NIEUWS


2,5 miljoenste gitaar van Martin

Ingelegd met 436 diamanten

Jawel, het 188 jaar oude merk heeft het ongelofelijke aantal van 2,5 miljoen gitaren gemaakt. Dat vraagt om een heel bijzonder jubileuminstrument. Wie Martin kent, weet dat dat een uitdaging is die ze.....meer »»

Release van de week: Tedeschi Trucks Band - I Am The Moon II. Ascension

Vandaag verschenen - 1 juli 2022

Een van de meest ambitieuze projecten die we de laatste tijd gehoord hebben is ‘I Am The Moon’ van de Tedeschi Trucks Band: een collectie van 24 nummers verspreid over vier albums waarvan vandaag .....meer »»

Paul McCartney's Glastonbury 'duet' met John Lennon werd mogelijk gemaakt door Peter Jackson en machine learning

"We leerden de computer hoe John klinkt en hoe Paul klinkt"

Paul McCartney's 'virtuele duet' met voormalig Beatles-bandgenoot John Lennon was ongetwijfeld een van de hoogtepunten van zijn prachtige Glastonbury headline set op zaterdagavond, maar het zou niet m.....meer »»

Videotest van de LTD Viper 1000 MSTBC gitaar

Testrapport in Gitarist 376, juli 2022, hier de video van de test!

'De LTD Viper 1000 MSTBC blinkt uit in rock en metal, wat je ook zou verwachten van een LTD gitaar, maar dankzij de extra voicings krijg je er een heel palet aan klanken bij, waardoor er eigenlijk gee.....meer »»

Release van de Week: Porcupine Tree - Closure/Continuation

Vandaag verschenen - 24 juni 2022

‘Closure/Continuation’ is het eerste Porcupine Tree-album in bijna dertien jaar. De muziek van de Britse progrockers is meteen herkenbaar, maar een stuk minder stevig dan de laatste paar albums. S.....meer »»

Baton Rouge breidt 20s Reloaded-serie uit met nieuwe shape

Er zijn zes FJ-modellen met verschillende houtsoorten en finishes

Baton Rouge's nieuwe FJ-shape is een kleine jumbo met een ondiepe cutaway. Een Flatcut Jumbo noemt de gitaarfabrikant dat ofwel FJ. Baton Rouge wil er de kloof mee overbruggen tussen de 20s Reloaded- .....meer »»

Taylor introduceert Koa modellen in 700 serie

Grand Auditorium en Grand Concert

Taylors 700 serie akoestische gitaren bestond uit modellen met palissander zij- en achterkant en een sparren top. Nu is heeft Andy Powers twee Koamodellen toegevoegd, de Grand Auditorium 724ce en de i.....meer »»

Yamaha introduceert een geheel vernieuwde Revstar serie

Lichtgewicht racegitaren

Yamaha presenteert een geheel vernieuwde serie Revstar gitaren. Oorspronkelijk in 2015 verschenen, hadden de Revstar's in naam en uiterlijk al een dikke knipoog naar Yamaha’s caféracer motoren. Dat.....meer »»

Trots op zijn gitaarspel: Jack White

Video en audio bij het interview in Gitarist 376

Jack White heeft dit jaar heel wat te melden - bijvoorbeeld twee nieuwe soloalbums. Toch is van een vooropgezet plan geen sprake: "Meestal ben ik al halverwege als ik in de gaten krijg dat zich een ni.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 376

In Gitarist 376, juli 2022 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsnivea.....meer »»

Regenboog-rebel: Furch Yellow Deluxe GC-CR

Video bij de test in Gitarist 376, juli 2022

Deze Furch ziet er misschien uit als een doodgewone grand concert met cutaway, maar dit model zit vol klankvolle innovaties. Benieuwd wat die zijn? Lees de test van de Furch Yellow Deluxe GC-CR in Git.....meer »»

StageCoach Sessions videoserie: fingerstyle gitaar met Gareth Pearson

Workshop en interviews bij het artikel in Gitarist 376

In de tiende aflevering van StageCoach Sessions reizen we naar New York om een interview en een educatieve video op te nemen met Gareth Pearson, een van ‘s werelds beste fingerstyle-gitaristen. .....meer »»

Steven Wilson over de nieuwe Porcupine Tree

Video's bij het interview in Gitarist 375, juli 2022

‘Closure/Continuation’ is het eerste Porcupine Tree-album in bijna dertien jaar. De muziek van de Britse progrockers is meteen herkenbaar, maar een stuk minder stevig dan de laatste paar albums. I.....meer »»

Release van de week: Kooymans & Carillo - Mirage

Vandaag verschenen - 17 juni 2022

Na zijn ALS-diagnose die de Golden Earring dwong te stoppen is het misschien verrassend dat er nieuw werk is van George Kooymans. Met zijn goede vriend Frank Carillo, met wie hij eerder, in 2009, de c.....meer »»

6 prachtige limited edition modellen in D'Angelico’s Deluxe serie

Van elke uitvoering zijn er wereldwijd slecht 50 stuks beschikbaar

Elk jaar kiest D'Angelico een aantal modellen uit zijn catalogus die licht worden aangepast qua afwerking, elektronica en hardware. Van deze variaties wordt er slechts een beperkt aantal exemplaren ge.....meer »»

Release van de week: Vieux Farka Touré - Les Racines

Vandaag verschenen: 10 juni 2022

'Les Racines' is Frans voor "de wortels". Zo'n titel kies je als gevestigde muzikant alleen als je terug gaat naar je oorsprong. En inderdaad: op zijn vijfde soloalbum duikt de Malinese zanger en gita.....meer »»

Harlem Lake wint European Blues Challenge

De beste van 23 bands

Afgelopen weekeinde vond de European Blues Challenge plaats in Malmö. 23 bands vanuit heel Europa speelden op twee dagen en Nederland won: Harlem Lake ging er met de winst vandoor......meer »»

Elfring Freedom Event fotoverslag

Met Harlem Lake's Sonny Ray van den Berg

Op donderdag 19 mei vond het Elfring Freedom Event plaats in het Noord-Hollandse Broek op Langedijk. Is dat een evenement waar gitaristen de barricaden opgaan voor vrijheid, gelijkheid en democratie? .....meer »»

De bijzondere Kauffmann Cozy gitaar getest in Gitarist

Check de onthullingsvideo van deze gitaar van Nederlandse makelij, 'ontdekt' in een kasteel in Frankrijk...

In december publiceerden we het nieuws over die bijzondere in Nederland gebouwde gitaar, de Kauffmann Cozy. In Gitarist 375, juni 2022 hebben we de Cozy getest. En het is werkelijk een heel bijzondere.....meer »»

Universal Audio komt met nieuwe pedalen

Elk met de simulatie van een specifieke versterker

Universal Audie verraste vorig jaar met de introductie van drie effectpedalen voor gitaristen, de Starlight Echo station, Golder Reverbarator en Astra Modulation Machine. Nu komt het Amerikaanse studi.....meer »»

AMP PX Eurovolt - test uit Gitarist 372

De Eurovolt laat je versterker op de juiste spanning werken.

Bij het ontwerpen van een buizenversterker wordt uitgegaan van een bepaalde netspanning. In Nederland is dat door de jaren heen gestegen van 220 tot 230 volt. Als de spanning uit het stopcontact .....meer »»

EHX Nano Deluxe Memory Man - test uit Gitarist 372

Mini Deluxe

Miniversie van iconische analoge delay sluit geen compromissen......meer »»

Maestro Original Collection - test uit Gitarist 372

De terugkeer van een legende

Een legendarische naam uit het verleden keert terug met een vijftal pedalen die ook naar de toekomst kijken......meer »»

Crafter Mino - test uit Gitarist 372

Zeven grootse dwergen

Crafter introduceert een nieuwe reeks gitaren, met een body en een mensuur die flink kleiner zijn dan bij de gemiddelde akoestische gitaar......meer »»

Koch Classictone II Twenty - test uit Gitarist 372

Moderne oldtimer met mooie toekomst

Kan Koch met de nieuwe Classictone mee in de vaart der volken? Gitarist plugt in….....meer »»

Rapier 33 - test uit Gitarist 372

Meer dan retro

De comeback van een vergeten pareltje uit de jaren zestig......meer »»

Fender Acoustasonic Player Telecaster - test uit Gitarist 372

Gestroomlijnde Acoustasonic

Heeft Fender met deze betaalbare hybride gitaar weer een winnaar in handen?.....meer »»

ESP E-II Eclipse Full Thickness - test uit Gitarist 371

Zonnetje in huis

ESP’s E-II Eclipse gaat op de traditionele tour met een dikke body, Fishman Fluence Classics en, ja, een sunburst afwerking. Is deze singlecut meer iets voor ouderen?.....meer »»

Ibanez PA300E - test uit Gitarist 371

Perfecte asymmetrie?

Ibanez introduceert een gitaar voor eigentijdse fingerpickers die in het voetspoor van Jon Gomm nieuwe speeltechnieken willen verkennen. Hoe goed is deze hoogst eigenwijze jumbo?.....meer »»

Neo Instruments Micro Vent 122 - test uit Gitarist 371

Leslie in een pedaal

Wie op zoek is naar pedalen die een rotaryspeaker nabootsen, komt al gauw bij het Duitse Neo Instruments uit. Recent introduceerde dat merk een tweetal minipedalen in hun Vent-reeks, die beide ev.....meer »»

MXR Deep Phase - test uit Gitarist 371

Palet aan phasersounds

Met de nieuwe Deep Phase heeft MXR zeven phasers in zijn catalogus. Als er één merk wat van phasers weet, is het MXR. De Phase 90 was het eerste pedaal dat MXR in de jaren zeventig uitbracht. Het w.....meer »»

Supro Delta King 12 - test uit Gitarist 371

De Deltawerken

Supro’s single-ended combo combineert een modern high-gain geluid met een vintage uiterlijk......meer »»

Guitar Summit in weekend 9-11 september in Mannheim

Beurs en masterclasses voor gitaristen en bassisten

De Guitar Summit in Mannheim is binnen een paar jaar uitgegroeid tot de grootste gitaarshow van Europa. In 2022 zijn we met Gitarist en onze collega’s van De Bassist voor het eerst partner van deze .....meer »»

Aanvraagperiode Steunfonds Muzikantendag geopend - tot 20 juni 2022

Vraag 5000 euro aan voor creatie, vastlegging en/of uitvoering van nieuw werk

Het was een mooi moment op de Muzikantendag, 7 mei in de Melkweg, toen Frank Janssen kon aankondigen dat Buma Cultuur en Muzikantendag de handen ineen hadden geslagen om de door het ministerie van OCW.....meer »»

Release van de week: Rik Meijer - Rik Meijer

Vandaag verschenen: 20 mei 2022

Door de jaren heen is de Friese gitarist Rik Meijer vooral als sessiemuzikant actief geweest. Op zijn titelloze solodebuut doet hij wat hij zelf leuk vindt. Met hulp van kopstukken uit de Nederlandse .....meer »»

Tal van topgitaristen op North Sea Jazz 2022

Van George Benson tot Cory Wong, van Bill Frisell tot Nile Rodgers

Hier op de redactie vinden we het wat vreemd: North Sea Jazz is al uitverkocht op de dag dat het volledige programma bekendgemaakt wordt. Komt natuurlijk door corona, want iedereen had de tickets voor.....meer »»

Cory Wong video's en playlist bij het interview in Gitarist 375, juni 2022

Wong's Cafe, Cory and the Wongnotes video's en archiefinterview als download

Het gaat funkmeester Cory Wong maar om één ding: de groove. Luister maar naar zijn nieuwe album 'Power Station'! Toch rockt hij er flink op los op zijn album 'Wong’s Cafe' dat eerder dit jaar uit.....meer »»

Midnight special: Taj Mahal & Ry Cooder

Video en audio bij het interview in Gitarist 375

Na bijna zestig jaar kwamen Taj Mahal en Ry Cooder recent weer bij elkaar voor een eerbetoon aan Sonny Terry & Brownie McGhee. Het resultaat, ‘Get On Board’, behoort tot het beste werk dat elk van.....meer »»

Marike Jager: experimenteel, stuwend en soms crappy met M ft. M

Video en audio bij het interview in Gitarist 375

Marike Jager en drummer Martijn Bosman begonnen spontaan een duo en het resultaat is de leukste gitaarplaat van dit jaar tot nog toe. Crappy beats - zeggen ze zelf -, elektronica en samples duelleren .....meer »»

Hittegolf: Taylor AD27e Flametop

Video bij de test in Gitarist 375, juni 2022

“Een heel andere gitaar dan je van Taylor zou verwachten” is de strijdkreet van deze Grand Pacific dreadnought. Nieuwsgierig? Lees de test van de Taylor AD27e Flametop in Gitarist 375, juni 2022 e.....meer »»

Vertragingstactiek: hoe gebruik je delay?

Audio bij de feature-workshop in Gitarist 375

Delay, wat is dat eigenlijk? In Gitarist 375, juni 2022 leggen we uit hoe dit veelgebruikte echo-effect werkt en wat de belangrijkste begrippen zijn die je moet kennen. Dan wil je natuurlijk weten wat.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 375

In Gitarist 375, juni 2022 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsnivea.....meer »»

Star's Music in Brussel breidt uit

Winkel voor gitaristen en bassisten nu ook voor alle muzikanten

Star's Music heeft in 2020 de deuren geopend van een nieuwe winkel in de Belgische hoofdstad, aan de Zuidstraat 145 in Brussel. Daar vind je 250 m² volledig gewijd aan de wereld van gitaar en basgita.....meer »»

Walrus Audio Badwater

Alles-in-één baspedaal van Walrus Audio

Zoek jij een eq, drive en compressiepedaal in een stompbox? De Badwater van Walrus Audio kan in ieder geval heel veel......meer »»

Blackstar St. James: lichtgewicht 50 watt versterkers

Combo & top, 6L6 & EL34

De nieuwe St. James buizenversterkers van Blackstar leveren 50 watt, maar zijn een stuk lichter dan je zou verwachten. Om dat te bereiken zijn ze niet over een nacht ijs gegaan......meer »»

Source Audio Atlas Compressor

Verschillende compressors in een

De Atlas Compressor van Source Audio bevat een uitgebreide verzameling compressiecircuits die de klank en het gevoel van de meest gewilde compressors weergeven, variërend van klassieke analoge effect.....meer »»

Open Dag bij Bax Music in Goes, zaterdag 28 mei

Demo-optredens & workshops, aanbiedingen, rondleiding en meer

We kunnen weer, dus laten we het dan ook gaan doen! Op naar de Open Dag van Bax Music in Goes, die na de editie in 2019 alleen streamend kon plaatsvinden. Ze hebben een mooi programma gemaakt, met een.....meer »»

Marcus King signature Orange top

Orange MK Ultra

Soulzanger en gitarist Marcus King heeft samen met Orange een signatureversterker ontworpen die in gelimiteerde oplage zal worden uitgebracht. .....meer »»

Harlem Lake naar de European Blues Challenge

En een clinic bij Elfring Amps

Harlem Lake maakt swampy southern rock maar dan gewoon uit de delta van de Haarlemmermeer. Op 4 juni representeert de band Nederland tijdens de European Blues Challenge 2022 in Malmö. We spraken zang.....meer »»

AmpMan pedaalversterker van Hughes & Kettner nu leverbaar

Met Spirit Tone Generator technologie van H&K

Een van de interessante trends van de laatste jaren is de opkomst van de pedaalversterkers. Hughes & Kettner kwam vorig jaar met de AmpMan en die is nu ruim verkrijgbaar......meer »»

Release van de week: John Scofield - John Scofield

Vandaag verschenen: 6 mei 2022

Hij moest er 70 voor worden om een eerste soloalbum te maken. En 'solo' wil hier zeggen 'zonder andere instrumenten dan gitaar'. De coronaperiode hielp een handje, want na 50 jaar de wereld rondzwerve.....meer »»

Muzikantendag op zaterdag 7 mei 2022 in de Melkweg Amsterdam

Met Joris Feiertag, Candy Dulfer, Demospreekuur en veel meer

Kort na de deels gestreamde Muzikantendag op 27 november komt er op zaterdag 7 mei alweer een nieuwe editie, maar nu op volle stoom, mét een Musicmaker Magazine Zaal en inclusief de natuurlijk altijd.....meer »»

Lees Gitarist op je mobiel, tablet, of laptop

De digitale editie van Gitarist vind je via Magzine of Readly

Gitarist kun je in de App Store en Google Play als digitale editie vinden via de apps Readly en MagZine. Voor slechts 3,99 per editie of tegen aantrekkelijke 'all you can read' abonnementsprijzen. .....meer »»

Release van de week: Rammstein - Zeit

Vandaag verschenen: 29 april 2022

Enige tijd gingen er geruchten dat het titelloze Rammstein-album uit 2019 de laatste zou zijn van de industriële metalgiganten uit Duitsland. Inmiddels is er in 'Zeit' verrassend snel een opvolger......meer »»

Klimaat: de muziekwereld slaat alarm

Maak kennis met Music Declares Emergency Nederland

Afgelopen vrijdag was het Earth Day, een van de driehonderdvijfenzestig dagen die alarm moeten slaan over de noodsituatie van het klimaat. Ook de muziekwereld laat van zich horen. De internationale or.....meer »»

IM Henny Vrienten

Een grootheid is niet meer

Op 25 april is Henny Vrienten in het bijzijn van zijn familie overleden. Hij werd slechts 73 en ondanks dat hij al gestopt was met optreden vanwege ziekte komt het als een klap voor iedereen die hem k.....meer »»

Ernie Ball breidt Slinky's uit

Zippy, Hyper, Magnum, and Skinny Top Heavy Bottom

In het jaar dat Ernie Ball 60 jaar bestaat wordt de populaire Slinky serie snaren uitgebreid met vier sets voor elektrisch gitaar en een basset......meer »»

De live video's van My Baby en het nieuwe album sake sake sake

Extra's bij het interview in Gitarist 374, mei 2022

MY BABY heeft inmiddels over de hele wereld podia beklommen en festivalweides bezworen met hun unieke brouwsel van rootsmuziek en dance. De band releasde op 21 april 2022 hun vijfde studioalbum - sake.....meer »»

Release van de week: Barry Hay & JB Meijers - Fiesta de la Vida

Vandaag verschenen: 22 april 2022

Drie jaar geleden sloegen JB Meijers en Barry Hay voor het eerst de handen ineen. Vandaag verschijnt het tweede album van de heren: 'Fiesta de la Vida'. Hierop zijn aanmerkelijk meer elektrische gitar.....meer »»

Molly Tuttle: liefde voor bluegrass

Video en audio bij het interview en de workshop in Gitarist 374

Op haar nieuwe album 'Crooked Tree' onderzoekt flatpicker extraordinaire Molly Tuttle haar invloeden met een geweldige set eigen composities. In Gitarist 374, mei 2022 vertelt ze over haar bluegrassro.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 374

In Gitarist 374, mei 2022 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsniveau.....meer »»

John Frusciante herrijst opnieuw

Video en audio bij het interview in Gitarist 374

Op zijn eerste album met de Red Hot Chili Peppers in 16 jaar heeft John Frusciante opnieuw gedefinieerd hoe hij gitaarspeelt. In een groot nieuw interview in Gitarist 374, mei 2022 onthult John hoe hi.....meer »»

De next level: Boss Nextone Special

Video bij de test in Gitarist 374, mei 2022

De test van de Boss Nextone Special uit Gitarist 374, mei 2022 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken. Boss' nieuwste versterker neemt een grote stap richting een nieuwe werke.....meer »»

Grote keuze aan Fenders bij Star's Music in Brussel

Bezoek dé winkel van België voor gitaristen en bassisten

Star's Music is een relatief nieuwe winkel in de Belgische hoofdstad, aan de Zuidstraat 145 in Brussel. Daar vind je 250 m² volledig gewijd aan de wereld van gitaar en basgitaren: elektrische en akoe.....meer »»

Kremona Verea - test uit Gitarist 370

Met nylon op het podium

Een al bijna honderd jaar bestaande Bulgaarse bouwer introduceert een nylonsnarige gitaar speciaal voor podium en studio......meer »»

Gretsch G2655-P90 Streamliner Center Block Jr Double-Cut P90 - test uit Gitarist 370

G-kracht

Het coolste gitaarmerk van de planeet?.....meer »»

Orange Super Crush 100 Combo - test uit Gitarist 370

Transistorrocker

Een solid-state versterker met de sounds van de Rockerverb? Dat willen we horen!.....meer »»

PRS Studio - test uit Gitarist 370

De terugkeer van de Studio

Dit is de tweede keer dat de Studio opduikt in de PRS Core-reeks. Is dit een hele andere gitaar dan de Studio van tien jaar terug en wat is er dan veranderd?.....meer »»

Pro Co Lil’ Rat - test uit Gitarist 370

Klassieke vervorming met een stevige beet

Van Gilmour tot Grohl, sinds zijn introductie in 1978 heeft de Pro Co Rat een reputatie als bonafide distortionklassieker. In die tijd heeft hij heeft heel wat uiterlijke veranderingen doorgemaakt, wa.....meer »»

Fulltone CS-Ranger - test uit Gitarist 370

Meer dan een Rangemaster-kloon

De Dallas Rangemaster is een legendarische treblebooster, die in de jaren zestig is ontwikkeld om tussen je gitaar en versterker te zetten en zo de midden- en hoge tonen te versterken. Ideaal voor het.....meer »»

Strymon Zelzah - test uit Gitarist 370

Purple phase

Voor wie aan één paarse phaser niet genoeg heeft, heeft Strymon er twee in dit nieuwe pedaal gestopt......meer »»

IM Rick Turner

De man achter Alembic

Rick Turner was niet alleen een van de mensen achter Alembic, maar hij bouwde instrumenten onder eigen naam en hij was een pionier als het gaat om moderne materialen. Op zondag 17 april overleed hij d.....meer »»

Doe mee aan de Thomann #DIYKitChallenge22

Ontwerp een instrument en win een waardebon van € 500,-!

