Steve Vai hoofdartiest op London Guitar Show

Video's van: Vai, Akkerman & Pearson en Guitar Idol 2009

Gitarist Extra 26-06-2009 02:57

Van 11 t/m 14 juni 2009 vond in Londen de London International Music Show plaats. Hoofdartiest dit jaar was Steve Vai, die ook een van zijn Alien Guitar Secrets-masterclasses gaf. In de Live Hall was hij twee dagen te zien en te horen als gast van de Phil Hilborne Band. Grappig detail: de drummer van de band was niemand minder dan Iron Maiden-icoon Nicko McBrain.

Jan Akkerman & Gareth Pearson
Behalve Steve Vai had het festival ook twee dagen een Nederlandse vertegenwoordiging op het hoofdpodium staan. Jan Akkerman was door Patrick James Eggle Acoustic Guitars uitgenodigd om het merk eens duidelijk in de spotlight te zetten. Akkerman bracht het jonge gitaartalent Gareth Pearson mee (vorige maand nog te zien op het Acoustic Strings festival in Raalte), die het publiek verraste met zijn fingerstyle-spel. Niet alleen kreeg de jonge Gareth veel ruimte van Akkerman, maar samen speelden ze ook een fijne interpretatie van Focus' Hocus Pocus.

In de twee video's van hen samen vind je ook een arrangement van Pearson van Michael Jackson's Billy Jean, dat de heren samen als afsluiter speelden. (Michael Jackson's muzikale invloed overstijgt generaties maar bij deze ook muzikale stromingen; de King of Pop overleed enkele uren voor publicatie van dit artikel op 25 juni 2009; red.)
Pearson onderhoudt nauwe banden met Akkerman en Tommy Emmanuel. Van de laatste hebben we uitgebreide video-interviews online staan in twee artikelen. (Zie ook Gitarist 219 voor het interview met Tommy Emmanuel.)
» Video's van dit optreden vind je onderaan het artikel.
» Bekijk hier deel 1 van de video's van Tommy Emmanuel
» Bekijk hier deel 2 van de video's van Tommy Emmanuel

Guitar Idol 2009
Voor het eerst werd via het web wereldwijd een idol gekozen. Het was een mooie prestatie van Guitar Idol 2009 dat men alle inzendingen online kon tonen en de finale in Londen live wist uit te zenden via www.guitaridol.tv. Op zaterdag 13 juni, om 10.00 uur 's ochtends, mochten de acht finalisten aantreden om de finale te spelen. Vroeg, maar dat verhoogde de spanning des te meer. Er waren veel prijzen te winnen, waaronder een Marshall JVM410H stack en een Ernie Ball Music Man Silhouette gitaar ter waarde van 1500 Engelse ponden (ruim 1600 euro).

De prijsuitreiking aan de winnaar van de wedstrijd, de 20-jarige Jack Thammarat Duangsiri uit Bangkok, zie je in de video onder dit artikel. Hij won met zijn nummer On The Way.

Steve Vai met de Phil Hilborne Band
Waar Joe Satriani vorig jaar voor volle zalen speelde, had ook Steve Vai dit jaar geen enkele moeite om zijn masterclass en de twee concerten met Phil Hilborne uit te verkopen. Wat er tijdens zijn masterclasses besproken werd, was alleen voor hen die er een flinke duit voor wilden neerleggen. Wil je daar meer over weten, kijk dan in Gitarist 221 (augustus) waar een verslag in staat van een masterclasse die Vai onlangs in Nederland gaf. Wat er op het podium gebeurde hebben we natuurlijk op video vastgelegd. Hieronder zie je Steve's versie van Little Wing met de Phil Hilborne Band. Hij was een van de gasten van de band die de vier dagen durende show afsloot.

Neil Murray, bekend van o.a. Whitesnake, Black Sabbath, Hanson, Brian May en Gary Moore was ook twee nummers van de partij. Bekijk de beelden hieronder van de jam, die een ietwat los einde heeft, maar toch leuk is omdat Phil Hilborne, Nicko McBrain en Steve Vai op een podium een unieke combinatie vormen.

video player

Gedurende het hele weekend verzorgde Peavy -gratis!- het geluid in de concertzaal. Met haar Versarray speakers (2x10 Versarray 212 met 218 subs) vulde het bedrijf in samenwerking met Crest audio het hele weekend de hal waar de concerten plaatsvonden.

zoeken
zoeken