Hiram Bullock overleden

Artist news 01-08-2008 03:30

Hiram Bullock, een herkenbare gitarist op tal van fusionalbums en een graag geziene gast op de jazzfestivals, is 25 juli 2008 op 52-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van keelkanker.

Bullock werd op 11 september 1955 geboren in Osaka, waar zijn ouders dienden bij de Amerikaanse marine, en kwam op 2-jarige leeftijd naar Baltimore in de VS. Hij studeerde aanvankelijk piano, vervolgens saxofoon, toen basgitaar, om op 16-jarige leeftijd de gitaar op te pakken. Aan de universiteit van Miami studeerde hij met onder meer Pat Metheny, Will Lee en Jaco Pastorius. Als lid van de band van zangeres Phyllis Hyman kwam hij naar New York, alwaar hij een veelgevraagd sessiegitarist werd.

Bullocks funky, bedrieglijk eenvoudig klinkende spel vol elementen van jazz, blues en rock is te horen op o.a. The Stranger van Billy Joel, Gaucho van Steely Dan, One Trick Pony van Paul Simon, Nothing Like The Sun van Sting en nog tientallen andere albums van o.a. David Sanborn (met wie hij meermalen op North Sea Jazz te zien was), Jaco Pastorius, Bob James, The Brecker Brothers, Chaka Khan, Spyro Gyra en Michael Franks. Ook was hij lang te zien als gitarist van de huisband van de David Letterman Show en Saturday Night Live.

Hiram Bullock speelde op een signature model van Cort, de HBS-II (humbucker/single coil/humbucker elementen, een esdoorn hals, Sperzel stemknoppen en een tobacco burst finish). Ook had hij gitaren van Armas en Mayones, alsmede een Yamaha Pacifica. Zijn versterker van de laatste jaren was een voor hem door het Italiaanse Mark Bass gebouwde stereo buizenversterkertop met twee lichtgewicht speakerkasten. Kijk op hirambullock.com/gear voor meer info en details.

Zijn band met Japan is altijd hecht gebleven. Drie albums met zijn 24th Street Band verschenen daar, voordat zijn drie soloalbums voor Atlantic van eind jaren tachtig hem onder de aandacht brachten van een groot publiek. Ook later in zijn carrière verschenen er albums van hem op Japanse labels.

Midden jaren tachtig raakte Bullock verslaafd aan harddrugs (voorliefde: crack), waar hij echter ook weer van afkickte. Bullock werd in 2007 behandeld aan keelkanker en herstelde voorspoedig. Tijdens een daaropvolgende tournee met het Miles Evans Orchestra bleek dat hij wederom zijn toevlucht had gezocht tot de crack. Zijn overlijden wordt echter in verband gebracht met complicaties als gevolg van chemotherapie.

Je kunt condoleances kwijt op respectance.com/Hiram_Bullock/memorial
zoeken
zoeken