Tweede ronde, een nieuwe kans: Thomann organiseert ook dit jaar weer de DIY Kit Challenge. Tijdens de #DIYKitChallenge22 maken muzikanten en muziekliefhebbers kans op mooie prijzen met een instrument .....meer »»

Harley Benton komt met op Mosrite geinspireerde serie

MR Classic en MR Modern

Johnny Ramone was übercool met zijn asymmetrische Mosrite op zijn knieën hangend. Harley Benton speelt daarop in met de nieuwe MR serie, die bestaat uit de Classic en Modern lijnen......meer »»

De Lag HyVibe 20: een Smart Guitar!

Akoestische gitaar met effecten die je hoort... via het bovenblad

De Lâg Tramontane HyVibe serie bestaat uit vier smart guitars: akoestische gitaren met ingebouwde effecten die je hoort als je gewoon akoestisch speelt. Hoe? Door 'actuators' die het bovenblad in tri.....meer »»

Release van de Week: M ft. M - Marike Jager & Martijn Bosman

Vandaag verschenen - 8 april 2022

‘M ft. M’, aka superkrachten Marike Jager en Martijn Bosman brengen hun eerste EP uit. Aansluitend touren ze door het hele land. Afgelopen dinsdag was het duo bij ons de redactie voor de Aquarium .....meer »»

M ft. M = Marike Jager & Martijn Bosman in Aquarium Sessions - videoserie met drie live tracks en een interview

EP komt uit op vrijdag 8 april 2022

Gerenommeerd zangeres en songwriter Marike Jager en sterdrummer Martijn Bosman hebben hun krachten gebundeld onder de naam M ft. M en brengen 8 april 2022 hun eerste EP uit. De dag voordat de EP uitko.....meer »»

Release van de Week: Red Hot Chili Peppers - Unlimited Love

Vandaag verschenen - 1 april 2022

De Red Hot Chili Peppers zijn terug van weggeweest. In oude formatie met gitarist John Frusciante lanceert de band vandaag hun twaalfde studioalbum Unlimited Love. De nieuwe plaat is geproduceerd door.....meer »»

Boss brengt twee nieuwe Space Echo pedalen uit!

De een compact, de ander zeer uitgebreid

Boss introduceert met de RE-2 en RE-202 de meest compacte Space Echo die Boss ooit heeft gemaakt, en de meest uitgebreide recreatie van deze iconische tape-echo......meer »»

Concerten van topgitaristen op komst

Julian Lage, Cory Wong, Joe Bonamassa, Ed Verhoeff, Matt Schofield en vele anderen

Het gaat weer loos, gelukkig! Er zijn veel interessante concerten voor gitaristen op komst! Check de data van deze gitaristen die naar de Benelux komen!.....meer »»

Ed Verhoeff: tribute aan John Abercrombie

Video en audio bij het interview in Gitarist 373

Na twee jaar doorschuiven komt het er eindelijk van: Ed Verhoeffs eerbetoon aan zijn in 2017 overleden vriend en collega John Abercrombie, de toonaangevend gitarist die in de jaren tachtig een van de .....meer »»

Uniek interview met Jimmy Rosenberg - door Ruben Hoeke

‘De gitaar heeft me nooit bedrogen’

Hij is een van de grootste gipsyjazzgitaristen aller tijden. Al op piepjonge leeftijd werd Jimmy Rosenberg (41) gezien als de nieuwe Django Reinhardt. Er volgden drie turbulente decennia. In de herfst.....meer »»

Joe Satriani: minder compromissen, andere dynamiek

Video en audio bij het interview in Gitarist 373

Tijdens de lockdown nam Joe Satriani zijn negentiende studioalbum op, ‘The Elephants Of Mars’. Volgens de Amerikaanse gitaarvirtuoos heeft het opnameproces ervoor gezorgd dat hij meer als zichzelf.....meer »»

Release van de week: Animals As Leaders - Parrhesia

Vandaag verschenen - 25 maart 2022

Het laatste full-length album van Animals As leaders, 'The Madness Of Many’, stamt alweer uit 2016. Maar nu is er dan eindelijk een nieuwe plaat, ‘Parrhesia’, waarop de progmetalband behoorlijk .....meer »»

Krijg de revolutionaire Hohner PentaSharp mondharmonica met neksteun t.w.v. € 62,90 cadeau bij abonnement Gitarist*

Pentatonische toonladder inclusief ‘blue note’

Hohner is sinds jaar en dag hét merk als het om mondharmonica’s gaat. Wil je een Hohner PentaHarp mét neksteun t.w.v. € 62,90 gratis thuisgestuurd krijgen? Neem dan nu een jaarabonnement op Git.....meer »»

IM Bert Ruiter

Focus-bassist overleden

Vandaag, 24 maart 2022, is Bert Ruiter overleden. Hij werd 75 jaar. Ruiter was onder meer bekend als bassist van Focus en Earth & Fire, maar hij deed veel meer......meer »»

EKO Guitars sinds 1959 - nu met de nieuwe VL480 Aged Gold Sparkle finish

Bekijk de demovideo van AB TV

Klassieke rocksounds in de stijl van Led Zeppelin, Aerosmith of Lenny Kravitz binnen handbereik voor een wel heel milde prijs. Dat is de VL480 van het Italiaanse merk EKO. Bekijk de demovideo in dit a.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 373

In Gitarist 373, april 2022 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsnive.....meer »»

Hoogvlieger: PRS SE Silver Sky

Video bij de test in Gitarist 373, april 2022

De test van de PRS SE Silver Sky uit Gitarist 373, april 2022 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken. Eindelijk komen PRS en John Mayer met een betaalbare SE-uitvoering van de.....meer »»

Brussel heeft met Star's Music een bijzondere gitaarwinkel in huis

Grote winkel voor gitaristen en bassisten

Star's Music heeft in 2020 de deuren geopend van een nieuwe winkel in de Belgische hoofdstad, aan de Zuidstraat 145 in Brussel. Daar vind je 250 m² volledig gewijd aan de wereld van gitaar en basgita.....meer »»

Release van de week: Bert Dockx - Safe

Vandaag verschenen - 18 maart 2022

De voorman van Flying Horseman brengt zijn tweede album onder eigen naam uit: ‘Safe’, een ontroerende plaat met schitterend gitaarspel en weidse gitaarsounds. We horen psychedelica, soundscapes, i.....meer »»

Meteora krijgt vaste plaats in Fendercatalogus

Fender met dubbele humbuckers

De Meteora kan je je misschien herinneren uit de Alternate Reality serie, waarin Fender gedurende een jaar elke maand een ander model uitbracht. Nu komt Meteora uit als productiemodel in de Mexicaanse.....meer »»

Ampeg Micro-VR

Helemaal 'The Faces' in wit!

De bekende Ampeg Micro-VR bastoren - of eigenlijk torentje - is er natuurlijk in het zwart en veel bassisten gebruiken deze thuis, in de studio of voor kleine optredens. De top en kast waren tijdelijk.....meer »»

Release van de week: Peter Tiehuis - Heart In Mind

Vandaag verschenen - 11 maart 2022

Een groot deel van zijn muzikale carrière had Peter Tiehuis geen tijd om stukken te schrijven. De agenda was altijd gevuld met studio-opnamen, repetities en optredens, het Metropole Orkest voorop, wa.....meer »»

Harley Benton U-Bassen

Ukelele bassen van Thomann

Het huismerk van Thomann, Harley Benton, duikt met zijn budgetproducten steeds meer op en waagt zich nu ook aan de ukelele bassen......meer »»

Fender Hot Wheels

16 unieke instrumenten

Elf Fender Master Builders en vijf van hun leerlingen werkte de afgelopen maanden aan een bijzonder project. Er werden 16 gitaren en bassen gemaakt, geïnspireerd door Hot Wheels van Mattel. Je weet w.....meer »»

TC Electronic Impulse

Pedaal voor IR's

IR's oftewel Impulse Responses: je kan er niet omheen in gitaar- en basland. TC Electronic komt met een pedaal speciaal voor IR-bestanden. Het pedaal is bedoeld voor elektrische en akoestische gitaar,.....meer »»

IM Norman Houlder

De man achter Shergold - en meer

Norman Houlder is overleden. Hij had misschien niet zo'n bekende naam als Leo Fender, Orville Gibson, Paul Reed Smith of Jim Burns, maar hij was een belangrijk man in de Britse gitaarindustrie en je k.....meer »»

Fuzzpedaal voor Oekraïne

Caroline Guitar Company's FCK PTN pedaal brengt in 10 minuten 9500 dollar op

Vorige week lanceerde de in South Carolina gevestigde pedalenbouwer Caroline Guitar Company de FCK PTN, een limited edition-versie van hun Hawaiian Pizza fuzzpedaal, waarvan alle opbrengsten naar huma.....meer »»

Release van de week: Wouter Planteijdt - Bullhorn II

Vandaag verschenen - 4 maart 2022

Door de lockdownperiode moest de release van de opvolger van ‘Bullhorn’ (2019) twee jaar uitgesteld worden, maar nu is hij er dan. Ook ‘Bullhorn II’ is een album vol eigenzinnige americana, me.....meer »»

Trace Elliot lanceert de TE-1200

Basversterkertop met veel functies

Het was best lang stil rond Trace Elliot maar het versterkermerk komt nu met een geheel nieuwe basversterkertop: de TE-1200. .....meer »»

Release van de week: Johnny Marr - Fever Dreams Pts 1-4

Vandaag verschenen - 25 februari 2022

Beroemd geworden met jarentachtig indie-grootheden The Smiths heeft Johnny Marr de laatste drie decennia bepaald niet stilgezeten. Hij heeft zijn karakteristiek gitaarstijl aan heel wat diverse projec.....meer »»

Gibson Sister Rosetta Tharpe Collection

The Godmother of Rock 'n' Roll

Elvis Presley, Keith Richards, Eric Clapton, Johnny Cash, Etta James, Jeff Beck en Little Richard: ze zijn allemaal beïnvloed door een bijzondere vrouw met een opvallende '61 SG. Gibson komt met een .....meer »»

Grootste keuze Ibanezzen bij Star's Music in Brussel

Grote winkel voor gitaristen en bassisten

Star's Music is een relatief nieuwe winkel in de Belgische hoofdstad, aan de Zuidstraat 145 in Brussel. Daar vind je 250 m² volledig gewijd aan de wereld van gitaar en basgitaren: elektrische en akoe.....meer »»

ESP E-II Eclipse Full Thickness - test uit Gitarist 371

Zonnetje in huis

ESP’s E-II Eclipse gaat op de traditionele tour met een dikke body, Fishman Fluence Classics en, ja, een sunburst afwerking. Is deze singlecut meer iets voor ouderen?.....meer »»

Richard Hallebeek is Gitarist van het jaar Benelux - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12e edit.....meer »»

Slash eindelijk live in de studio

Extra's bij het interview in Gitarist 372, maart 2022

Jarenlang wilde hij het al: een album live in de studio opnemen. Voor hun vierde album, simpelweg ‘4’ getiteld, gingen Slash, Myles Kennedy en The Conspirators de legendarische RCA Studio A in Nas.....meer »»

Eric Clapton is Gitarist van het jaar Wereld - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12e edit.....meer »»

D’Addario XPND pedalboards: altijd de goede maat

De pedalboards zijn eenvoudig uit te breiden door ze uit te schuiven

Met de XPND brengt D’Addario een goed doordacht pedalboard uit, of eigenlijk twee. Er is namelijk een versie voor één en voor twee rijen effectpedalen. Zoals de naam al doet vermoeden kun je het p.....meer »»

Meer dan retro: Rapier 33

Video bij de test in Gitarist 372, maart 2022

De test van de Rapier 33 uit Gitarist 372, maart 2022 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken. De comeback van een vergeten pareltje uit de jaren zestig. .....meer »»

Riffologie: vijf manieren om een klassieke riff te schrijven

Audio bij de feature-workshop in Gitarist 372

Een goede riff ontspruit spontaan aan je gitaar, nietwaar? Toch zijn er een aantal basiskenmerken waaraan de beste riffs voldoen. En er is ook een aantal manieren waarop je zelf een riff kunt schrijve.....meer »»

Santa Cruz Parabolic Tension snaren

Juiste spanning per snaar

Waar een set snaren meestal op dikte wordt samengesteld, kiest Santa Cruz voor een andere aanpak. Bij de Parabolic Tension sets is heel goed gekeken naar de onderlinge verhouding van snaarspanning. En.....meer »»

Fender Player Plus Telecaster & Stratocaster - test uit Gitarist 369

De weg omhoog

Fenders in Mexico gemaakte Standards werden in 2018 vervangen door de Player Series. Nu is die goed verkopende reeks aangevuld met vier modellen: de Player Plus gitaren. Wat is hier aan de hand?.....meer »»

Blackstar Dept. 10 Boost, Dual Drive & Dual Distortion - test uit Gitarist 369

De meest geavanceerde buizenpedalen ooit?

Blackstar is een van de meest vernieuwende versterkermerken van dit moment en combineert schijnbaar moeiteloos buizen met digitale technologie. Hier testen we drie nieuwe pedalen van het merk......meer »»

Levy’s Leathers Right Height Strap - test uit Gitarist 369

Een band die je eenvoudig even bijstelt

Als je een goede gitaarband zoekt, heb je nogal wat keus. Niet alleen wat uiterlijk betreft (vintage, modern, custom opdruk), maar ook qua materiaal (leer, textiel, kunststof, vegan) zijn er vele soor.....meer »»

Ibanez AZES40 - test uit Gitarist 369

Betaalbare AZ

Ibanez’ superstrat on a budget. Is het wat?.....meer »»

VHT D-Fifty - test uit Gitarist 369

Betaalbare Dumble-kloon

Voor een originele Dumble, de ultieme boetiekversterker, betaal je het honderdvoudige van wat deze VHT kost - en dan is het nog een tweedehandsje! Zijn er nog meer verschillen?.....meer »»

Walden G630CE Natura - test uit Gitarist 369

Natuurlijke klanken

Het merk Walden is terug van weggeweest met akoestische gitaren die een aantal opmerkelijke kenmerken hebben......meer »»

De Epiphone Joe Bonamassa Black Beauty Les Paul Custom is Elektrische gitaar van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

Leendert Haaksma is All Time Favorite Gitarist Benelux - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12e edit.....meer »»

Carlos Santana is All Time Favorite Gitarist Wereld - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12e edit.....meer »»

Harry Sacksioni is Akoestisch gitarist van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12e edit.....meer »»

De Fender Acoustic Series is Akoestische versterker van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

Tommy Emmanuel is Akoestische gitarist van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

Ad Vandenberg is Metalgitarist van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

Cory Wong is Jazz/fusion/funk/world-gitarist van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

Richard Hallebeek is Jazz/fusion/funk/world-gitarist van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

Joe Bonamassa is Blues(rock)gitarist van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

Release van de week: King of the World - Royal Ten

Vandaag verschenen: 18 februari 2022

Stef Delbaere is door lezers van Gitarist in de top 10 van beste Benelux bluesgitaristen gekozen. De bekendmaking, afgelopen dinsdag valt vrijwel samen met de release van het vijfde studioalbum van Ki.....meer »»

Matt Schofield masterclass in Tilburg op 16 april!

Guitar Bootcamp presenteert de clinic in samenwerking met Gitarist

Op 16 april geeft de Britse blues gitarist Matt Schofield een concert in Tilburg, bij de HeyHoek-backstage. Voorafgaand aan het concert organiseert Guitar Bootcamp in samenwerking met Gitarist een mas.....meer »»

Steve Vai is Metalgitarist van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

John Mayer is Pop/rockgitarist van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

De Boss pedalboards zijn Accessoire van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

De Gibson app is Software van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

Jan Akkerman is Pop/rockgitarist van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

Leif de Leeuw is Blues(rock)gitarist van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

De Fender ’68 Custom Vibro Champ Reverb is Gitaarversterker van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

De Blackstar Dept. 10 is het Effect van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

De Martin David Gilmour is de Akoestische gitaar van het jaar - Gitarist Poll Awards 2022

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2022! Tussen 10 en 24 februari maken we de uitslagen bekend van deze 12de edi.....meer »»

Release van de week: Slash - 4

Vandaag verschenen: 11 februari 2022

Jarenlang wilde hij het al: een album live in de studio opnemen. Voor hun vierde album, simpelweg '4' getiteld, gingen Slash, Myles Kennedy en The Conspirators de legendarische RCA Studio A in Nashvil.....meer »»

Release van de week: Psychonaut - Ferocious Fellowman

Vandaag verschenen: 4 februari 2022

Onlangs maakte Psychonaut uit het Belgische Mechelen indruk met zijn Eurosonic-showcase. Vandaag verschijnt een geremixte en geremasterde versie van hun EP 'Ferocious Fellowman' uit 2016......meer »»

Gitarist Poll: stemmen kan tot en met a.s. zondag 6 februari

Kies de gitaristen en producten van het jaar 2021! Stem nu!

Elk jaar schrijven we met Gitarist een poll uit. Wie zijn jullie favoriete gitaristen? Wat vinden jullie de beste nieuwe gitaren, amps en effecten van het afgelopen jaar? Wij zijn benieuwd! Elk jaar w.....meer »»

Nieuwe James Hetfield Snakebyte onder de 2022 modellen van ESP

Maar liefst 46 nieuwe modellen voor het komende jaar

Onder de naam 'ESP Presents 2022 Phase 1' heeft de Japanse gitaarbouwer 46 nieuwe modellen gepresenteerd, waaronder twee versies van de Snakebyte Camo, de signaturegitaar van Metallica frontman James .....meer »»

PRODUCTNIEUWS 2022: Taylor

Vier nieuwe gitaren: twee uit de American Dream serie en twee Grand Theater modellen

Dit voorjaar brengt Taylor vier nieuwe akoestische modellen uit, twee daarvan komen uit in de American Dream serie van betaalbare massieve gitaren die in Amerika worden gemaakt. De andere twee zijn Gr.....meer »»

Een Axis Capo van Ernie Ball cadeau bij abonnement Gitarist

Neem nu een abonnement en maak gebruik van deze actie!

De capo’s van Ernie Ball zien er top uit, sluiten naadloos aan en zijn makkelijk met één hand te wisselen. Wil je een Axis Capo gratis opgestuurd krijgen? Neem dan nu een jaarabonnement op Gitaris.....meer »»

Topgitaristen op North Sea Jazz 2022!

John McLaughlin, Cory Wong, Eric Gales, Mark Lettieri, Marcus King, George Benson, Bill Frisell, Julian Lage e.v.a.

Het North Sea Jazz Festival trekt de stoute schoenen aan en laat vandaag weten dat ze voor een festival in vol ornaat gaan, 8, 9 en 10 juli in Ahoy Rotterdam, met een volle bak internationale acts. Wh.....meer »»

Ovation zet traditie van limited editions voort

De Exotic Selection CS24P-FMYR-G verschijnt in de betaalbare Celebrity-serie

Ovation pikt de traditie weer op waarmee ze ooit in 1976 begonnen: het uitbrengen elk jaar van een speciale limited edition, het Collector Series Model. De gitaar die dit jaar wordt uitgebracht, in de.....meer »»

Release van de Week: Steve Vai - Inviolate

Vandaag verschenen - 28 januari 2022

Het langverwachte Inviolate van Steve Vai is uit! Wát een album. Subliem gitaarspel natuurlijk, en dan ook nog dat avontuur op die Hydra gitaar. .....meer »»

PRODUCTNIEUWS 2022: Fender en Squier

JV Modified, compacte pedalen, folkinstrumenten, 40 jaar Squier & 60 jaar Jaguar!

Oké, er is geen winter NAMM Show, maar dat betekent niet dat er geen nieuwe producten uitkomen aan het begin van dit kalenderjaar. Fender presenteert flink wat nieuws, waaronder Anniversary Jaguar en.....meer »»

Maestro is terug!

Gibson blaast het legendarische effectmerk nieuw leven in

Het eerste commerciele fuzzpedaal was de door Gibson gemaakte Maestro FZ-1 Fuzz Tone, onsterfelijk gemaakt door Keef’s riff van (I Can’t Get No) Satisfaction. Nu heeft Gibson dit legendarische mer.....meer »»

Epiphone Joan Jett Olympic Special

Klaar om te rocken!

Na Gibson komt ook zustermerk Epiphone met een signaturemodel voor Joan Jett: de Epiphone Joan Jett Olympic Special. .....meer »»

Da Capo GT Deluxe - test uit Gitarist 368

Design-amp

Da Capo is een jong West-Vlaams bedrijf dat met zijn eerste product hoog inzet: de GT Deluxe is een bijzonder schone verschijning......meer »»

Gibson G-45 & G-Writer EC - test uit Gitarist 368

Opening naar een nieuw geluid

Gibson introduceert een nieuwe generatie gitaren met een extra klankgat in de zijkant. Hoe klinken ze?.....meer »»

Ibanez Q52 & QX54QM - test uit Gitarist 368

Geen kopzorgen

Een Stratocaster of Les Paul zonder kop, dat is toch geen gezicht? En krijg je niet een minderwaardige gitaar als je zomaar de kop er vanaf haalt? Ibanez bewijst met de nieuwe Q-serie dat het niet zo .....meer »»

J. Rockett Clockwork Echo - test uit Gitarist 368

Analoge delay voor nu

J. Rockett vernieuwt het Deluxe Memory Man-concept......meer »»

Pigtronix Space Rip - test uit Gitarist 368

Vind je elektronische puls

Feit: je gitaar hoeft helemaal niet als een cleane of overstuurde rockmachine te klinken en een merk als Pigtronix herinnert ons daar regelmatig aan. Meest recent nog via dit Space Rip synthpedaal, da.....meer »»

Epiphone Slash Les Paul Standard - test uit Gitarist 368

Slash in de aanbieding

Als splinternieuwe Gibson ‘Brand Ambassador’ hoeft Slash alleen maar Slash te zijn en op een Les Paul te spelen. De laatste is nu binnen ieders bereik dankzij de Epiphone Slash Collection, die bes.....meer »»

Source Audio EQ2 Programmable EQ & C4 Synth - test uit Gitarist 368

Hightech pedalen

Twee geavanceerde effectpedalen met een bijbehorende app voor extra mogelijkheden......meer »»

Verslagen en terugkijkvideo's van enerverend ESNS 2022 showcasefestival

Online-editie van Eurosonic Noorderslag - 19-22 januari 2022

Elke avond tientallen showcases van woensdag 19 januari tot en met zaterdag 22 januari, die gratis zijn te volgen via een livestream vanaf drie podia tegelijk. Dat is ESNS 2022, En voor professionals .....meer »»

Warwick LTD 2022

De Streamette is terug

Elk jaar komt Warwick met een Limited Edition, ook wel Model Of The Year genoemd. Dit keer is het een Streamette, die zoals altijd als vier- en vijfsnarig model komt en zowel links- als rechtshandig......meer »»

Release van de week: Keb' Mo' - Good To Be...

Vandaag verschenen: 21 januari 2022

Je kunt het je bijna niet voorstellen als je 'Good To Be...' hoort, maar Keb' Mo' is inmiddels alweer zeventig jaar oud. Hij klinkt nog altijd zo energiek en geïnspireerd als op 'The Door' of 'Just L.....meer »»

Fender Noventa Telecaster en Stratocaster - test uit Gitarist 367

De kracht van eenvoud

Fender presenteert twee van zijn iconische modellen in een nieuwe, uitgeklede vorm. Maak kennis met de Strat en Tele als strakke rockmachines......meer »»

Line 6 POD Go Wireless - test uit Gitarist 367

Effecten zonder kabel

Een multi-effectpedaal dat alles kan en ook nog zonder kabel......meer »»

NUX Mighty 20 BT - test uit Gitarist 367

Ideaal oefen platform

De NUX Mighty 20 BT is een compacte oefenversterker voor thuis. Maar zoals zijn naam al aangeeft, kan hij meer dan je denkt......meer »»

PRS Fiore - test uit Gitarist 367

Flower power

De PRS Silver Sky zorgde voor de nodige commotie op het internet vanwege zijn weinig originele ontwerp en wereldberoemde endorser, en nu is er de Fiore. Wat vinden wij ervan? Een geweldige gitaar, om .....meer »»

Sire Larry Carlton A4 DS VS - test uit Gitarist 367

Koninklijke revolutie?

Het Amerikaanse Sire belooft met de naam Sire Revolution een omwenteling in gitaarland. Komt er ook een revolutie bij de akoestische gitaar?.....meer »»

Boss HM-2W - test uit Gitarist 367

Dit geliefde Boss metalpedaal krijgt een update met de Waza Craft-uitvoering

Je kent dit pedaal wel: opvallende zwarte en oranje kleuren aan de buitenkant en snijdende high-gain geluiden aan de binnenkant. Van alle uitvoeringen is de Boss HM-2 Heavy Metal het meest geliefd. Da.....meer »»

Tech 21 SansAmp Classic - test uit Gitarist 367

Na 32 jaar staat de eerste versterkersimulator nog steeds zijn mannetje

Technische ontwikkelingen gaan razendsnel en ik denk niet dat er nog veel gitaristen zijn die over de eerste generatie modelingversterkers willen spelen. De eerste versterkersimulator was echter analo.....meer »»

Gitarist 372, maart 2022, nu verkrijgbaar in onze webshop!

Losse edities sturen we op zonder verzendkosten - als je abonnee wil worden hebben we mooie welkomstaanbiedingen!

De nieuwe editie van Gitarist ligt vanaf vandaag, 25 februari 2022, in de winkel! Of bestel 'm in onze webshop Muziekmagazines.nl. Als je meteen een abonnement neemt wordt dat natuurlijk hogelijk gewa.....meer »»

Bij Star's Music kan je jouw persoonlijke versie van een Gibson laten maken

Met het M2M programma van Gibson een unieke gitaar laten bouwen

Met het "Made 2 Measure" programma bieden Star's Music en Gibson nu de mogelijkheid om je persoonlijke versie van de meest populaire Gibson modellen te ontwerpen en te bestellen: de Les Paul Standard .....meer »»

DSM & Humboldt Simplifier DLX - test uit Gitarist 366

Minder simpel, meer mogelijkheden

DSM & Humboldt Electronics presenteert met de Simplifier DLX een uitgebreide analoge versterker- en speakersimulator......meer »»

Epiphone FT-110 Frontier & Casino - test uit Gitarist 366

Reborn in the USA

Enkele van de meest iconische Epiphone akoestische en elektrische gitaren worden opnieuw in de VS gebouwd. Wij testen de heruitgaven van twee legendarische modellen......meer »»

ESP E-II Horizon-III FR & M-I Thru NT - test uit Gitarist 366

Rockmachines

Een superstrat met Floyd Rose en een eenvoudige metalgitaar, beide uit ESP’s E-II-toplijn. Kwaliteit gegarandeerd......meer »»

Laney Cub-Super12 - test uit Gitarist 366

Boetiekversterker voor weinig

Laney’s nieuwe combo ziet er goed uit, klinkt goed en is zeer betaalbaar......meer »»

Sennheiser Evolution Wireless Digital - test uit Gitarist 366

Dubbel draadloos

Het nieuwe draadloze systeem van Sennheiser, de Evolution Wireless Digital, doet de wenkbrauwen omhoog krullen van aangename verbazing. Dat verklappen we maar vast!.....meer »»

Steve Vai over nieuw album in nieuwe editie Gitarist - en kondigt residency met Metropole Orkest aan

De video's bij het interview in Gitarist

Op 28 januari komt ‘Inviolate’ uit, het eerste volledig instrumentale album dat Steve Vai in lange tijd uitbrengt. Zoals altijd laat Vai in de negen nummers zijn creativiteit de vrije loop, wat on.....meer »»

Nux Loop Core Deluxe Bundle - test uit Gitarist 366

Handig looperpedaal voor live-gebruik

Nux (spreek uit: njoe-ex) is een Chinees merk dat een hele range aan - veelal digitale - muziekproducten biedt, van multi-effecten tot elektronische drums en digitale piano’s. Voor de gitarist is he.....meer »»

Flight Sakura Soprano & Fireball Tenor - test uit Gitarist 366

Een grote vlucht voor ukeleles

Het merk Flight is opgericht door ukelele-enthousiasten in Slovenie. Vanaf 2019 worden de instrumenten gedistribueerd door Hal Leonard, de grootste muziekuitgeverij ter wereld. Het huidige programma o.....meer »»

Gitarist videoverslag: Ibanez 2022 modellen!

Akoestisch en elektrisch

Ook dit jaar is er geen NAMM Show in januari waar we al het productnieuws kunnen bekijken. Daarom nodigde fabrikant/distributeur Hoshino ons uit in hun ruime showroom in Mijdrecht om alle nieuwe Ibane.....meer »»

Open podium: Queen - Crazy Little Thing Called Love

Audio bij de workshop in Gitarist 371

In Gitarist 371, februari 2022 vind je de akkoorddiagrammen, akkoordenschema en tekst bij deze workshop. Meer dan een paar akkoorden en een vaste hand heb je voor deze meezinger van Freddie Mercury ni.....meer »»

Idles: ‘We zijn nu echte muzikanten geworden!’

Video en audio bij het interview in Gitarist 371

Met twee gitaristen die met nieuwe technieken en een mega verzameling effectpedalen experimenteren, heeft Idles zichzelf opnieuw uitgevonden. Gedwongen door de lockdown ging Engelands meest opwindende.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 371

In Gitarist 371, februari 2022 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsn.....meer »»

Wolf in schaapskleren: Supro Delta King 12

Video bij de test in Gitarist 371, februari 2022

De test van de Supro Delta King 12 uit Gitarist 371, februari 2022 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken. Supro’s single-ended combo combineert een modern high-gain geluid .....meer »»

Legendarische versterkerbouwer Howard Alexander Dumble overleden

Stevie Ray Vaughan, Larry Carlton, Robben Ford, John Mayer, Eric Johnson, Santana en Kenny Wayne Shepherd speelden op zijn versterkers

De befaamde gitaarversterker ontwerper en bouwer Howard Alexander Dumble is naar verluidt overleden. Het nieuws werd gisteren (18 januari) bevestigd op het Dumble Amps Instagram account: "Het is met .....meer »»

John Mayer: "De SE heeft het geluid en gevoel van de Amerikaanse Silver Sky."

Eindelijk is er een PRS SE Silver Sky

PRS heeft de langverwachte SE-versie van de John Mayer Silver Sky signature aangekondigd. Op een betaalbare versie werd gehoopt sinds de Silver Sky in de Core-serie uitkwam, maar dit is geen exacte ko.....meer »»

De beste gitaarvideo’s in de videosectie van Gitarist.nl

Hocus Pocus, Joe Bonamassa, Paul Davids en nog veel meer

In de videosectie van Gitarist.nl vind je een prachtige hoeveelheid door de Gitarist-redactie geselecteerde video’s. Scroll er lekker doorheen en je vind veel moois......meer »»

ESNS wordt net als vorig jaar als stream-event

Nieuws over de showcases en conferentie

Eurosonic Noorderslag gaat opnieuw online plaatsvinden, van 19 tot en met 22 januari. ESNS streamt de showcases gratis – voor de digitale conferentie kan je je inschrijven voor € 99,- Met onze ma.....meer »»

Behringer Octave Divider

Vintage pedaal in een nieuw jasje

Behringer haalt steeds meer instrumenten uit het verleden terug om het nieuw leven in te blazen. Dit nieuwe pedaal zal zeker herinneringen oproepen......meer »»

Kauffmann's nieuwe model is erg cozy

De Kauffmann gaat met de Cozy voor een vintage uitstraling en geweldige speelervaring

Na het succes van de S- en T modellen introduceert Kauffmann nu het eerste geheel eigen model: de Kauffmann Cozy. De Cozy-series bestaat uit vijf verschillende gitaren die allemaal dezelfde body en .....meer »»

Electro-Harmonix Nano Q-Tron Envelope Filter

Compacte envelope filter voor meerdere instrumenten

Ben jij op zoek naar een eenvoudig te gebruiken envelop filter? Zoek dan niet verder, Electro-Harmonix heeft iets compacts gemaakt......meer »»

Gitarist 370, januari 2022, nu verkrijgbaar in onze webshop!

Losse edities sturen we op zonder verzendkosten - als je abonnee wil worden hebben we mooie welkomstaanbiedingen!

De nieuwe editie van Gitarist! Voor onder de kerstboom! Weet je nog niet wat voor cadeau je wilt krijgen of geven: een abonnement Gitarist is natuurlijk ideaal - en dan sturen we deze nieuwste editie .....meer »»

The Beatles: de 50 beste gitaarsongs in een Spotify playlist

Dit vinden gitaristen de meest opwindende, ontroerende en inspirerende gitaarnummers van de Fab Four

Geen band heeft meer mensen geïnspireerd om gitaar te gaan spelen dan The Beatles. Het viertal uit Liverpool kreeg onlangs opnieuw een prachtig eerbetoon met de driedelige docuserie ‘The Beatles: G.....meer »»

Hocus Pocus 50 jaar - De briljante riff en virtuoze solo's van Jan Akkerman - en First Reaction videos

Hocus Pocus kwam uit in 1971 - de live video van Midnight Special gaat nu in 2021 viral

Hocus Pocus is het iconische nummer van Focus dat inmiddels haar 50ste verjaardag viert. We staan stil bij het fenomenale spel van Jan Akkerman, onlangs 75 geworden, op zowel de studioversies als de b.....meer »»

Actie van Star's Music - 'Paradijs voor Gitaristen'

Betaal je aankoop in 3x zonder kosten

Star's Music in Brussel biedt 250 m² aan van gitaren en basgitaren: elektrische en akoestische instrumenten, versterkers, effecten, kabels, accessoires... Ze hebben momenteel een actie lopen dat je j.....meer »»

De terugkeer van de PRS Studio

Video bij de test in Gitarist 370, januari 2022

De test van de PRS Studio uit Gitarist 370, januari 2022 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 370

In Gitarist 370, januari 20222 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsn.....meer »»

Obscura: geen muziek voor muzikanten

Video en audio bij het interview in Gitarist 370

Het was een bewogen tijd voor Obscura. Vorig jaar verliet iedereen behalve gitarist en vocalist Steffen Kummerer de Duitse progressieve deathmetalband. Maar daarvoor keerden onder meer gitarist Christ.....meer »»

Open podium: The Pogues - Fairytale Of New York

Audio bij de workshop in Gitarist 370

In Gitarist 370, januari 2022 vind je de akkoorddiagrammen, akkoordenschema en tekst bij deze workshop. Kerst is niet compleet zonder dit eenvoudig mee te zingen nummer van The Pogues......meer »»

KOOPGIDS akoestische gitaarsnaren ‘Ernie Knows Acoustic’

Welke Ernie Ball snaren kies ik voor mijn akoestische gitaar?

Ernie Ball maakt meer dan 200 verschillende types snaren in een groot aantal materialen, snaardiktes en stijlen, zowel elektrisch, akoestisch als klassiek. Of je nu een beginner bent of een profession.....meer »»

RIP Phil Chen

Sessiebassist van onder meer Jeff Beck, Rod Stewart en Pete Townshend

De bekende sessiemuzikant Phil Chen is overleden. Hij zou met kerst 81 zijn geworden. Chen speelde met onder meer Jeff Beck, Rod Stewart, Pete Townshend en met Robby Krieger en Ray Manzarek van The Do.....meer »»

Release van de Week: Neil Young & Crazy Horse - Barn

Vandaag verschenen - 10 december 2021

Vandaag verschijnt het eenenveertigste (!) studioalbum van Neil Young. Deze keer met Crazy Horse en op zich is dat aantal al een Release van de Week waard......meer »»

Aquarium Sessions videoserie nu met Willem Friede en Komodo

YouTube-kanaal met miniconcerten, video-interviews en tutorials

Onze redactie houdt kantoor in muziekmakerscentrum Q-Factory in Amsterdam. In het redactiekantoor is er een kleine ruimte die vanwege de grote ramen bekend staat als ‘het aquarium’. In die karakte.....meer »»

Tom Morello's iconische versterkersounds in nieuwe MXR Power 50 Overdrive

Signaturepedaal met Marshall en Peavey sounds

Het MXR Power 50 Overdrive-pedaal vangt de klank van Morello's Marshall JCM800 en Peavey speakerkabinetten en voegt daar een effectloop aan toe......meer »»

De Philosopher's Tone van Pigtronix - minicompressor met veel headroom

Pigtronix belooft gouden randje met treble- en blendregelaar.

Pigtronix belooft met de Philosopher's Tone je gitaargeluid een gouden randje te geven. Hoe? Door deze compressor te voorzien van een treble- en blendregelaar. .....meer »»

Release van de week: Jac Bico - Alone Together

Vandaag verschenen - 3 december 2021

Zó mooi gespeeld, met zanglijnen en orkestraties vertolkt op louter elektrische gitaar... Jac Bico, die de laatste jaren vooral tourde met The Analogues, heeft de lockdown gebruikt om dit ontroerend .....meer »»

Steve Vai kondigt nieuw studioalbum aan

28 januari verschijnt Inviolate - interview in februari-editie van Gitarist

In de februari-editie vind je een groot interview met Steve Vai. We hebben hem al uitgebreid gesproken over het nieuwe album Inviolate, dat hij vandaag officieel aankondigt. Vandaag verschijnt het num.....meer »»

Excel Tammany - slanke OM van D'Angelico

Stijlvolle akoestische gitaar van bescheiden formaat

Dit Tammany orchestra model komt uit de duurdere Excel serie van D'Angelico en heeft alle stijlvolle kenmerken die we van het New Yorkse merk mogen verwachten......meer »»

Release van de week: Paul Gilbert - 'TWAS

Vandaag verschenen - 26 november 2021

Wie zegt dat kerstmuziek en de kunsten van een gitaarvirtuoos niet samengaan? Paul Gilbert bewijst dat dat prima kan. Hij liet zich inspireren door de manier waarop artiesten als Nat King Cole, Ella F.....meer »»

ESP opent showroom in Berlijn

Alle series vertegenwoordigd bij importeur Sound Service

In Berlijn is een showroom van ESP Guitars geopend, waar enkele van de meest exclusieve high-performance elektrische gitaren uit de Customshop van het merk te vinden zijn, naast topmodellen uit de Ori.....meer »»

Wat een superdag op Amsterdam Guitar Heaven!

Verslag van de gearshow, het workshopfestival en de avondshow

Ondanks de nieuwe coronamaatregelen konden we Amsterdam Guitar Heaven afgelopen zaterdag 20 november met een paar aanpassingen laten plaatsvinden in 8 zalen van Q-Factory Amsterdam. En het was een zee.....meer »»

Amsterdam Guitar Heaven 20 november 2021 - Dagkaarten gearshow + workshopfestival aan de deur nog verkrijgbaar

Avondshow Amsterdam Guitar Heaven uitverkocht

In een eerder bericht over Amsterdam Guitar Heaven gaven we al aan dat het evenement door kan gaan, ook met de nieuwe coronamaatregelen. De Avondshow is inmiddels uitverkocht. Vandaag kan je aan de de.....meer »»

13 topgitaristen op workshopfestival Amsterdam Guitar Heaven - zaterdag 20 november

Gitaarworkshops van 13.00-18.00 uur in 6 zalen van Q-Factory Amsterdam

Amsterdam Guitar Heaven 2021 kan doorgaan, ook met de nieuwe coronamaatregelen, die op 12-11 zijn aangekondigd. Op zaterdag 20 november is het zo ver: Amsterdam Guitar Heaven in Q-Factory Amsterd.....meer »»

Fender komt met vereenvoudigde Acoustasonic Tele

Mexicaanse Acoustasonic Player Telecaster

Fender heeft de Acoustasonic serie uitgebreid met de Acoustasonic Player Telecaster. Gebouwd in Ensenada, Mexico, biedt hij een gevarieerde set geluiden voor een toegankelijke prijs. Na vijf jaar van .....meer »»

Gearshow Gitaar & Bas op Amsterdam Guitar Heaven - zaterdag 20 november

De nieuwste gitaren, bassen, amps, effecten en meer in de Grote Zaal en Foyer van Q-Factory en meer!

Amsterdam Guitar Heaven 2021 kan doorgaan, ook met de nieuwe coronamaatregelen, die op 12-11 zijn aangekondigd. Op zaterdag 20 november is het zo ver: Amsterdam Guitar Heaven in Q-Factory Amsterd.....meer »»

Laat je gitaar gratis re-stringen tijdens Amsterdam Guitar Heaven

Actie van D'Addario en Keymusic - komende zaterdagmiddag 20 november

Laat je akoestische of elektrische gitaar gratis voorzien van nieuwe D'Addario snaren! Dat kan tijdens Amsterdam Guitar Heaven, komende zaterdag 20 november. .....meer »»

Tour door de Tijd band op Avondshow Amsterdam Guitar Heaven

Met Jack Pisters, Arnold van Dongen, Kees Lewiszong, en Marcel Singor - zaterdag 20 november

Amsterdam Guitar Heaven 2021 kan doorgaan, ook met de nieuwe coronamaatregelen, die op 12-11 zijn aangekondigd. Amsterdam Guitar Heaven in Q-Factory Amsterdam op zaterdag 20 november, sluiten we .....meer »»

Amsterdam Guitar Heaven kan doorgaan! Zaterdag 20 november vanaf 12.00 uur

Workshopfestival - Gearshow Gitaar & Bas - Avondshow Tour door de Tijd

Amsterdam Guitar Heaven 2021 kan doorgaan, ook met de nieuwe coronamaatregelen, die op 12-11 zijn aangekondigd. Download het blokkenschema verderop in dit artikel! En bestel je ticket nu! Let .....meer »»

Luister de 'Co Live' podcast met interview Jack Pisters over Amsterdam Guitar Heaven

Twee uur muziek en toelichtingen in het kader van Amsterdam Guitar Heaven op 20 november

Komende zaterdag 20 november vindt Amsterdam Guitar Heaven plaats in Q-Factory Amsterdam. Co de Kloet heeft er gisteren in zijn programma Co Live! op Radio 2 Soul & Jazz Co twee uur lang aandacht aan .....meer »»

Ableton Live workshops voor gitaristen en bassisten op Amsterdam Guitar Heaven

Zaterdag 20 november - workshops door Silvan van der Zwaag en Jean-Paul Grobben

Ableton doet een serie van vijf workshops speciaal gericht op gitaristen en bassisten. Jean-Paul Grobben, Ableton Certified Trainer, geeft een inleiding en beantwoordt al je vragen. Gitarist en produc.....meer »»

Release van de week: New Cool Collective - Yunikōn

Vandaag verschenen – 12 november 2021

Begin dit jaar verplaatste het in Amsterdam gevestigde New Cool Collective het epicentrum naar Rotterdam om in de studio van producer Simon Akkermans hun nieuwe album op te nemen. De verandering van o.....meer »»

Supro Delta King 10 is ideale thuisversterker voor rock en blues

5 watt en genoeg mogelijkheden

De Delta King 10 is de middelste van de drie Delta King versterkers van Supro. Met zijn 5 watt en 10 inch luidspreker is hij ideaal voor gebruik in huis en bij repetities. .....meer »»

Weer een nieuw Fuzzpedaal van Boss!

Waza Craft FZ-1w

BOSS introduceert de FZ-1W Fuzz, het nieuwste lid binnen de high-end Waza Craft-familie van compacte effectpedalen. De compleet analoge FZ-1W is tot stand gekomen door een grondige analyse van vele le.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 369

In Gitarist 369, december 2021 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsn.....meer »»

Video bij de Fender test in Gitarist 369

De Player Plus Telecaster en Stratocaster mikken op het brede publiek

De test van de Fender Player Plus Telecaster en Stratocaster uit Gitarist 369, december 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Carlos Santana: hoop en moed

Video en audio bij het interview in Gitarist 369

Op zijn nieuwe album ‘‘Blessings And Miracles’’ werkt Carlos Santana opnieuw samen met een heleboel sterren. In Gitarist 369, december 2021 praat hij met ons over PRS, improvisatie en zelfs St.....meer »»

Joe Bonamassa: op zoek naar plezier

Video en audio bij het interview in Gitarist 369

Joe Bonamassa wilde een nieuw album zonder franje, maar toch is volgens hem ‘Time Clocks’ waarschijnlijk zijn meest ambitieuze project tot nu toe. In Gitarist 369, december 2021 vertelt hij ons ov.....meer »»

Open podium: Nirvana - Polly

Audio bij de workshop in Gitarist 369

In Gitarist 369, december 2021 vind je de akkoorddiagrammen, akkoordenschema en tekst bij deze workshop. Acht akkoorden, dat is alles wat je nodig hebt om deze grungeklassieker van Nirvana in de vinge.....meer »»

Ibanez AZS 2209H & 2200F - test uit Gitarist 365

Super teles

Toen Ibanez de AZ-serie presenteerde hadden weinigen verwacht dat ze zo populair zou worden. Het waren nu eenmaal niet de eerste superstrats. Gaat hetzelfde lukken met de AZS-lijn?.....meer »»

Jackson Pro SL2P MAH HT - test uit Gitarist 365

Gestileerde metal

Jackson kwam dit jaar met een hele collectie nieuwe gitaren in de Pro-serie. Wij kregen daarvan een nieuwe Soloist ter test, Jacksons originele superstratmodel dat teruggaat tot 1984......meer »»

Javatar Parlor - test uit Gitarist 365

Zoetgevooisd

In Gitarist 362 (mei 2021) testten we de twee eerste modellen van Javatar Guitars, het nieuwe, aan Homestead gelieerde akoestische gitaarmerk. Deze grand auditorium en dreadnought worden op de voet ge.....meer »»

Neural DSP Quad Cortex - test uit Gitarist 365

Meesterbrein

Vol spanning hebben we op dit modelingpedaal gewacht en we denken dat jij er ook een wilt hebben......meer »»

Orange Acoustic Pedal - test uit Gitarist 365

Toveren met klankkleur

Met dit vrolijke kastje kun je je akoestische gitaar overal inpluggen......meer »»

Jam Pedals Harmonious Monk - test uit Gitarist 365

Boetiektremolo

Wat krijg je als Mick & Dan van That Pedal Show zich samen met het Griekse Jam Pedals buigen over het tremolo-effect?.....meer »»

Origin Effects RD Compact Hot Rod - test uit Gitarist 365

Modded Marshall sound

De RevivalDRIVE Compact met extra ballen voor opgevoerde sounds......meer »»

Vox Mini Go 50 - test uit Gitarist 365

Om mee te nemen

Deze nieuwe Vox is de ideale versterker om mee naar buiten te nemen; hij werkt ook op batterijen en zit vol leuke extra’s voor eindeloos plezier......meer »»

Alvarez MGA70WCEARSHB - test uit Gitarist 364

Een dienstbare allrounder

Alvarez introduceert een nieuwe reeks gitaren, de Masterworks Elite-serie. Een eerste kennismaking met een grand auditorium......meer »»

Eventide UltraTap & MicroPitch Delay - test uit Gitarist 364

Tijd als expressiemiddel

Een artikel waarin twee delays besproken worden, wordt dat dan niet te veel herhaling? Tot onze verrassing blijkt dat niet het geval te zijn, want deze twee delays uit het Eventide-archief vertegenwoo.....meer »»

Fender ’68 Custom Pro Reverb - test uit Gitarist 364

Voor de pro’s

Een van de beste versterkers ooit krijgt een update; klassieke Fender-klank en -stijl in een eigentijdse, draagbare uitvoering......meer »»

Gretsch G2215-P90 Streamliner Junior Jet Club - test uit Gitarist 364

Nieuw lid

Een Gretsch solidbody met een geschroefde hals? Wij waren ook verbaasd. En dat bleven we tijdens het testen van deze Junior Jet Club........meer »»

Vigier Excalibur Indus - test uit Gitarist 364

Vakmanschap

Vigier loopt al jaren mee en heeft een reputatie opgebouwd met goed ontworpen, moderne en progressieve gitaren. Nu hun Excalibur een belangrijke verjaardag viert, nemen we het instapmodel mee voor een.....meer »»

Release van de Week: Sylvie Kreusch - Montbray

Vandaag verschenen - 5 november 2021

Sylvie Kreusch brengt met haar debuutalbum Montbray spannende indie en opwindende alternatieve tracks. De nummers zijn gebaseerd op de pijn, wroeging en veerkracht die ontstonden na de relatiebreuk me.....meer »»

Fender komt met uitgebreide distortion en reverb pedalen

Duel Pugilist Distortion en Dual Marine Layer Reverb

De Duel Pugilist en Dual Marine Layer geven meer mogelijkheden aan de inmiddels bekende Pugilist en Marine Layer effectpedalen......meer »»

Jazzgitarist Pat Martino overleden

Martino combineerde de muzikaliteit van Wes Montgomery met de technische perfectie van Johnny Smith in een geheel eigen stijl

Op 1 november overleed Pat Martino, een opmerkelijk gitarist met een even opmerkelijk levensverhaal. Hij werd 77 jaar......meer »»

Amsterdam Guitar Heaven zaterdag 20 november - Gearshow Gitaar & Bas - Workshopfestival - Avondshow

In 8 zalen van Q-Factory Amsterdam 12.00-18.00u | 20.30-23.00u

Amsterdam Guitar Heaven 2021 kan doorgaan, ook met de nieuwe coronamaatregelen, die op 12-11 zijn aangekondigd. Met Gitarist, De Bassist, Musicmaker en partners organiseren we op zaterdag 20 nove.....meer »»

Release van de week: Joe Bonamassa – Time Clocks

Vandaag verschenen – 29 oktober 2021

Op zijn nieuwe album ‘Time Clocks’ neemt Joe Bonamassa ons mee terug naar zijn vroege roots. Hij wilde een album maken zonder franje, maar toch is ‘Time Clocks’ volgens Bonamassa waarschijnlij.....meer »»

Kurt Cobain's Jag-Stang opnieuw in productie bij Fender

Ter ere van het 30-jarig jubileum van Nevermind

"Sinds ik gitaar begon te spelen, vond ik bepaalde dingen aan bepaalde gitaren mooi, maar kon nooit de perfecte mix vinden van alles waar ik naar op zoek was" zei wijlen Kurt Cobain in 1994 in een Fen.....meer »»

John Scofield vrijdag 29 oktober in duo met legendarisch bassist Dave Holland

Duoconcert tijdens het Dutch Double Bass Festival, Theater Zuidplein, Rotterdam

John Scofield is een van de allergrootste gitaristen ooit. Onder eigen naam heeft hij allerlei muziekstijlen doorlopen, maar als je de lijst van musici leest met wie hij gespeeld heeft maak je een die.....meer »»

Les Pauls Number One brengt 800.000 euro op

De eerste Gibson Les Paul die door de man zelf werd goedgekeurd en bespeeld

Vooraf werd de prijs op 150.000 dollar geschat, maar uiteindelijk bracht 'Number One', Les Pauls eerste goedgekeurde exemplaar van de singlecut die zijn naam draagt, 930.000 dollar (ruim 800.000 euro).....meer »»

Release van de week: Leendert Haaksma - 12 Combustions

Vandaag verschenen: 15 oktober 2021

De titel van de eerste track op het album, Bonham, verraadt al waar 12 Combustions heen gaat: flink rocken, veel ruig en virtuoos gitaarspel, met roots in de seventies. Lekker los dus, met referenties.....meer »»

Dennis Huige: 100 procent akoestisch op nieuw album Racoon

Video en audio bij het interview in Gitarist 368

‘Spijt Is Iets Voor Later’ is het nieuwe album van Racoon. Deze zevende langspeler is hun eerste Nederlandstalige album en het is ook hun eerste album dat geheel met akoestische gitaren is opgenom.....meer »»

Video bij de J. Rockett test in Gitarist 368

De Clockwork Echo is een vintage analoge delay met een paar eigentijdse features

De test van de J. Rockett Clockwork Echo uit Gitarist 368, november 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 368

In Gitarist 368, november 2021 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsn.....meer »»

Open podium: Johnny Cash - Personal Jesus

Audio bij de workshop in Gitarist 368

In Gitarist 368, november 2021 vind je de akkoorddiagrammen, akkoordenschema, tekst en riff bij deze workshop. Leer hier de riff en akkoorden van een cover die de ‘Man in Black’ aan het eind van z.....meer »»

Exclusief! Video's rondom de release van Leendert Haaksma's 12 Combustions album

Video live in de studio en Geartalk met alle drie de muzikanten

Het is zijn eerste album onder eigen naam. Leendert Haaksma presenteert 15 oktober ‘12 Combustions’, een intens instrumentaal album met alleen eigen werk. Met Gitarist maakten we tijdens de opname.....meer »»

D'Addario - de XS-serie voor akoestisch gitaar getest

Extreem dunne coating

D'Addario bracht dit voorjaar de XS snaren op de markt, speciaal voor akoestische gitaar. Steven Faber testte de snaren. Onderaan het artikel hebben we een aantal video's geplaatst die D'Addario on.....meer »»

Blackstar presenteert buizenoversturingspedalen met IR speakermodeling

Boost-, overdrive- en distortion-buizenpedalen in de nieuwe Dept. 10 serie

We leven in een tijd waarin uitstekende modelingsounds voor een budgetvriendelijke prijs binnen handbereik zijn, toch gaat het hart van veel gitaristen sneller kloppen als we het hebben over buizenove.....meer »»

Bob Marley gitaar beschikbaar voor iedereen

Guild A-20 Marley

De Guild A-20 Marley is gebaseerd op de gitaar die Bob Marley thuis gebruikte voor songwriting en is daarmee een eerbetoon aan de reggaelegende. Veel van Marley's hits uit de jaren zeventig zijn gesch.....meer »»

Release v/d Week: Racoon - Spijt is iets voor later

Eerste NL-talige langspeler

Als je het succes van hun nummer Oceaan in acht neemt, hoeft een album vol met dergelijke tracks in hun moerstaal geen grote verassing te zijn. De cynicus zou kunnen zeggen dat deze plaat een gerichte.....meer »»

Betaalbare Ibanez AZ!

AZES Standard

De AZ Essentials-serie maakt de gewilde AZ-specificaties - veel klankmogelijkheden en uitstekende bespeelbaarheid - beschikbaar in de lagere prijsklasse......meer »»

Heerlijk oversturen met de Gamma Drive

Pigtronix’ Gamma Drive gaat van sprankelend clean tot een razende distortion

De asymmetrische clipping van het nieuwe Pigtronix overdrivepedaal zorgt voor een levendige, responsieve oversturing die je met een actieve EQ nog verder vorm kunt geven. .....meer »»

Eerbetoon voor Alexi Laiho van ESP

Vijf signature gitaren voor overleden metalgitarist

ESP Guitars heeft vijf nieuwe toevoegingen aan hun Signature Series aangekondigd voor Alexi Laiho, de veelgeprezen gitarist en frontman van de Finse metalbands Children of Bodom en Bodom After Midnigh.....meer »»

Cab's, IR's en Synthesizers in nieuwe pedalen van Boss

Uitbreiding van de 200-serie effectpedalen

De populaire 200-serie van Boss zit tussen de compacte pedalen en de uitgebreide pedalen uit de 500-serie. De nieuwe pedalen die in de 200 serie uitkomen zijn de IR-200 Amp & IR Cabinet en de SY-200 S.....meer »»

Gibson Generation Collection

De meest betaalbare in Montana gebouwde akoestische serie

De akoestische gitaren zijn gemaakt van massief Sitka sparren en notenhout en beloven een bijzondere speelervaring door de in de zijkant gemonteerde Player Port......meer »»

Fender lanceert Player Plus Series

Prachtige nieuwe kleuren en pro-kwaliteit specificaties

Fender heeft de nieuwste ontwikkeling in zijn best verkopende Player-serie aangekondigd. De modellen van de Player Plus Series komen in een aantal opvallende nieuwe kleuren, met opgewaardeerde specs d.....meer »»

Orange Super Crush 100

Wie heeft er buizen nodig met deze transistor-amp in de buurt?

De Orange Crush-reeks van solidstate gitaarversterkers is een groot succes, dus het bedrijf verhoogt nu de inzet met de Super Crush 100, een tweekanaals top en combo met ingebouwde reverb......meer »»

Release van de Week: Wies - Het Is Een Wies

Vandaag verschenen - 17 september 2021

We zaten met smart te wachten op het debuut van dit fijne trio. Het Is Een Wies komt vandaag uit en we spraken met bassist Tobias over de afgelopen drie jaar, het opnemen en natuurlijk de gebruikte sp.....meer »»

Mark Lettieri: cool, uniek & speciaal

Audio en video bij het interview in Gitarist 367

Mark Lettieri is een bezig baasje. Naast zijn werk met Snarky Puppy en de samenwerking met Cory Wong in de Fearless Flyers heeft hij zes albums op zijn eigen naam staan, waarvan de laatste, ‘Deep: T.....meer »»

K.K. Downing: “Geïmproviseerde solo’s zijn het moeilijkst te kopiëren”

Voormalig Judas Priest-gitarist over zijn gitaarspel en zijn nieuwe album

K.K. Downing vertrok in 2011 na meer dan veertig jaar bij de Britse metallegende Judas Priest. Na bijna tien jaar stilte verschijnt op 1 oktober het debuutalbum ‘Sermons Of The Sinner’ van zijn ni.....meer »»

Geheel vernieuwde editie van De Muzikantengids is uit

Nu gratis thuisgestuurd als je een jaarabonnement op Gitarist neemt

De Muzikantengids. Het is al vele jaren een begrip. Maar voor wie het dat nog niet is: het 346 pagina’s dikke boekwerk bevat álles wat je moet weten als popmuzikant. In chronologische volgorde beha.....meer »»

Video bij de PRS test in Gitarist 367

Mark Lettieri's signaturegitaar is een superstrat met veel mogelijkheden

De test van de PRS Fiore uit Gitarist 367, oktober 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 367

In Gitarist 367, oktober 2021 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsni.....meer »»

Video bij de Fender test in Gitarist 367

De eenvoudige Noventa Tele en Strat zijn toppers op elk niveau

De test van de Fender Noventa Telecaster en Stratocaster uit Gitarist 367, oktober 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

De Gibson Sessions video's en het debuutalbum van La Belle Époque

Danny van Tiggele nodigt 15 van zijn favoriete artiesten uit voor 'Volume 1'

De afgelopen maand publiceerden we elke week een nieuwe video in de serie Gibson Sessions met La Belle Époque: Blaudzun, Judy Blank, Kim Janssen en Anne Soldaat. In dit webartikel kan je ze nu alle v.....meer »»

Open podium: Fleetwood Mac - Go Your Own Way

Audio bij de workshop in Gitarist 367

In Gitarist 367, oktober 2021 vind je akkoorddiagrammen, akkoordenschema en tekst bij deze workshop. Stof je akoestische 12-snarige gitaar af en speel mee met deze wereldhit van Fleetwood Macs alle re.....meer »»

Apotheose Unmute Us met 50 muzikanten bij Matthijs Gaat door

Legendarische versie van Sly's Dance To The Music

Als het kabinet gisterenavond even de televisie aan gehad heeft is er geen ontkomen meer aan om dinsdag de boel open te gooien voor de culturele sector. Tienduizenden Unmute Us demonstranten in tien s.....meer »»

Release van de week: La Belle Époque - Volume 1

Vandaag verschenen: 10 september 2021

In de afgelopen weken publiceerden we op deze website en ons Youtube-kanaal GitaristVideo vier video's van akoestische versies van nummers die vandaag verschenen zijn op het album La Belle Époque 'Vo.....meer »»

The Fellowship Of Acoustics viert 20-jarig bestaan

Verjaardagsfestival in eigen parktuin

De Fellowship Of Acoustics bestaat 20 jaar en dat werd op 4 september gevierd met een heus festival in het park behorend bij het prachtige monumentale pand van deze bijzondere gitaarwinkel......meer »»

Release van de week: Iron Maiden - Senjutsu

vandaag verschenen: 3 september 2021

Iron Maiden mag je gerust zien als een van de grondleggers van het Heavy Metal genre. Al sinds eind jaren '70 zijn de Britten vrijwel continu aan het touren en sinds het eerste album uit 1980 stapelen.....meer »»

Première Anne Soldaat in La Belle Époque videoserie

Gibson Sessions op Gitarist.nl en ons GitaristVideo YouTube-kanaal

De vierde video van de Gibson Sessions videoserie met La Belle Époque gaat vandaag in première. Met Gitarist zijn we partner van dit project en presenteren we exclusief in de maand augustus de video.....meer »»

Première Kim Janssen in La Belle Époque videoserie

Gibson Sessions op Gitarist.nl en ons GitaristVideo YouTube-kanaal

De derde video van de Gibson Sessions videoserie met La Belle Époque gaat vandaag in première. Met Gitarist zijn we partner van dit project en presenteren we exclusief in de maand augustus de video.....meer »»

Release van de week: Robben Ford - Pure

Vandaag verschenen - 27 augustus 2021

Robben Fords nieuwe album ‘Pure’ is het eerste instrumentale uitstapje van de bluesvirtuoos sinds 'Tiger Walk' uit 1997. Het is ook zijn eerste nieuwe solomateriaal sinds de release van 'Purple Ho.....meer »»

Ultieme reverb van Neunaber?

17 verschillende reverbs in de Illumine

Het hightech pedalenmerk uit Californië komt met een nieuwe reverb, de Illumine. Veel opties? Check! Presets? Check! Compact? Check!.....meer »»

Zoom G6 Multi-Effects Processor - test uit Gitarist 363

Gestroomlijnde vloerprocessor

Met de nieuwe G6 introduceert Zoom een multi-effect en ampmodeler met modern uiterlijk en eenvoudige bediening.....meer »»

Source Audio SA250 Ultrawave - test uit Gitarist 363

Multiband processor voor op de vloer

De Ultrawave van Source Audio is een multibandprocessor. Dit betekent dat je signaal in meerdere frequentiebanden wordt onderverdeeld en je per band de hoeveelheid van het effect kunt bepalen. In het .....meer »»

DAddario XS - test uit Gitarist 363

Nieuwe gecoatte snaar van DAddario

Met de introductie van de XS snaren heb je bij D’Addario de keus uit drie soorten gecoate snaren: de EXP, XT en XS. Is bij de EXP snaren de windingdraad gecoat, bij XT en XS wordt de coating na het .....meer »»

Homestead Uke T Mango - test uit Gitarist 363

Homesteads tenorukelele

De stemming van een tenorukelele is hetzelfde als van zijn kleinere zussen (G-C-E-A), maar de grotere mensuur en body dragen bij aan meer speelgemak en een forser geluid......meer »»

Fender 75th Anniversary Telecaster - test uit Gitarist 363

Diamanten en parels

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Clarence Leonidas Fender het bedrijf oprichtte dat de geschiedenis van de populaire muziek voor altijd zou veranderen. Deze Anniversary Tele herinnert ons daaraan......meer »»

Cort Core-OC Blackwood - test uit Gitarist 363

Kort en goed

Corts nieuwe Core-serie biedt hoge kwaliteit voor een wel zeer vriendelijke prijs. Wij keken naar het Blackwood-model......meer »»

Fender Mustang Micro - test uit Gitarist 363

Snoepdoosje

Fender, ooit begonnen met het maken van versterkers, komt in zijn 75e jubileumjaar met de Mustang Micro, een jackplugversterker ‘on steroids’......meer »»

Don Everly overleden

Keith Richards noemde Don "een van de beste ritmegitaristen"

Afgelopen zaterdag overleed Don Everly thuis in Nashville, Tennessee op 84-jarige leeftijd. Samen met zijn broer Phil vormde hij het duo The Everly Brothers, dat eind jaren vijftig, begin jaren zestig.....meer »»

Speciale afwerking LTD '87 serie

Alleen dit jaar verkrijgbaar

Op de NAMM Show van 2020 presenteerde ESP de '87 reissue serie, bestaande uit modellen uit de beginperiode van ESP toen topgitaristen voor het eerst kennismaakten met dit Japanse merk. Nu wordt voor d.....meer »»

Première Judy Blank in La Belle Époque videoserie

Gibson Sessions op Gitarist.nl en ons GitaristVideo YouTube-kanaal

De tweede video van de Gibson Sessions videoserie met La Belle Époque gaat vandaag in première. Met Gitarist zijn we partner van dit project en presenteren we exclusief in de maand augustus de video.....meer »»

Release van de Week: Jett Rebel - Pre-Apocalypse Party Playlist

Vandaag verschenen - 20 augustus 2021

Pre-Apocalypse Party Playlist is een van de belangrijkste Nederlandse releases van dit jaar. Niet alleen is het een zeer fijn en zeer divers album, maar Jett Rebel voelt zich na zijn werk met onder me.....meer »»

Jett Rebel: 'Wat ik vooral doe is platen maken'

Interview naar aanleiding van zijn nieuwe album dat 20 augustus verschijnt

Het langverwachte nieuwe album van Jett Rebel is uit. Op Pre-Apocalypse Party Playlist speelt hij opnieuw alle instrumenten zelf. Maar voor het eerst is hij nu ook volwaardig producer van zijn eigen p.....meer »»

Robben Ford: terug naar instrumentale muziek

Audio en stijlanalyse bij het interview in Gitarist 366

Voor de opnames van ‘Pure’, zijn eerste instrumentale album sinds ‘Tiger Walk’ uit 1997, ging Robben Ford op een nieuwe manier te werk. In Gitarist 366, september 2021 legt hij uit hoe hij de .....meer »»

Sloper = twee drummers & twee gitaristen

Fabio Cannini, Peter Shoulder, Mario Goossens, Cesar Zuiderwijk

Sloper heeft niet minder dan twee topdrummers als stralend middelpunt: Cesar Zuiderwijk van Golden Earring en Mario Goossens van Triggerfinger. Maar zij zijn natuurlijk nergens zonder de inbreng van d.....meer »»

Popronde 2021 begint 11 september

'Betaald maar nog steeds laagdrempelig'

Popronde 2021 gaat 11 september van start in Nijmegen. Door corona-maatregelen iets anders dan we gewend zijn: De focus verschuift van de horeca naar culturele locaties. Want daar mogen wel concerten .....meer »»

Open podium: George Harrison - My Sweet Lord

Audio bij de workshop in Gitarist 366

In Gitarist 366, september 2021 vind je akkoorddiagrammen, akkoordenschema, tekst en lick bij deze workshop. Deze maand verschijnt de 50-jarige jubileumeditie van ex-Beatle George Harrisons magnum opu.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 366

In Gitarist 366, september 2021 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheids.....meer »»

Video bij de Epiphone test in Gitarist 366

De iconische Frontier en Casino worden opnieuw in Amerika gebouwd

De test van de Epiphone FT-110 Frontier & Casino uit Gitarist 366, september 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Video bij de Laney test in Gitarist 366

De Laney Cub-Super12 combo oogt en klinkt goed en is zeer betaalbaar

De test van de Laney Cub-Super12 uit Gitarist 366, september 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

John Mayer's Sob Rock live

Extra's bij het exclusieve interview in Gitarist magazine

Met ‘Sob Rock’ maakte John Mayer een tribute-album voor de muziek die hem inspireerde in de jaren tachtig. In Gitarist 366, september 2021, presenteren we een exclusief interview met hem. Hier op .....meer »»

Interview met Jinjer bij verschijnen van hun nieuwe album

Tijd om de sound op te bouwen

Mede door de veelzijdige stem van zangeres Tatiana Shmailyuk is Jinjer een hit op YouTube geworden – de video van Pisces heeft inmiddels al meer dan 53 miljoen views. Maar misschien nog wel belangri.....meer »»

Fender Tone Master Super Reverb

Authentiek digitaal

Na de Deluxe Reverb en Twin Reverb, brengt Fender nu ook de 4x10 Super Reverb uit in de Tone Master serie......meer »»

Javatar DS & GAC - test uit Gitarist 362

De twee eerste gitaren van een nieuw merk

Het Nederlandse bedrijf Homestead introduceert een nieuwe serie gitaren onder de naam Javatar. Hebben ze dezelfde kwaliteit als hun chique broers?.....meer »»

Universal Audio UAFX Golden Reverberator, Starlight Echo Station & Astra Modulation Machine - test uit Gitarist 362

Gouden standaard

Universal Audio creëert een flinke buzz met het uitbrengen van drie effectpedalen voor gitaar. Zijn de Golden, Starlight en Astra echt zo hemels als hun namen doen vermoeden?.....meer »»

Walrus Audio ACS1 - test uit Gitarist 362

Een nieuwe amp/cab-simulator van boetiekmerk Walrus Audio

De meeste pedalen van Walrus Audio zijn uitbundig versierd, maar de pedalen uit de Mako-reeks zien er veel zakelijker uit, met hun sobere metallic afwerking. De Mako’s hebben twee voet-schakelaars e.....meer »»

Vega-Trem VT1 Ultra Trem - test uit Gitarist 362

Is dit de beste upgrade voor je vintage Strat?

De Vega-Trem, vernoemd naar zijn ontwerper Isaac Vega, is een tremolosysteem (we houden de Fender-terminologie maar aan) voor elk Stratocaster-type gitaar. Het kan natuurlijk op nieuwe gitaren geplaat.....meer »»

Blackstar ID:CORE V3 Stereo 40 - test uit Gitarist 362

Oefenen op niveau

Britse versterkerproducent Blackstar presenteert de inmiddels derde generatie van zijn ID:CORE versterkers, een lijn handzame modelingversterkers die het predicaat ‘oefenversterker’ overstijgen......meer »»

PRS SE Custom 24 & 24-08 - test uit Gitarist 362

De weg omhoog

Twintig jaar na het debuut van het eerste PRS SE-model verkoopt de SE-reeks van het merk veel beter dan de Amerikaanse Core-gitaren. Hier testen we twee volwassen 2021-modellen......meer »»

Elite Acoustics D6-58 Acoustic Amplifier - test uit Gitarist 362

Elk geluid op elke locatie

Elite Acoustics lanceert een innovatieve versterker voor gitaar en zang die werkt op oplaadbare batterijen......meer »»

Release v/d Week: Tricklebolt - Live At The Drive In

Epische riffs en brullende motoren

Een wereldwijde primeur in de handen van een Sallandse vriendenband: het allereerste drive in-concert vastgelegd voor de eeuwigheid. Tricklebolt flikte het. En hoe! .....meer »»

Première Blaudzun in La Belle Époque videoserie

Gibson Sessions op Gitarist.nl en ons GitaristVideo YouTube-kanaal

Vandaag is er de première van de eerste video van de Gibson Sessions videoserie met La Belle Époque. Met Gitarist zijn we partner van dit project en presenteren we exclusief in de maand augustus de .....meer »»

Release van de week: George Harrison - All Things Must Pass (50th Anniversary)

Vandaag verschenen - 6 augustus 2021

51 jaar na de eerste release verschijnt de 50th Anniversary-editie van George Harrisons magnum opus ‘All Things Must Pass’. Op zijn eerste post-Beatles-album kon hij eindelijk het stuwmeer aan son.....meer »»

Release van de week: Prince - Welcome 2 America

Vandaag verschenen: 30 juli 2021

Een heus band-album van Prince, posthuum uitgebracht, met opnames uit de Paisley Park studio die hij in 2010 maakte met bassiste Tal Wilkenfeld en drummer Chris Coleman, en prominent aanwezige zangere.....meer »»

Fender Cory Wong Stratocaster

De gitaar is de eerste signature-Strat van de funkmaestro

Fender lanceert de Cory Wong Stratocaster, gebaseerd op de Highway One Strat die de Vulfpeck-gitarist als tiener kocht in een winkel in Minneapolis en die nog altijd zijn belangrijkste gitaar is. .....meer »»

In Memoriam ZZ Top- bassist Dusty Hill

19 mei 1949 - 28 juli 2021

Totaal onverwacht is Dusty Hill overleden. De bassist speelde sinds 1970 bij het trio, dat in de jaren tachtig grote MTV-hits scoorde. Joseph Michael Hill werd slechts 72 en overleed thuis in zijn sla.....meer »»

Release van de Week: Yngwie Malmsteen - Parabellum

Vandaag verschenen: 23 juli 2021

‘Parabellum’ is het nieuwe album van Yngwie Malmsteen en de opvolger van ‘Blue Lightning’ uit 2019. We spraken Malmsteen over het album; lees het interview in Gitarist 365, augustus 2021......meer »»

Hannah Trigwell interviewt muziekindustrie-kenners in Backstage Pass podcast

Meer dan 50 podcast interviews met producers, labelmanagers, boekingsagenten, festivalorganisatoren en meer

Hannah Trigwell is een Engelse singer-songwriter die voor Thomann Music een erg interessante podcastserie maakt waarin de huidige muziekscene, de strijd van muzikanten en de kneepjes van het vak worde.....meer »»

Op naar 30 Keymusic winkels

Jan 't Hoen over de aanpak van de Keymusic-keten die hij in 2019 overnam

Jan ’t Hoen kocht met zijn bedrijf twee jaar geleden de Keymusic-keten op. Anders dan je zou verwachten in tijden van corona en webwinkels is het aantal Keymusic-winkels sindsdien alleen maar gegroe.....meer »»

Video bij de Origin Effects test in Gitarist 365

RD Compact Hot Rod: RevivalDRIVE Compact met extra ballen

De test van de Origin Effects RD Compact Hot Rod uit Gitarist 365, augustus 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Video's met Rafael Devante Sinay bij Smandem., Gino Cochise, Jay Way en Latanya Alberto

Muzikale cosmopolitan

Rafael Devante Sinay speelde met maar liefst vier bands op Noorderslag 2021. Zijn optreden met Smandem. trok de aandacht van de Gitarist-redactie. Hun met hiphop en R&B doorspekte fusion heeft spannen.....meer »»

Nancy Wilson: verhalenverteller

Audio en video bij het interview in Gitarist 365

Nancy Wilson staat al zo’n vijftig jaar op het podium met Heart, maar hoewel haar zingende zus Ann al enkele soloalbums op haar naam heeft staan, kwam het er bij Nancy nooit van. Totdat dit jaar ‘.....meer »»

Open podium: Guns N’ Roses - Patience

Audio bij de workshop in Gitarist 365

In Gitarist 365, augustus 2021 vind je akkoorddiagrammen, akkoordenschema, tekst en licks bij deze workshop. Leer de introsolo van Slash en breng je akkoordenspel op een hoger niveau met een klassieke.....meer »»

Emily Wolfe: elke noot moet tellen

Audio en video bij het interview in Gitarist 365

Gewapend met een nieuwe signaturegitaar en een gigantische bak pedalen rockte Emily Wolfe haar experimentele tweede album vol. In Gitarist 365, augustus 2021 vertelt Emily over het veelzijdige ‘Outl.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 365

In Gitarist 365, augustus 2021 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsn.....meer »»

Slash collectie nu ook bij Epiphone

Diverse Les Paul en J-45 modellen

Vorig jaar kwam de Slash Collectie uit, een samenwerking van Gibson met deze gitaarlegende. Nu, anderhalf jaar later, brengt Epiphone een zelfde collectie uit als onderdeel van de Inspired By Gibson l.....meer »»

Release van de Week: Dear Mother - Bulletproof

Vandaag verschenen - 16 juli 2021

Merel Bechtold is bij het publiek vooral bekend als de gitariste die wereldwijd op de podia stond met onder meer Delain, Mayan en The Gentle Storm. Op het indrukwekkende debuutalbum 'Bulletproof' van .....meer »»

Boss komt met nieuwe synth-gitaar

EURUS GS-1 Electronic Guitar

Boss heeft een lange geschiedenis met gitaarsynths, of het nu is in de vorm van externe effecten, of ingebouwd in een gitaar. Met de nieuwe EURUS GS-1 Electronic Guitar brengt het Japanse merk dit con.....meer »»

PRS brengt Hendrix-versterker uit

PRS HX 50 & HX 100

PRS brengt de HX versterkerserie uit, gebaseerd op de gemodificeerde Marshall die Jimi Hendrix gebruikte op Woodstock......meer »»

North Sea Jazz Downtown live & streaming

Vrijdag 9 juli tot en met zondag 11 juli - live streams en best of the past video's blijven 72 uur staan

Het North Sea Jazz festival mag dan voor de tweede keer niet doorgaan, de euforie bij de muzikanten die op de eerste dag van North Sea Downtown optreden is groot. Kurt Rosenwinkel na ovationeel applau.....meer »»

Release van de Week: Anne Soldaat - Facts & Fears

ASo met een kick

Het nieuws dat Anne Soldaat een nieuw album uitbrengt, moet de goede verstaander al in de handen doen wrijven en de oren doen spitsen. Het feit dat dat dat album geproduceerd is door Pablo van de Poel.....meer »»

Nieuwe video’s in de videosectie van Gitarist.nl

Steve Vai, Paul Davids, Strat- en Tele Challenges, de nieuwe Ibanez headless en meer

n de videosectie van Gitarist.nl vind je een prachtige hoeveelheid door de Gitarist-redactie geselecteerde video’s. Scroll er lekker doorheen en je vind veel moois......meer »»

Post op Instagram vóór maandag 12 juli, 19.00u een video en win!

#reasons2playchallenge van Thomann

Thomann heeft een leuke actie lopen waarbij je vouchers kan winnen van 500, 250 en 150 euro om te besteden bij Thomann. .....meer »»

LTD presenteert de Arctic Metal Serie

En de ESP LTD Deluxe Series nu met stainless steel frets

Begin dit jaar voegde ESP Guitars een witte tegenhanger toe aan hun succesvolle Black Metal Series. De LTD Arctic Metal Series. Bovendien presenteert het Amerikaanse merk de ESP LTD Deluxe 1000 serie .....meer »»

25 jaar Marble Amps!

Een kwart eeuw kwaliteitsversterkers

Marble Amps, het boetiekmerk uit Renkum, viert in juli 2021 zijn 25-jarig jubileum. Opgericht door Arie Jan Folkerts in 1996 onder de naam FNS Tube Technologies, heeft het bedrijf naast het repareren .....meer »»

Release van de week: Sonic Whip - Triskelion

Vandaag verschenen - 2 juli 2021

Een nieuwe jonge rockband is altijd welkom en dat is precies wat het Nijmeegse trio Sonic Whip is. Na drie goed ontvangen singles verschijnt vandaag hun sterke debuutalbum 'Triskelion'......meer »»

Laney lanceert baspedalen

Drie effecten van klassiek Brits merk

Onder de naam Black Country Customs komt het Britse Laney met drie effectpedalen voor bas. En dat naast een hele nieuwe versterkerserie, waarover we een apart nieuwsbericht hebben gemaakt. .....meer »»

Nieuwe basversterkers van Laney

Plus een mooi voorversterkerpedaal

Na jaren van relatieve rust komt het Britse Laney met zoveel producten voor bas, dat we het over twee nieuwsberichten verdelen. We introduceren eerst de tops, kasten, combo en het voorversterkerpedaal.....meer »»

Ibanez AZ2204N PBM & AM2000H BS - test uit Gitarist 361

Jazzrock

Bij de naam Ibanez zullen de meesten gelijk denken aan superstrats en metalgitaren, maar ze hebben ook een uitgebreide serie jazzgitaren. Qua muziekstijl twee compleet verschillende werelden. De verbi.....meer »»

Juli-editie Gitarist nu in de winkel - overal in Nederland en België!

Pf bestel deze editie in onze webshop Muziekmagazines.nl

We hebben - al zeggen we het zelf - weer een mooie editie Gitarist gemaakt! Nog geen abonnee, check dan de aanbiedingen op Muziekmagazines.nl - natuurlijk vinden we het tof als je abonnee wordt! Maar .....meer »»

Boss Cube Street II Stereoversterker op batterijvoeding

Zo word je overal gehoord

Deze buitenversterker met batterijvoeding is een nieuwe geëvolueerde versie van de Roland CUBE Street. Nu onder de merknaam BOSS biedt hij een rijk stereogeluid voor straat- en andere mobiele optrede.....meer »»

Release van de week: Emily Wolfe - Outlier

Vandaag verschenen - 25 juni 2021

Met haar tweede album ‘Outlier’ slaat Emily Wolfe een andere muzikale richting in, weg van de bluesrock. “Ik wil goedgemaakte rocksongs creëren met een gepolijste popproductie, maar wel trouw a.....meer »»

Vox Valvenergy pedalen - test uit Gitarist 361

Buizensounds in diverse smaken

Een drietal drivepedalen met een moderne Nutube buis voor een klassiek geluid......meer »»

Electro-Harmonix Cntl Knob - test uit Gitarist 361

Een handig alternatief voor een expressiepedaal

We hebben allemaal wel effecten waar we een expressiepedaal op kunnen aansluiten en we weten allemaal dat zo’n pedaal veel ruimte kan innemen. Voor wahs en whammy’s kun je niet zonder de scharnier.....meer »»

Origin Effects RevivalTrem - test uit Gitarist 361

Een amp-modulatiecombinatie die authentieke vintage sounds biedt

Origin Effects, bekend van zijn compressors en RevivalDrive effecten, heeft een nieuwe reeks analoge ‘amp-in-a-box’-pedalen. Deze solide pedalen zijn gebaseerd op de RevivalDrive-technologie, maar.....meer »»

Harley Benton Tube15 Celestion - test uit Gitarist 361

Betaalbare buizen amp

Harley Benton weet vaak goed te scoren als het op de prijskwaliteitverhouding aankomt. Lukt ze dat ook met deze buizenversterker?.....meer »»

Breedlove Jeff Bridges Oregon Concerto Bourbon CE & Concert Copper E - test uit Gitarist 361

Organische gitaren van Breedlove

Acteur en gitarist Jeff Bridges leent zijn naam aan twee Breedlove gitaren die honderd procent ecologisch verantwoord moeten zijn......meer »»

Boss Pocket GT - test uit Gitarist 361

Meespelen met je favoriete video’s

Ampmodeler in zakformaat met directe toegang tot YouTube......meer »»

Julian Lage en zijn Collings 470 JL signaturegitaar.

Video's en meer bij het interview in Gitarist

Julian Lage brengt met ‘Squint’ zijn eerste album uit op het prestigieuze Blue Note-label. Hij nam het met zijn trio op in het jaar van covid en rassenrellen.In Gitarist 364, juli 2021, spreken we.....meer »»

Amenra: de ruimte tussen de noten

Gitarist Lennart Bossu over 'De Doorn'

Het Kortrijkse Amenra is al jaren een geliefde naam in het internationale postmetal en post-hardcorecircuit met hun trage, meeslepende sound, waarin de band vaak alles uit een beperkt aantal noten haa.....meer »»

Video bij de Vigier test in Gitarist 364

Hernieuwde kennismaking met Excalibur-instapmodel Indus

De test van de Vigier Excalibur Indus uit Gitarist 364, juli 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Video bij de Gretsch test in Gitarist 364

De budget G2215-P90 Streamliner Junior Jet Club is geen doorsnee Gretsch

De test van de Gretsch G2215-P90 Streamliner Junior Jet Club uit Gitarist 364, juli 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Anne Soldaat: opnemen bij Pablo van de Poel

Audio bij het interview in Gitarist 364

Anne Soldaat kreeg wereldwijd erkenning als gitarist, songschrijver en deeltijdzanger van Daryll-Ann. Zijn carrière na deze band is net zo imposant, of het nu als sideman van bijvoorbeeld Tim Knol is.....meer »»

Video bij de Fender test in Gitarist 364

De ’68 Custom Pro Reverb biedt klassieke Fender-klanken in een eigentijdse, draagbare uitvoering.

De test van de Fender ’68 Custom Pro Reverb uit Gitarist 364, juli 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Open podium: The Cure - Just Like Heaven

Audio bij de workshop in Gitarist 364

In Gitarist 364, juli 2021 vind je akkoorddiagrammen, akkoordenschema, tekst en licks bij deze workshop. Terwijl we nog altijd vol spanning op een nieuw album van The Cure wachten, leek het ons leuk a.....meer »»

Myles Kennedy: gitaarpleziertjes uit het systeem

Video en audio bij het interview in Gitarist 364

Het grote publiek kent Myles Kennedy vooral als rockzanger bij Alter Bridge en Slash, maar op zijn soloalbums horen we hem ook als gitarist in een rootsy idioom. Zijn tweede album, ‘The Ides Of Marc.....meer »»

Noel Gallagher Gibson J-150

Gibson maakt signature van de iconische gitaar van Noel Gallagher

Al twintig jaar lang gebruikt Noel Gallagher zijn Gibson J-150 akoestische gitaar. Nu brengt Gibson een replica van die gitaar uit als signaturemodel. Wereldwijd zijn er slechts 200 stuks beschikbaar......meer »»

Rob O'Reilly Expressiv MIDI Pro 2

Next step in midi-gitaren

Ja, dit is een echte gitaar: zes snaren, twee Seymour Duncan pickups, Schaller mechanieken, the works. Maar wel een hele speciale........meer »»

Release van de Week: Helloween - Helloween

Vandaag verschenen: 18 juni 2021

Een titelloos zestiende album. Niet veel bands doen dat. Voor de Duitse powermetallegende Helloween is dit album echter een nieuwe start. Gitarist en mede-oprichter Kai Hansen keerde in 2016 na bijna .....meer »»

Orange komt met handgebouwde gitaar

Ik zeg Oe!

Orange introduceert de Custom Shop OE-1 gitaar. Ontworpen door de technische man achter Orange, Adrian Emsley, en met de hand gebouwd door Jason Burns van Blast Cult in Londen, is het een singlecut me.....meer »»

Sennheiser Evolution Wireless Digital

Maakt draadloos makkelijk

Sennheiser komt met een zeer handig en gebruiksvriendelijk product voor zangers, gitaristen, bassisten, maar ook voor sprekers in scholen, op beurzen en eigenlijk overal waar draadloos handig is. Met .....meer »»

inJazz presenteert streams van 8 Nederlandse jazzacts

23 en 24 juni vanuit LantarenVenster, Bimhuis, TivoliVredenburg en Paradox

Na de livestreams van vorig jaar juni, zal inJazz dit jaar een serie vooraf opgenomen concerten streamen, 16 in totaal, vanaf de eigen website en alle relevante socials. Dat gebeurt in de avonduren va.....meer »»

DRUMnBASE XL-Persians

Een tapijtje voor de hele band

Van singer-songwriters tot retro-bands: we zien vaak mooie oude tapijtjes op het podium. Het Belgische DRUMnBASE maakt speciale tapijten voor muzikanten met een antislip-onderzijde en een toplaag die .....meer »»

Leif rockt met soul

Rock 'n Soul-endorsement voor Leif de Leeuw

Rock 'n Soul is een Nederlands gitaarbandenmerk met zowaar een vegan-keurmerk. Alle banden zijn biologisch en verantwoord. Sinds kort werkt het Haagse bedrijf samen met bluesgitarist Leif de Leeuw......meer »»

Release van de Week: Julian Lage - Squint

Vandaag verschenen: 11 juni 2021

Julian Lage debuteert met zijn achtste studioalbum op het prestigieuze Blue Note label. Hij nam het album met zijn trio op in Nashville in de zomer van corona en rassenrellen......meer »»

TC Electronic MojoMojo Paul Gilbert Edition

High-gain versie van de MojoMojo overdrive

Na jarenlang een MojoMojo gebruikt te hebben, komt Paul Gilbert nu met een signaturemodel van het TC Electronic pedaal - op dezelfde dag dat zijn nieuwe album 'Werewolves Of Portland' uitkwam. .....meer »»

D'Addario Eco-straps

Hippe en duurzame banden

De muziekindustrie zet steeds meer in op duurzaamheid, D'Addario besloot daarin mee te gaan......meer »»

Release van de Week: Paul Gilbert - Werewolves Of Portland

Vandaag verschenen: 4 juni 2021

Paul Gilbert is een van de populairste shredders van de muziekwereld, maar hij is veel meer dan dat. Op zijn zestiende studioalbum 'Werewolves Of Portland' bewijst hij echter nog maar eens hoe veelzij.....meer »»

Sandberg is 35 jaar

En viert het met bassen in racethema

Sandberg bestaat 35 jaar en dat wordt op een bijzondere manier gevierd. Uw hoofdredacteur - autofreak en van oorsprong afkomstig uit de autowereld - zit al dagen kwijlend bij de foto. Maar wat is nou .....meer »»

Release van de Week: Bertolf - Happy In Hindsight

Vandaag verschenen: 28 mei 2021

Toen vorig jaar de eerste lockdown zijn lange schaduw over het land uitrolde, betekende dit voor Bertolf Lentink aanvankelijk een creatieve zegen. De Zwolse rasmuzikant zag in de jaren daarvoor het le.....meer »»

Gretsch Streamliners nu ook met P-90 elementen

Semi-hollow gitaren uitgerust met FideliSonic 90s

Je vindt de nieuwe pick-ups in de G2655 en de G2622 uit de betaalbare Streamliner serie. Deze gitaren zijn ook verkrijgbaar in een versie met een tremolosysteem van Bigsby......meer »»

Zappa's beste gitaartracks volgens Steve Vai, Mike Keneally, Guthrie Govan en andere kenners

Extra artikel bij de feature in Gitarist 363, juni 2021, vanwege Zappa, the movie

De 3-cd box Shut Up 'N Play Yer Guitar kwam precies 40 jaar geleden uit, Zappa ’88: The Last U.S. Show komt op 18 juni uit en een dag eerder gaat de documentairefilm Zappa in première in de bioscoo.....meer »»

Tash Sultana laat zich niet in een hokje stoppen

Video en audio bij het interview in Gitarist 363

Met een miljard streams op zak combineert singer-songwriter Tash Sultana jazz, soul en pop op een briljant nieuw album, onderwijl gitaarspelend in een band met wortels in classic rock en blues. In Git.....meer »»

Video bij de Fender test in Gitarist 363

De 75th Anniversary Telecaster is een moderne Tele die doet wat hij moet doen

De test van de Fender 75th Anniversary Telecaster uit Gitarist 363, juni 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Open podium: Ed Sheeran - Shape Of You

Audio bij de workshop in Gitarist 363

In Gitarist 363, juni 2021 vind je akkoorddiagrammen, akkoordenschema, tekst en licks bij deze workshop. Leer de tips, trucs en technieken van ’s werelds populairste singer-songwriter, met tabulatuu.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 363

In Gitarist 363, juni 2021 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsnivea.....meer »»

Bertolf: van bluegrass tot Beatles

Video en audio bij het interview in Gitarist 363

Bertolf Lentink heeft twee gezichten. Aan de ene kant is hij een rootsmuzikant met een voorliefde voor bluegrass, aan de andere kant een songschrijver in de traditie van The Beatles. In Gitarist 363, .....meer »»

Ashdown AGM-5C combo - test uit Gitarist 360

Het draait om de gitaar

Het Britse basmerk Ashdown presenteert de Guitar Magnifier-reeks, met echte buizengeluiden voor gitaar en voor een betaalbare prijs......meer »»

Carl Martin PlexiRanger - test uit Gitarist 360

Laat je versterker zingen!

Het klassieke geluid van een Britse amp met treblebooster in een pedaal......meer »»

FGN Boundary Iliad BIL2MHS & Odyssey BOS2GHH - test uit Gitarist 360

Betaalbare kwaliteit

Fujigen heeft ruim zestig jaar ervaring in het maken van gitaren. Hoe vertaalt zich dat naar de betaalbare modellen uit de Japanse Boundary-serie?.....meer »»

Ibanez AAD140 en AAD300CE - test uit Gitarist 360

De dreadnought heruitgevonden?

Kan er aan het ontwerp van een dreadnought nog iets verbeterd worden? Bij Ibanez meent men van wel en ook nog tegen een aantrekkelijke prijs......meer »»

Rockboard PedalSafe - test uit Gitarist 360

Voor wie zuinig is op zijn pedalen

Vorig jaar verraste Rockboard met de PedalSafe, een doorzichtige siliconen bescherming voor je pedalen......meer »»

Groovetech Mini-Multi Guitar/Bass Multi-Tool - test uit Gitarist 360

Mini toolkit

Groovetech komt met een nieuw multitool dat in de gigbag van elke gitaar en bas past......meer »»

Release van de week: Mdou Moctar - Afrique Victime

Vandaag verschenen: 21 mei 2021

Een album met de omschrijving “Sahararock meets de gitaarstijl van Van Halen”, daar wilden we meer over weten. Mdou Moctars fusie van muzikale culturen is intrigerend, zijn gitaarspel prachtig......meer »»

Leer muziektheorie met Sonid

Gratis app van Nederlandse bodem

De Nederlandse gitaardocent Martijn Ensing heeft naast muziek nog een andere passie: programmeren. Hij combineerde die twee aspecten met de muziektheorie-app Sonid......meer »»

PRS Archon versterkers keren terug

50-watt combo en 50-watt head

PRS blaast de Archon versterkerreeks nieuw leven in, nadat de lijn verdween aan het begin van 2021. Na een paar maanden keren de Archon versterkers dus terug. Het proces werd geleid door de versterker.....meer »»

Release van de week: St. Vincent - Daddy's Home

Vandaag verschenen - 14 mei 2021

Voor de huidige Gitarist spraken we met Annie Clark oftewel St. Vincent. Het langverwachte album nieuwe album kwam vandaag uit en is - zoals je in het interview al kon lezen - behoorlijk anders dan de.....meer »»

Walrus Audio Polychrome analoge flanger

Nieuwste in de reeks modulatie-effecten van Walrus Audio

Het in Oklahoma gevestigde Walrus Audio breidt de lijn van modulatie-effecten uit met de Polychrome flanger. Dit analoge pedaal is, zoals we van Walrus Audio verwachten, alles behalve conventioneel......meer »»

Duik in de wetenschap achter gitaren met CSGuitars

Video’s over gitaar met de lens van een natuurkundige

In 2011 begin de schotse Colin Scott met het uploaden van covers en andere video’s over gitaar op zijn kanaal CSGuitars. Hij was toen net klaar met een studie Natuurkunde aan de universiteit. Tijden.....meer »»

Release van de week: The Aristocrats - Freeze Live in Europe 2020

Vandaag verschenen - 30 april 2021

Vlak voordat de pandemie uitbrak speelden The Aristocrats, het trio van drummer Marco Minnemann, gitarist Guthrie Govan en bassist Byron Beller, drie concerten in Spanje. Het resultaat daarvan vind je.....meer »»

Nieuwe gitaren van Aristides

Tele-stijl en 6-,7- en 8-snarige arium modellen

De gitaarbouwers van het Nederlandse Aristides hebben tijdens het coronajaar 2020 absoluut niet stilgezeten. Het tegendeel is zelfs waar, want ze zijn hard bezig geweest met het ontwerpen en maken van.....meer »»

Lex Bos CoolDrive

Geen concurrent voor de SuperDrive maar een aanvulling, zegt Lex Bos

We kennen de Nederlandse effectgoeroe Lex Bos van zijn inmiddels legendarische SuperDrive, een transparante buizenoverdrive die in gebruik is bij een opvallend aantal topgitaristen. Nu is er de CoolDr.....meer »»

5 etages Keymusic Rock Palace Den Haag - vandaag officiële opening

Terug in het centrum en 100% virusvrij!

Muziekwinkelketen Keymusic is terug in Den Haag met een XXL store en opent vandaag, zaterdag 1 mei 2021, officieel haar deuren aan de Torenstraat in Den Haag, in het pand waar het allemaal begon. .....meer »»

Tommy Emmanuel komt naar Nederland

Drie optredens in begin 2022

Hij wordt al vele jaren door de lezers van Gitarist - en dat zijn niet de eersten de besten! - gekozen tot 's werelds beste akoestische gitarist. Te gek dus dat Tommy Emmanuel drie concerten komt geve.....meer »»

Release van de Week: Mick Fleetwood & Friends Celebrate the Music of Peter Green

Vandaag verschenen - 30 april 2021

Vorig jaar overleed Fleetwood Mac's invloedrijke oorspronkelijke gitarist Peter Green op 73-jarige leeftijd. Nog voor zijn overlijden organiseerde drummer Mick Fleetwood een concert waarbij verschille.....meer »»

Joe Walsh limited edition PRS

De McCarty 594 Singlecut naar Walsh zijn wensen

PRS brengt de McCarty 594 Singlecut met specificaties voor Walsh uit in een beperkte oplage van tweehonderd stuks. Het doel van Paul Reed Smith en Joe Walsh was om een nieuwe gitaar te laten voelen al.....meer »»

De 13 beste gitaartuners van 2021

Van clip-ons tot pedalen

Een goed stemapparaat is essentieel voor elke gitarist. Om zelf in tune te spelen, maar ook om ervoor te zorgen dat je op een lijn zit met je band. We selecteerden de 13 beste tuners van dit moment! .....meer »»

Release van de Week: Dans Dans - Zink

Vandaag verschenen - 23 april 2021

Dans Dans is zo'n band die zowel op Pukkelpop als op North Sea Jazz geboekt wordt. Zink is het vijfde album van het trio, uitgekomen op het Gentse label Unday Records. .....meer »»

Marty Friedman: Amerikaan in Tokio

Video en audio bij het interview in Gitarist 362

Op ‘Tokyo Jukebox 3’ stelt Marty Friedman het internationale publiek voor de derde keer voor aan zijn favoriete Japanse popmuziek. De Amerikaan in Tokio heeft inmiddels alweer twee decennia een so.....meer »»

Bluesy riff in de stijl van Keef

Audio bij de Keith Richards-feature in Gitarist 362

In de feature over de gitaren van Keith Richards in Gitarist 362, mei 2021 kun je je verlekkeren aan alle mooie gitaren die Keef in de loop der jaren heeft bespeeld. De muziek die hij daarmee maakt he.....meer »»

Onze website Gitarist.nl is vernieuwd

Neem een kijkje bij nieuws, tests, videos, events, top 10 en extra's bij het magazine

Met een frisse look en een geheel verbeterde ervaring op mobiel en tablet is onze website een genot om doorheen te scrollen. Bekijk de testsectie, waarin momenteel 619 producttests te downloaden zijn,.....meer »»

St. Vincent: seventies soul en goldfoils

Video en audio bij het interview in Gitarist 362

‘Daddy’s Home’ is het zesde album van Annie Clark, oftewel St. Vincent. Met deze plaat grijpt ze terug naar het New York van de jaren zeventig met dito sounds. Een van die sounds is afkomstig va.....meer »»

Open podium: The Beatles - Here Comes The Sun

Audio bij deze nieuwe workshop in Gitarist 362

In Gitarist 362, mei 2021 vind je akkoorddiagrammen, akkoordenschema, tekst en licks bij deze workshop. Pak je akoestische gitaar en capo en geniet van de prachtige arpeggio’s van deze zonnige klass.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 362

In Gitarist 362, mei 2021 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsniveau.....meer »»

Video bij de PRS test in Gitarist 362

De Custom 24 & 24-08 bewijzen opnieuw dat de SE-reeks van PRS almaar beter wordt

De test van de PRS SE Custom 24 & 24-08 uit Gitarist 362, mei 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Homestead Danny Vera signatures - test uit Gitarist 359

Topgitaren voor Danny

Een Top 2000 voor akoestische gitaren is nog nooit gemaakt, maar deze jumbo en OM van Homestead zouden vast heel hoog staan......meer »»

PRS SE P20E - test uit Gitarist 359

Kleine wereld

Een baby elektro-akoestische gitaar die veel duurder klinkt dan hij is. Is kleiner dan toch beter?.....meer »»

Singular Sound Aeros Loop Studio - test uit Gitarist 359

Loopers delight

De Aeros Loop Studio is een van de meest uitgebreide loopers die er zijn, vooral als je (live) songs wilt opbouwen. Dus iedereen die in Ed Sheerans voetsporen wil treden: opgelet!.....meer »»

TC Electronic Plethora X5 - test uit Gitarist 359

MASH is de toekomst

Zoals het hoort met een naam als deze (plethora betekent overvloed), heeft de TC Plethora veel te bieden. Hij combineert de algoritmes en mogelijkheden van de uitstekende TC pedalen met TonePrint in e.....meer »»

Boss Octave OC-5 - test uit Gitarist 359

Uniek octavepedaal

Eronder of erboven, de OC-5 kan alle octaven aan......meer »»

Taylor American Dream AD17 Blacktop & AD27 - test uit Gitarist 359

Karaktergitaren

Als je van Taylor gitaren houdt en alles waar het merk voor staat, maar naar iets verlangt wat meer organisch is en vintage in uiterlijk, lees dan verder........meer »»

Birdsong Amplification Kestrel - test uit Gitarist 358

Klein en stoer

Het Vlaamse Birdsong Amplification gebruikt Fender tweed-circuits voor zijn handbedrade combo’s. Wij testen de Kestrel......meer »»

Boss RC-500 - test uit Gitarist 358

Tweesporenbeleid

Met een looper met ‘slechts’ twee sporen kun je toch heel veel mogelijkheden hebben, bewijst Boss met de RC-500 Loop Station......meer »»

DSM & Humboldt Simplifier Amp/Cab Simulator - test uit Gitarist 358

Analoge versterkergeluiden op je pedalboard

In dit digitale tijdperk komt DSM & Humboldt Electronics met een analoge versterker- en speakersimulator......meer »»

Epiphone Joe Bonamassa Black Beauty Les Paul Custom - test uit Gitarist 358

Vorm en inhoud

Joe Bonamassa koos een bijzonder gitaar uit zijn verzameling voor deze Epiphone replica. Is de Custom met drie pickups niet de coolste Les Paul van het jaar?.....meer »»

Eventide Blackhole - test uit Gitarist 358

Alle ruimte in een klein doosje

Eventide stopt zijn meest geliefde algoritme in een doorsnee gitaarpedaal. Oude wijn in nieuwe zakken?.....meer »»

Harmony Silhouette - test uit Gitarist 358

Van catalogusgitaar tot moderne alleskunner

Harmony is nieuw leven ingeblazen en brengt een nieuwe versie van de Silhouette uit......meer »»

Homestead Bass Acoustic Jumbo Henny Vrienten Signature - test uit Gitarist 358

Henny Vrienten (un)plugged

Als het over akoestische basgitaren gaat, worden woorden als ‘te modderig’ en ‘te weinig volume’ vaak snel in de mond genomen. Dat het ook anders kan bewijst Homestead Guitars met hun Henny Vr.....meer »»

Sheeran By Lowden S03 - test uit Gitarist 358

Shape Of You

De gitaren van Ed Sheeran en George Lowden zijn niet alleen klein van formaat, de prijs is ook niet oversized. Zoals deze S Series S03 met LR Baggs preamp......meer »»

Nieuwe Squier Contemporary gitaren en Fender ’68 Custom versterkers

Betaalbare gitaren met moderne specs

Dubbel nieuws van Fender, want deze maand komen nieuwe gitaren uit via Squier en wordt de reeks van ’68 Custom versterkers uitgebreid......meer »»

do 29-4 - Testen voor toegang: The Jimi Hendrix Tribute in Q-Factory Amsterdam

Met 5 topgitaristen: Pablo van de Poel, Kees Lewiszong, Jack Pisters, Bram van den Brekel en Davor Lazic

Met Gitarist waren we het laatste half jaar partner van alle events rondom de uitreiking van de Sena European Guitar Award aan Jimi Hendrix. Het op video vastgelegde concert vanuit Gebouw-T in Berge.....meer »»

Fazley W120-CPGR-P ColourTune - test uit Gitarist 359

Klank & kleur

Fazley, het huismerk van Bax Music, introduceert een opmerkelijke akoestische gitaar, inclusief pickup en gigbag: de W120 ColourTune......meer »»

Release van de Week: Mark Lettieri - Deep: The Baritone Sessions, Vol. 2

Vandaag verschenen - 16 april 2021

Mark Lettieri's nieuwe album is een vervolg op de in 2019 verschenen Deep: The Baritone Sessions. En dat betekent dat Lettieri opnieuw veel lage funky riffs uit zijn baritongitaren tovert. Toch is dit.....meer »»

Flux Popschool Masterclass met Rosenberg, Goudsmit en Hoeke

Interview door Simone van Straten te volgen via livestream

Op zaterdag 17 april zijn Stochelo Rosenberg, Anton Goudsmit en Ruben Hoeke te gast bij de Flux Popschool Masterclass. Het interview wordt verzorgd door gitariste en songwriter Simone van Straten voor.....meer »»

Slimme boost

Vertex Boost MkII

Vertex brengt een tweede versie uit van zijn boostpedaal. De MkII is kleiner dan zijn voorganger en heeft een paar slimme functies......meer »»

Nieuwe Jackson Misha Mansoor signaturemodellen

Zes- en zevensnarig en beide met EverTune brug

Jackson breidt Misha Mansoors lijn van signaturegitaren uit met een zes- en zevensnarig model, beide uitgerust met een EverTune brug. .....meer »»

Nieuwe snaren voor akoestische gitaar van DAddario - de XS-serie

Extreem dunne coating

Met de XS snaren voor akoestische gitaar presenteert D'Addario een "ware technologische doorbraak op het gebied van gecoate snaren." De XS snaren zijn nu verkrijgbaar! .....meer »»

Murphy Lab Collection van de Gibson Custom Shop

De volgende stap in kunstmatig verouderde gitaren

Vintage gitaren hebben op veel gitaristen een grote aantrekkingskracht. Maar vaak zijn ze, als ze nog in goede staat zijn, behoorlijk prijzig. De oplossing vinden veel gitaristen in kunstmatig veroude.....meer »»

Music Man St. Vincent met goldfoils

St. Vincent vertelt over haar nieuwe gitaar

Er is een nieuwe versie van de Ernie Ball Music Man St. Vincent Signature. Het is voorzien van goldfoil-elementen en we spraken de naamgeefster over de gitaar......meer »»

Mustang Micro van Fender

Ultieme versterkerplug?

Na de vernieuwde Mustang GT versterkers, komt Fender nu met de Mustang Micro. Een plug-‘n-play versterker van dit formaat kennen we inmiddels wel, maar Fender gaat met de Micro een stapje verder. .....meer »»

Elvis Presley's '68 Comeback Special Hagstrom geveild voor half miljoen dollar

The King gebruikte de Viking II voor meerdere nummers tijdens de tv-special uit 1968

De Hagstrom Viking II elektrische semi die Elvis Presley gebruikte tijdens zijn '68 Comeback Special TV-optreden is tijdens een veiling in de VS verkocht voor 500.000 dollar......meer »»

Release van de Week: Queen's Pleasure

Panic From Dublin

Queen’s Pleasure was een van de smaakmakers van Popronde 2019 en speelden daaropvolgend op Noorderslag 2020. Ze scoorden een boekingsovereenkomst met MOJO en hun nieuwe EP Panic From Dublin komt - o.....meer »»

Eventide Audio Micropitch Delay

Het Micropitch Delay algoritme in een effectpedaal

Met de Mircopitch Delay, maakt Eventide Audio het Micropitch Delay algoritme beschikbaar in een compact pedaal. Tot nu toe was het algoritme al te vinden in de H910 en H949 effectprocessors en de H300.....meer »»

Release van de week: Smith/Kotzen - Smith/Kotzen

Vandaag verschenen - 26 maart 2021

Als buren in Los Angeles jammen Iron Maiden-gitarist Adrian Smith en fusionvirtuoos Richie Kotzen al jaren samen, maar nu hebben ze samen een album gemaakt, waarop ze zowel zang en hun liefde voor de .....meer »»

Bijles gitaaronderhoud met Guitar Tech Tips van Thomann

Zelf gitaar onderhouden aan de hand van video’s

Geef iemand een vis en er kan één dag gegeten worden. Leer iemand om te vissen en er is voor altijd genoeg te eten. Daar is vast ook een versie van die over muzikanten gaat. Als het aan Thomann ligt.....meer »»

Bij een abonnement Gitarist nu Musicmaker als welkomstcadeau!

Of bestel Gitarist april los bij ons voor 7,50 - of de twee nieuwste edities voor 9,90!

Gitarist 361, april 2021, is nu uit! Je kan deze editie bestellen via onze webshop muziekmagazines.nl. Als je de vorige editie gemist hebt omdat de winkels in Nederland dicht waren, kun je die ook s.....meer »»

Gitarist Ruben Hoeke helpt kwetsbare kinderen aan een gratis gitaar

'Geef een gitaar aan een kind'

Met een facebookactie hoopt gitarist Ruben Hoeke zoveel mogelijk kinderen een gitaar te kunnen geven. Hij startte de actie, omdat hij zelf vond dat hij er wel wat uit zijn collectie kon missen. Inmidd.....meer »»

Yvette Young wil altijd beter worden

Playthrough, live in de studio, demo Ibanez signaturegitaar en meer extra's bij het interview in Gitarist 361, april 2021

De laatste jaren hebben we de opmars van een aantal bijzondere talenten meegemaakt, elk van hen op zoek naar een eigen identiteit op het instrument. Een van de meest spraakmakende is Yvette Young. In .....meer »»

Tom Petty SJ-200 Wildflower signaturegitaar

Gebouwd in de Gibson Acoustic Custom Shop in Montana

Hoewel de slagplaat je misschien doet denken aan Kiss, maakte Gibson toch echt ter ere van Tom Petty een speciale 'Tom Petty SJ-200 Wildflower' akoestische gitaar. De gitaar is geïnspireerd door de g.....meer »»

Jamtrack: reggae

Audio bij de workshop in Gitarist 361

In Gitarist 361, april 2021 vind je de toonladders, akkoorddiagrammen en akkoordenschema bij deze workshop. Ontspan en geniet van de sound van Jamaica met onze backingtrack in reggaestijl......meer »»

Afsluitend Zoom Event SEGA Award - De legacy van Jimi Hendrix

Acht videoworkshops rondom spel en sound van Jimi Hendrix

Jimi Hendrix stond drie maanden lang centraal bij de events rondom de SENA European Guitar Award (SEGA), waarvan wij met Gitarist partner waren. Het op video vastgelegde concert vanuit Gebouw-T in Ber.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 361

In Gitarist 361, april 2021 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsnive.....meer »»

Release van de week: Anton Goudsmit - Ton Petit

Vandaag verschenen - 5 maart 2021

Samen met bassist Sean Fasciani en drummer Tim Hennekes nam jazzgitarist Anton Goudsmit in de zomer van 2020 het album Ton Petit op in de Amsterdamse Warning Studios. Het resultaat bevat zes stukken w.....meer »»

Line 6 HX Stomp XL en POD Go Wireless

Nieuwe producten van Line 6

De Line 6 HX Stomp is een populair multieffect dat je door zijn compacte formaat makkelijk aan je pedalboard kan toevoegen. Met zijn drie voetschakelaars staat hij wel ver af van de grotere Helix Floo.....meer »»

Recap ESNS showcases - kijk ze terug, met o.a. Typhoon x Sven Hammond, Nana Adjoa en Lous and the Yazuka

Verslagen en video's van een schitterende online-editie van Eurosonic Noorderslag - 13-16 januari 2021

Elke avond tientallen showcases van woensdag 13 januari tot en met zaterdag 16 januari, waren gratis te volgen via de livestream vanaf vier podia tegelijk. En voor professionals overdag de conferentie.....meer »»

Source Audio SA250 Ultrawave Processor

Moderne digitale multibandprocessor

Als we het hebben over digitale pedalen kan je een verdeling maken tussen merken die klassieke sounds nabootsen en merken die met de digitale techniek nieuwe mogelijkheden en sounds creëren......meer »»

Fender Acoustasonic Jazzmaster

De nieuwste gitaar in de Acoustasonic lijn van Fender

Na de Stratocaster en de Telecaster, maakt Fender nu ook een Acoustasonic Jazzmaster. Het lijkt erop dat dit model sterk zal verschillen van de vorige twee, natuurlijk in uiterlijk, maar ook in geluid.....meer »»

Akoestische gitaren van Javatar

Nieuwe Nederlandse gitaren gemaakt in Indonesië

Homestead, het akoestische merk uit Heemstede, introduceert met de Javatar gitaren een nieuw merk in de prijsklasse onder de duizend euro. De naam is een samenvoeging van Java (waar de gitaar geproduc.....meer »»

DeWolff's Nonagon Marathon - Livestreams van alle albums

Van zondag 14 tot en met dinsdag 23 maart

Na de succesvolle stream van de albumreleaseshow van het Wolffpack album op 5 februari, gaat DeWolff opnieuw vanuit TivoliVredenburg livestreams verzorgen, dit keer in het megaproject Nonagon Marathon.....meer »»

Gamechanger Audio 'Light Pedal'

Optische reverb met een echte veertank

Gamechanger Audio heeft zijn Light Pedal uitgebracht. Het bedrijf dat eerder met inventieve effectpedalen als de Plus Pedal en Plasma Pedal kwam, brengt met de Light Pedal een reverb uit......meer »»

Radar Love Dag - Eerbetoon aan Golden Earring - vandaag om 17.15 uur

Cesar Zuiderwijk over de totstandkoming van Radar Love

Met de aankondiging dat Golden Earring gaat stoppen nog vers in het geheugen, wordt de verjaardag van gitarist George Kooymans op een speciale manier gevierd. Donderdag 11 maart 2021 is uitgeroepen .....meer »»

Release van de week: Pat Metheny - Road To The Sun

Vandaag verschenen - 5 maart 2021

Het opmerkelijkste van Pat Metheny’s nieuwe album ‘Road To The Sun’ is - naast dat er veel nylonsnarige gitaar te horen is - dat hij zelf alleen maar op het slotnummer in actie komt. En niet een.....meer »»

Eerste Dave Mustaine Signatures van Gibson

Ik voel me eindelijk thuis

We werden lang aan het lijntje gehouden, maar nu komen Gibson en Dave Mustaine van Megadeth eindelijk met een reeks signature-modellen. Net als bij Slash en Gene Simmons wordt ook hier weer het woord .....meer »»

EUT speelt Party Time live - gratis livestream

Livestream van nieuwe album vanuit TivoliVredenburg

Op donderdag 4 maart om 20:30 uur speelt EUT live vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. De band speelt het nieuwe album 'Party Time' in z'n geheel met daarbij ook nummers van hun debuut 'Fool for the Vi.....meer »»

Gitaarhandelaar Soren Venema overleden

Zijn vintagewinkel Palm Guitars was over de hele wereld bekend

Afgelopen weekend overleed geheel onverwacht Søren Venema. Zijn winkel Palm Guitars was alom bekend en zowel Nederlandse als internationale muzieksterren waren er kind aan huis. Søren Venema zou aan.....meer »»

John Petrucci's 8-snarige Signature op volgende Dream Theater

Mijn 8-snarige Ernie Ball Majesty is geweldig inspirerend

Dream Theater is hard bezig met een nieuw album. Na de onthulling van hun plannen vorig jaar, heeft John Petrucci bevestigd dat hij van de gelegenheid gebruik maakt om bij de opnamen zijn gloednieuwe .....meer »»

Nu live: zoom-event De legacy van Jimi Hendrix

Nog meedoen, vragen stellen, meeluisteren: vraag de zoom-link op!

