aanmelden
Release van de week: Khruangbin - Mordechai
Vandaag verschenen - 26 juni 2020
Muzieknieuws 26-06-2020 08:24
Zomerplaatje! Thaifunk, surfgitaar en hiphopgeïnfecteerde grooves. Khruangbin uit Texas staat al jaren voor aanstekelijke instrumentale muziek, maar doet er nu op Mordechai een dosis vocals bij!

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist. 

Khruangbin is een markant trio. Met hun onderkoelde spacerock en bijzondere kapsels hebben ze menig festivalweide gehypnotiseerd. Ook in tijden van corona verschijnt vandaag ‘gewoon’ een nieuw Krhuangbin-album genaamd Mordechai. De wereld heeft volgens gitarist Mark Speer en bassiste Laura Lee Ochoa wel behoefte aan een potje ontspannende muziek.

Live-impressie met de track Rules van hun album Con Todo El Mundo: 

De aanstekelijke platen met grotendeels instrumentale muziek klinken universeel, liggen goed in het gehoor en het credo ‘waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan’ lijkt tot in perfectie uitgevoerd. De arrangementen zijn overzichtelijk en bieden de ruimte om volledig bij weg te dromen óf kunnen als ontspannen achtergrondmuziek fungeren. Ook het visuele aspect is goed uitgewerkt: matchende kapsels, podiumkleding van vooraanstaande ontwerpers en een passende huisstijl.  

In ons zusterblad Musicmaker verschijnt 16 juli een interview met Khruangbin. We mogen er alvast uit citeren! Gitarist Mark Speer: ‘We volgen onze intuïtie tijdens de opnames. Bij deze opnamesessie merkten we dat we ook meer met zang wilden. Onze eerdere albums waren vooral instrumentaal. Voor deze plaat heb ik mijn gitaarpartijen aangepast zodat er meer ruimte kwam voor de zang. We houden ervan als er veel ruimte is in de muziek voor de verschillende partijen. Dan moet je soms partijen schrappen. Niets is heilig, ook al is het een coole gitaarpartij.'

Mordechai is opgenomen in de repetitieschuur van Khruangbin op het platteland van Texas. Bassiste Laura Lee Ochoa: 'De schuur is geen studio, maar hij klinkt heerlijk dankzij de houten vloer die erin ligt. Inmiddels is de schuur het hart van Khruangbin. We repeteren er, nemen er onze platen op en we zijn er graag. De rust die deze plek uitstraalt heeft ook z’n uitwerking op de muziek. We krijgen geen prikkels van een bruisende stad en de dagen lijken langer te duren. Dit is denk ik de beste plek om in quarantaine te zitten.’

Lees het hele interview in Musicmaker 477, juli-augustus 2020, te bestellen vanaf 16 juli via www.muziekmagazines.nl 

Op de nieuwe single Pelota is het de Afrikaanse gitaarpartij die de aandacht trekt. Zomerhit?

 

Op So We Won't Forget horen we een lekkere funky baslijn van Laura Lee Ochoa. 

Op Time (You and I) gaat drummer en dj Daniel “DJ” Johnson op de 80's discostyle-tour.

Nog meer stijlen horen die op deze nieuwe plaat voorbij komen? Check Mordechai op Spotify: