aanmelden
Release van de Week - Robben Ford & Bill Evans - The Sun Room
Vandaag verschenen - 26 juli 2019
Muzieknieuws 26-07-2019 09:07
Welke stijl beheerst Robben Ford nou niet? Met saxofonist Bill Evans verkent hij maar weer eens zijn jazzy kant, maar natuurlijk niet zonder zijn typerende bluesy inslag. Het maakt 'The Sun Room' (earMUSIC/V2) tot een interessante plaat waarop het samenspel van hoog niveau is.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Gitarist-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Je kunt Robben Ford er niet van beschuldigen dat hij vastroest in één enkele stijl. Denk maar eens aan de uiteenlopende artiesten met wie hij gewerkt heeft: Joni Mitchell, Miles Davis, Jimmy Witherspoon en Kiss zijn slechts het topje van de ijsberg. Om over zijn eigen bluesuitspattingen met The Blues Line nog maar te zwijgen. Ford kent geen angst.

Dit keer slaat hij de handen ineen met jazzsaxofonist Bill Evans. Dat is niet voor het eerst; de heren hebben door de jaren heen regelmatig het podium gedeeld. Voordat Ford en Evans op tournee door Japan gingen, doken ze de studio in met topdrummer Keith Carlock (Steely Dan, Toto) en bassist James Genus (de Saturday Night Live-huisband). Het resultaat is ‘The Sun Room’.

“Ik heb met zoveel muzikanten in zoveel verschillende samenstellingen en stijlen gespeeld, maar ik moet eerlijk toegeven dat deze groep muzikanten een unieke chemie heeft”, aldus Ford. “Ze hebben een groot talent om onontgonnen terrein te verkennen en dat is een prettige basis voor improvisatie. Deze opname was een hoogtepunt in mijn lange muziekleven. Ik hou van blues, jazz, soul en funk en deze cd heeft het allemaal. Uitgevoerd op het hoogste niveau!"

Het samenspel doet vermoeden dat Ford en Genus al jaren samenspelen. De muziek is behoorlijk jazzy, maar Fords natuurlijke hang naar de blues is hoorbaar. Zijn typerende rauwe sound is prominent aanwezig. Zijn spel is daarnaast inventief, soulvol en inspirerend.

'The Sun Room' is verkrijgbaar op CD (digipak).

Het album is op Spotify nog niet beschikbaar, maar wel staan er al twee singles: