschoolde gitarist met een open geest.


Warwick Alien [ Tests pagina 46 ]

Warwick kennen we vooral van de kwalitatief hoogstaande solidbody-basgitaren met hun karakteristieke klankkleur. Maar ook de Duitse edelbasbouwer heeft een akoestische basgitaar in zijn assortiment.


Mesa/Boogie M6 Carbine bascombo [ Tests pagina 48 ]

De Mesa/Boogie M6 Carbine zou wel eens de coolste basversterker op twee wielen kunnen zijn...


Softube Amproom bundle [ Tests pagina 50 ]

Meer met minder: een versterkersimulatie-plug-in die de werkelijkheid wel heel erg dicht op de hielen zit.


Sneltests [ Tests pagina 51 ]

MXR ’76 Vintage Dyna Comp CSP-028 compressor & Roland Cube 80X modelingversterker


Input [ Diversen pagina 5 ]

o.a. Chris Bergson, The Horse Company


Gebruikte gitaren: Yamaha SG2000 [ Diversen pagina 52 ]


Gitaarschuur [ Diversen pagina 55 ]


Output [ Diversen pagina 60 ]

o.a. Green Day, Andreas Kisser, Steve Earle, Stochelo Rosenberg, The Lucifer Principle, Jason Lytle, Cuby + Blizzards


Agenda [ Diversen pagina 67 ]


Wat ik geleerd heb: Charlie Burchill [ Diversen pagina 73 ]


Rockabilly (1) [ Workshops pagina 56 ]


Basnoten: Aston ‘Family Man’ Barrett [ Workshops pagina 59 ]


zoeken
zoeken