Nieuw album 90-jarige Chuck Berry

Eerste plaat rock ‘n’ roll-legende in bijna 40 jaar

Gitarist Extra 19-10-2016 10:10

Legendarische rock ‘n’ roller Chuck Berry kondigde 18 oktober op zijn 90e verjaardag aan in 2017 een nieuw album uit te brengen, het eerste in 38 jaar. De plaat, ‘Chuck’ getiteld, bevat nieuwe en oude songs van de inmiddels hoogbejaarde rocker.

Op het album, dat is opgenomen in verschillende studio’s in Berry’s thuisstad St. Louis, wordt hij begeleid door zijn vaste lokale band van de afgelopen twee decennia. De band bestaat uit Berry’s zoon Charles Berry Junior (gitaar), dochter Ingrid Berry (mondharmonica), Jimmy Marsala (al 40 jaar Berry’s bassist), Robert Lohr (piano) en Keith Robinson (drums).

Het is onmogelijk Chuck Berry’s invloed op de poplulaire cultuur te overschatten. Volgens het tijdschrift Rolling Stone “legde hij niet alleen de basis voor het rock ‘n’ roll-geluid, maar ook voor de rock ‘n’ roll-attiude”. Berry was de meest complete muzikant uit het rock ‘n’ roll-tijdperk in de jaren vijftig. Hij schreef sterke songs met intelligente teksten, waarvan vele klassiekers werden, zoals Roll Over Beethoven, Rock And Roll Music en Sweet Little Sixteen (om er slechts een paar te noemen). Verder had hij een trademark gitaarstijl die decennia lang werd nagevolgd en was hij daarbij een volleerd showman.

Chuck Berry’s roem rijkt zelfs verder dan de aarde. In 1977 lanceerde de NASA de Voyager II, een ruimtevaartuig dat de buitenste planeten van ons zonnestelsel moest verkennen. Dit toestel, dat inmiddels het zonnestelsel heeft verlaten, bevat een gouden plaat met muziek en andere informatie die eventuele buitenaardse wezens een indruk moet geven van het leven op aarde. Berry’s Johnny B. Goode is het enige rocknummer op deze plaat.


zoeken
zoeken