Maurits Westerik over ‘New’

GEM-zanger nu ook gitarist

Gitarist Extra 28-04-2008 13:13

Sinds gitarist/songschrijver Bas de Graaf de band begin 2007 verliet, neemt zanger Maurits Westerik in GEM de slaggitaarpartijen voor zijn rekening. Vincent Lemmen, ooit begonnen als bassist, is gepromoveerd tot leadgitarist. Hoe heeft dit GEM’s nieuwe (derde) album ‘New’ beďnvloed?

“Ik schreef altijd al de meeste muziek van GEM op gitaar, maar als je van tevoren weet dat je het ook in de studio en op het podium moet gaan spelen is de benadering toch anders. Iets meer ‘to the point’. Vroeger had ik wat akkoorden en misschien een themaatje, maar dan gaf ik het aan Vincent en Bas. Zij deden er dan iets moois mee waardoor het echt hun ding werd. Nu wilde ik vooral een goede combinatie maken van gitaar en zang en dat was soms een behoorlijke zoektocht. Maar uiteindelijk ging het heel goed.”

“Ik ben wat ritmischer gaan schrijven. Je hoort dat de plaat opener is en dat de coupletten spaarzamer zijn wat betreft akkoorden. In de refreinen wordt het wel opgebouwd, maar het is niet als op de vorige twee albums - ‘Tell Me What’s New’ (2004) en ‘Escapades’ (2006) – dat alles constant voluit gaat. Op (de single) Look en Blisters heb ik de gitaarpartijen bijna als een trompet benaderd, met Keith Richards in het achterhoofd (Maurits neuriet het intro van Brown Sugar van de Stones). Het ritme en de zang dragen de nummers op deze plaat, dat is denk ik de essentie.”

“Onze producer Greg Haver (Manic Street Preachers) is gek op het opnemen van gitaarpartijen en we hebben de boel fris en helder aangepakt. Ik wilde graag werken met de natuurlijke, dynamische cleane sound van de versterkers. We hebben veel met de Fender Deluxe 4x10 en de Vox AC30 gedaan, maar ook met oude 15 watt Fender versterkertjes. De studio (in Riga, Letland) was een houten ruimte met een mooie houten vloer, dus dat klinkt al meteen goed. Vroeger was de sound vooral hard, met Marshall versterkers, plús een Vox AC30 en een Fender Twin.”

“Op ‘New’ zijn overwegend slechts twee gitaarpartijen te horen, soms drie. Bij het mixen hebben we er heel veel ideeën en partijen weer uitgehaald, omdat de basis sterk genoeg was. En de vertaling naar de live-show werd zo ook een stuk eenvoudiger. We moeten nog wel goed naar de effecten kijken, want we hebben veel met phasers gewerkt, met de POG van Electro-Harmonix, wat MXR compressors, de Fulltone OCD en een oude Roland Space Echo. Vincent heeft nu de pedaalversie gekocht, da’s ook een te gek ding.”

“Live gebruik ik voornamelijk een Fender Stratocaster (over een Orange AD30), hoewel je dat misschien niet zou verwachten bij een band als GEM. Ik heb dat na de opnames besloten, want ik hou niet van gitaarwissels op het podium - ik heb al genoeg te doen als frontman. Het is een seventies Strat met van die ’69 elementen. Op ‘New’ hoor je verder een ’70 Deluxe Telecaster met zo’n element dat laatst in Gitarist werd besproken, de ’51 Nocaster – die klinkt echt supergoed. Voor Shoes heb ik een Les Paul Junior gebruikt met P90’s. Vincent heeft tegenwoordig een prachtige Gibson ES-339.”

Bekijk de clip van Look:

Edities bij dit artikel

zoeken
zoeken