Zojuist is het zoom-event De legacy van Jimi Hendrix begonnen. Stel je vragen. luister mee naar Vedran Mircetic (De Staat), Kees Lewiszong (Navarone), Pablo van de Poel (DeWolff), Jerome Hol (Hans Dul.....meer »»

Zoom Event - De legacy van Jimi Hendrix, met tal van topgitaristen

Slot van de SEGA Awards workshopmaand met Pablo van de Poel, Vedran Mircetic en vele anderen

Op 27 februari vindt het zoom event 'De legacy van Jimi Hendrix' plaats. Tune ook in op deze zoom! Stel je vragen. luister mee, wat je maar wilt! Schrijf je nu in, dan krijg je de zoomlink! Dit zijn.....meer »»

Cory Wong in zijn eigen muziekshow op Youtube

Cory and the Wongnotes in 8 episodes

Cory Wong zit bepaald niet stil. Na de acht albums in 2020, is hij aan de slag gegaan met een heuse eigen comedyshow, met in de studio zijn complete bigband, gelardeerd met tal van sketches die vooral.....meer »»

Release van de week - Epica - Omega

Vandaag verschenen - 26 februari 2021

Met hun drukke wereldwijde tourschema’s en tot in de puntjes verzorgde albums is de symfonische metalband Epica uitgegroeid tot een van de hardst werkende bands van de Benelux. Voor hun achtste stud.....meer »»

Productnieuws 2021: EVH

Nieuwe 5150 & Wolfgang modellen

Met het overlijden van Eddie Van Halen missen we niet alleen een iconische gitarist, maar ook iemand die veel heeft betekend voor gitaargear. En dus brengt EVH, het merk dat zijn ontwerpen voor iedere.....meer »»

Slash - Gitarist van het jaar Wereld - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Slash is door de lezers van Gitarist gekozen tot Gitarist van het jaar! Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2.....meer »»

Ableton Live 11 nu leverbaar - lees de uitgebreide test

Met nog meer creatieve vrijheid

Ableton Live 11 is leverbaar. Na de aankondigingen in november waren de verwachtingen hooggespannen. Ons team dook in de materie en nam Live 11 onder de loep. Resultaat: de mega-uitgebreide review van.....meer »»

Richard Hallebeek - Gitarist van het jaar Benelux - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Richard Hallebeek is door de lezers van Gitarist gekozen tot Gitarist van het jaar! Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist P.....meer »»

Gallien Krueger 800RB Plugin

Virtuele GK door Brainworx

De Gallien Krueger 800RB is misschien niet de allerbekendste basversterker, maar wat ons betreft staat hij in de Top 10 van basversterkers, met onder meer de Acoustic 360, Marshall Super Bass en de Am.....meer »»

The Lyrics: 1956 to the Present

Boek met teksten van McCartney

Een autobiografie schrijven lukt hem niet, maar de songs blijven komen. En misschien zeggen die wel net zoveel over Paul McCartney? Zijn teksten komen nu dan ook uit in boekvorm......meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 360

In Gitarist 360, maart 2021 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsnive.....meer »»

Riff van de maand: Led Zeppelin - Black Dog

Audio bij de workshop in Gitarist 360

In Gitarist 360, maart 2021, vind je de noten en tabs bij deze workshop. Deze massieve riff is afkomstig van het album ‘Led Zeppelin IV’ uit 1971. Gitarist Jimmy Page en bassist John Paul Jones sp.....meer »»

Jamtrack: shuffle-blues

Audio bij de workshop in Gitarist 360

In Gitarist 360, maart 2021 vind je de toonladders, akkoorddiagrammen en akkoordenschema bij deze workshop. Speel mee met deze authentieke swingfeelblues jamtrack en klink als een legende uit Chicago......meer »»

Isaac Delayhaye en de totstandkoming van het nieuwe Epica album

Studiovlog, video's en extra's bij het interview in Gitarist 360, maart 2021

Met hun drukke wereldwijde tourschema’s en tot in de puntjes verzorgde albums is de symfonische metalband Epica uitgegroeid tot een van de hardst werkende bands van de Benelux. Voor hun achtste stud.....meer »»

George Kooymans - Pop/rockgitarist van het jaar Benelux - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2020! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Chase Bliss Preamp MkII Automatone - test uit Gitarist 357

Veelzijdige schoonheid

Benson Amps en Chase Bliss Audio werkten samen aan deze voorversterker die wel heel veel mogelijkheden heeft......meer »»

Cort Gold-OC6 - test uit Gitarist 357

Duurzaamheid voor puristen

Een van massief hout gebouwde OM akoestische gitaar, met Fishman preamp en nog veel meer. En dat allemaal voor een crisis bestendige prijs......meer »»

Fender American Professional II Stratocaster & Telecaster - test uit Gitarist 357

De nieuwe standaard

In 2016 werd de American Standard-serie van Fender na twintig jaar vervangen door de geheel herziene American Professional-reeks. Nu vier jaar later is daar de American Professional II-serie. Wat voor.....meer »»

Guild Starfire I Jet90 - test uit Gitarist 357

Golden boy

Zestig jaar na de introductie van de oorspronkelijke Starfire verrast Guild ons met deze gouden beauty. Is hij de naam Starfire waardig?.....meer »»

One Control BJF-S66 - test uit Gitarist 357

Compacte bruut

De Zweed Björn Juhl heeft een goede reputatie opgebouwd met handgebouwde boetiekeffecten en -versterkers. Helaas wel met een stevig prijskaartje. Nu komt hij in samenwerking met de firma One Control .....meer »»

Sire Larry Carlton H7, L7 & S7 - test uit Gitarist 357

Van koninklijke signatuur

Sire maakte snel naam in de baswereld met zijn Marcus Miller-modellen. Nu hebben ze voor een aantal gitaarmodellen Larry Carlton om advies gevraagd......meer »»

IK Multimedia Z-Tone DI - test uit Gitarist 357

Met IK direct aan de slag

IK Multimedia is een bekende naam als het gaat om softwaremodeling en hun meest recente product is eerder een creatieve tool dan een interface. Diep van binnen is de Z-Tone een DI-box. Inderdaad, daar.....meer »»

Earthquaker Devices Plumes - test uit Gitarist 357

Kan een overdrivepedaal de aarde laten beven?

Als hoeksteen van vrijwel elke pedalenplank is een goede overdrive essentieel. Er is keus genoeg, met een enorm aantal imitaties van toonaangevende scheurbakken. Earthquaker Devices doet daar niet aan.....meer »»

Django Rheinhardt - All Time Favorite Gitarist Benelux - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Elektrische gitaar van het jaar - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Thomann Stompenberg FX

Test effectpedalen in je webbrowser

De markt voor effectpedalen is booming. Er komen er steeds meer en vaak zijn ze ook erg innovatief. Dat maakt de keuze er niet eenvoudiger op.....meer »»

Ad Vandenberg - Metalgitarist Benelux - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Mark Knopfler - All Time Favorite Gitarist Wereld - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Joe Bonamassa - Blues(rock)gitarist Wereld - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Productnieuws 2021: Charvel & Jackson

Nieuwe MJ serie

Charvel en Jackson, die allebei onder de paraplu van Fender vallen, bieden heel wat nieuwe modellen voor 2021. Leuk detail: de nieuwe MJ-modellen verschijnen bij beide merken......meer »»

Leif de Leeuw - Blues(rock)gitarist Benelux - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Gitaarworkshop op video door Pablo van de Poel - De Legacy van Jimi Hendrix

SEGA Awards workshops met Vedran Mircetic, Kees Lewiszong en vele anderen

Op 22 februari is de videoworkshop Stijl en dynamiek - De Legacy van Jimi Hendrix - door Pablo van de Poel, gitarist van DeWolff, in premiere gegaan. Het is de zevende en laatste van een serie wo.....meer »»

Tommy Emmanuel - Akoestische gitarist Wereld - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Product van het jaar in de categorie: Accessoires - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Gitaarversterker van het jaar - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Release van de week - Eut - Party Time

Vandaag verschenen - 19 februari 2021

‘Party Time’ draait om lust, seks en eenzaamheid; het nieuwe album gaat over dansen op een lege dansvloer en als je dan je plat op je gezicht valt, het misschien het beste is om gewoon te blijven .....meer »»

Videoworkshop bas-drums Manuel Hugas & Joost Kroon - De Legacy van Jimi Hendrix

SEGA Awards workshops met Pablo van de Poel, Vedran Mircetic en vele anderen

Vrijdag 19 februari vonde de premiere plaats van de bas-drumsworkshop De legacy van Jimi Hendrix - door bassist Manuel Hugas en drummer Joost Kroon, die Jack Pisters begeleiden in de videoworkshop Spe.....meer »»

Steve Vai - Metalgitarist van het jaar Wereld - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Dweezil Zappa - Jazz/fusiongitarist van het jaar Wereld - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Harry Sacksioni - Akoestische gitarist van het jaar Benelux - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Video van de gitaarworkshop door Davor Lazic - De Legacy van Jimi Hendrix

SEGA Awards workshops met Pablo van de Poel, Vedran Mircetic en vele anderen

Woensdag 17 februari ging de videoworkshop Electric Ladyland - De Legacy van Jimi Hendrix - door Davor Lazic, gitarist van Mala Vita, in premiere. Het is de zesde van een serie workshops die in d.....meer »»

Richard Hallebeek - Jazz/fusiongitarist van het jaar Benelux - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2020! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Product van het jaar in de categorie: Diversen - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Gitaarworkshop op video door Davor Lazic - De Legacy van Jimi Hendrix - Electric Ladyland

SEGA Awards workshops met Pablo van de Poel, Vedran Mircetic en vele anderen

Vanavond, woensdag 17 februari, om 19.30u, kun je de premiere zien van de gitaarworkshop De Legacy van Jimi Hendrix - door Davor Lazic, gitarist van Mala Vita. Het is de zesde van een serie works.....meer »»

John Mayer - Pop/rockgitarist van het jaar Wereld - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Akoestische gitaar van het jaar - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Popronde herfst 2021 - inschrijven kan tot 1 maart

Touren met je band langs tientallen steden

In de herfst moet het toch allemaal weer kunnen he. Dus aarzel je niet met je band in te schrijven voor de Popronde 2021 die in de herfst van start gaat. Je kan je nog inschrijven tot 1 maart! .....meer »»

Video van de gitaarworkshop door Jack Pisters - De Legacy van Jimi Hendrix

SEGA Awards workshops met Pablo van de Poel, Vedran Mircetic en vele anderen

Op 12 februari is de videoworkshop Chordal Magic - De Legacy van Jimi Hendrix - door Jack Pisters in premiere gegaan. Het is de vijfde van een serie workshops die in de maand februari worden uitg.....meer »»

Gitaareffect van het jaar - Gitarist Poll Awards 2021

Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2021! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de edi.....meer »»

Videoworkshop Bram van den Brekel - De Legacy van Jimi Hendrix

SEGA Awards workshops met Pablo van de Poel, Vedran Mircetic en vele anderen

Op 10 februari ging de videoworkshop De Legacy van Jimi Hendrix door Bram van den Brekel, gitarist van Nachtschade, in premiere. Het is de vierde van een serie workshops die in de maand februari .....meer »»

Golden Earring na zestig jaar gedwongen om te stoppen

Gitarist George Kooymans heeft spierziekte ALS en kan niet meer spelen

Na niet minder dan zestig jaar is er een einde gekomen aan de Golden Earring. Onlangs werd bekend dat gitarist, voornaamste componist en incidentele leadzanger George Kooymans aan de progressieve zenu.....meer »»

Bax Music viert vandaag haar 18-jarig bestaan

Met 115 miljoen euro omzet op de 15de plek van de wereldwijde muziekwinkel Top 100

Meestal wordt een jubileum eens per 5 jaar gevierd. Toch? Maar Bax Music, eigenwijs als altijd, doet het anders: vandaag bestaat de muziekwinkel 18 jaar en dat willen ze vieren met kortingen van 7,5% .....meer »»

Try-outen bij Q-Factory in Amsterdam - meld je aan

KEY TO Q = Zaal + techniek + Keymusic goodies

Meters maken is voor muzikanten lastig in tijden van covid. Daar gaat Q-Factory nu in samenwerking met Keymusic bij helpen met het initiatief KEY TO Q......meer »»

Silver Snark all-instrument clip-on tuner

Populair stemapparaat nu nog preciezer en robuuster

In 2010 kwam de Snark clip-on tuner op markt, die onmiddellijk een nieuwe industriestandaard zette. Met tot nu toe meer dan 25.000.000 verkochte exemplaren is het de best verkopende clip-on tuner ter .....meer »»

Productnieuws 2021: Zoom

G6 multi-effects processor

Vorig jaar introduceerde Zoom de G11, een grote vloerprocessor die de concurrentie aanging met bijvoorbeeld de Boss GT-1000. Met de nieuwe G6 presenteert Zoom een compactere versie die er ook nog eens.....meer »»

Videoworkshop Vedran Mircetic - De Legacy van Jimi Hendrix

SEGA Awards workshops met Pablo van de Poel, Kees Lewiszong en vele anderen

Op 5 februari ging de videoworkshop De Legacy van Jimi Hendrix door Vedran Mircetic, gitarist van De Staat, in premiere. Het is de derde van een serie workshops die in de maand februari worden ui.....meer »»

Videoworkshop Jerome Hol - De Legacy van Jimi Hendrix

SEGA Awards workshops met Pablo van de Poel, Kees Lewiszong en vele anderen

Op 3 februari ging de videoworkshop De Legacy van Jimi Hendrix door Jerome Hol in premiere. Het is de tweede van een serie workshops die in de maand februari worden uitgezonden als extraatje na d.....meer »»

Videoworkshop Kees Lewiszong - De Legacy van Jimi Hendrix

SEGA Awards workshops met Pablo van de Poel, Kees Lewiszong en vele anderen

Op 3 februari ging de videoworkshop De Legacy van Jimi Hendrix door Kees Lewiszong, gitarist van Navarone, in premiere. Het is de eerste van een serie workshops die in de maand februari worden uit.....meer »»

Uitslag 30 jaar Gitarist - 30 Giveaways

Gitaren, versterkers, effecten, en nog veel meer: dit zijn de winnaars!

Eind december bestond Gitarist 30 jaar. En omdat je maar één keer 30 wordt pakten we in het kerstnummer (358) groot uit. Lezers en bezoekers van Gitarist.nl konden meedingen naar maar liefst 30 prij.....meer »»

StageCoach Sessions videoserie: akoestische gitaar in jazz met Reinier Voet

Workshop en interviews bij het artikel in Gitarist 359

In de negende aflevering van StageCoach Sessions staat Reinier Voet centraal, als onderdeel van de Het Akoestische Nummer van Gitarist (359, februari 2021). Reinier Voet belicht de akoestische gitaar .....meer »»

Het akoestische nummer: 20 akkoorden die je moet kennen

Audio bij de workshop in Gitarist 359

Als er één ding is dat je zelfgeschreven songs naar een hoger niveau tilt, dan is het wel kennis van akkoorden. In Gitarist 359, februari 2021, Het akoestische nummer, vind je de noten, tabs en akko.....meer »»

De legacy van Jimi Hendrix - workshopserie in februari online met Nederlandse topgitaristen

SEGA Awards workshops met Vedran Mircetic, Pablo van de Poel en vele anderen

Als je de schitterende 5 kwartier durende concertdocumentaire van de awardshow rondom de postume uitreiking van de SEGA Award aan Jimi Hendrix nog niet hebt gezien, kijk dan snel in onderstaand artike.....meer »»

Het akoestische nummer: speel als de meesters

Audio bij de workshop in Gitarist 359

In Gitarist 359, februari 2021 vind je de noten en tabs bij de workshop Speel als de meesters. Klink authentieker en word creatiever met behulp van de muzikale ideeën van de allerbeste akoestische gi.....meer »»

Het akoestische nummer: akoestische favorieten van Mark Knopfler tot Johnny Cash

Video en audio bij de workshop in Gitarist 359

Van kampvuurklassiekers tot meer geavanceerd fingerstyle-werk: breid je repertoire uit met tips & tricks voor onze favoriete akoestische nummers. In dit webartikel vind je de uitleg op video van drie .....meer »»

Release van de Week: Goat Girl - On All Fours

Vandaag verschenen - 29 januari 2021

Goat Girl is een kwartet uit Londen met niet alleen een geweldige naam. Drie jaar na het debuut - een album met rocksongs met soms zelfs een vleugje Americana - is er nu een heel ander, wederom heerli.....meer »»

Productnieuws 2021: Boss

Nieuwe pedalboards en tuner

De nieuwe OC-05 en RC-500 op de hielen volgend, presenteert Boss drie nieuwe pedalboards en twee nieuwe clip-on tuners......meer »»

Productnieuws 2021: Gator Frameworks

Deluxe Closet Hanger

Soms komen merken met iets waarvan je niet dacht dat je het nodig had en soms heb je dat ook niet. Dit nieuwe product van Gator bracht op deze regenachtige dag in ieder geval een glimlach op ons gezic.....meer »»

Video bij de PRS test in Gitarist 359

De PRS SE P20E klinkt veel duurder dan hij is. Is kleiner dan toch beter?

De test van de PRS SE P20E uit Gitarist 359, februari 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Riff van de maand: AC/DC - Shot In The Dark

Video bij de workshop in Gitarist 359

In Gitarist 359, februari 2021, vind je de akkoorddiagrammen bij deze workshop. 45 jaar na hun debuut keerde AC/DC in november terug met hun 17e album, ‘Power Up’, waarvan Shot In The Dark de eers.....meer »»

Ears4U Stage in-ears - test uit Gitarist 356

Custom made in vier smaken

Het Nederlandse Ears4U introduceerde onlangs de Stage-serie: vier verschillende custom made in-ears met een uitgesproken sound en een bijna eindeloos aanbod aan finishes......meer »»

Heritage H-535 - test uit Gitarist 356

Het juiste hout

Wat krijg je als je klassieke modellen van hoge kwaliteit bouwt op een historische locatie? Heritage Guitar Inc, een 35 jaar jong merk......meer »»

Hook Wizard - test uit Gitarist 356

Duizendkunstenaar

Een gitaarversterker die alles kan, bestaat dat? De Hook Wizard komt een eind in de richting….....meer »»

JHS Pedals Legends of Fuzz - test uit Gitarist 356

Fuzztopia

Wat krijg je als je een effectbouwer en -verzamelaar zijn favoriete fuzzcircuits laat uitbrengen? De Legends of Fuzz-serie, met de Smiley, Supreme, Bender & Crimson!.....meer »»

LTD Eclipse ’87 Custom & LTD Phoenix-1000 - test uit Gitarist 356

Klassiekers in een eigentijds jasje

LTD geeft weer een nieuwe draai aan twee klassieke modellen. Hebben ze wat weten toe te voegen?.....meer »»

Sire U5 - test uit Gitarist 356

Veelzijdige tank van een shortscale

In vijf jaar tijd veroverde Sire met hun bassen de wereld. Goedgebouwde instrumenten met een veelzijdige voorversterker voor een zeer aantrekkelijke prijs. Kan de nieuwe U5 de hype opnieuw waarmaken?.....meer »»

MXR Timmy - test uit Gitarist 356

Een publieksversie van een geliefde cultklassieker

Paul Cochrane's oorspronkelijke Tim overdrive van eind jaren negentig werd goed ontvangen, maar was behoorlijk groot. Daarom kwam Cochrane in 2004 met de Timmy, een kleinere versie met slechts vier k.....meer »»

Nobels ODR-1 BC - test uit Gitarist 356

Een nieuwe versie van die andere groene overdrive

De ODR-1 is populair bij de pro’s maar onbekend bij het grote publiek. Ontwerper Kai Tachibana wilde een drivepedaal dat net zo natuurlijk reageerde op zijn gitaar als zijn bluesy klinkende 40-watt .....meer »»

Taylor GTe Grand Theater - test uit Gitarist 356

Sympathiek en speels

Na een zwaar voorjaar, toen gitaarfabrieken door de lockdown tijdelijk hun deuren moesten sluiten, gaan veel gitaarmerken er inmiddels weer vol tegenaan. Taylor introduceert zelfs een heel nieuwe body.....meer »»

Productnieuws 2021: Taylor

Twee nieuwe GT's en een charity actie

Taylor Guitars introduceerde afgelopen oktober de Grand Theater met zijn nieuwe compacte bodyvorm. Nu zien we dit jonge model terugkomen in twee duurdere varianten......meer »»

Productnieuws 2021: Universal Audio

Voor het eerst drie effectpedalen van UA

Studiogigant Universal Audio brengt voor het eerst drie gitaarpedalen uit: de Golden Reverberator, Starlight Echo Station en Astra Modulation Machine......meer »»

za 30-1 Open Dag - online - Popafdeling Conservatorium van Amsterdam en AEMA

Wil je naar het conservatorium? Oriënteer je op de Open Dag

Aanstaande zaterdag, 30 januari 2021, van 11.00-16.00 uur houden de Popafdeling en de Amsterdam Electronic Music Academy van het Conservatorium van Amsterdam hun jaarlijkse Open Dag. De locatie: de we.....meer »»

Jimmy Page over Led Zeppelin III en The Anthology

65 jaar gitarist, het boek en 50 jaar na III

Jimmy Page is op 9 januari 76 jaar geworden. Hij speelt inmiddels 65 (!) jaar gitaar, en het was in november 50 jaar geleden dat Led Zeppelin III uitkwam. Vorig jaar presenteerde hij zijn lijvige Anth.....meer »»

Productnieuws 2021: Radial

Slimme producten voor gitaristen en bassisten

Voor DI's, reamp-kastjes en versterkersplitters is Radial al jaren de eerste keuze van live-engineers en studio's. Op de virtuele NAMM van 2021 komt het merk met enkele nieuwe producten......meer »»

Productnieuws 2021: Gibson

Eindelijk een prachtige nonrev Thunderbird

Gibson basfans riepen er al jaren om: een heruitgave van de Non Reverse Thunderbird. En toen Gibson er enkele jaren geleden mee kwam, waren we nog niet blij. Door de zwarte hardware en elementen kwam .....meer »»

Productnieuws 2021: Rickenbacker

Een vernieuwde gitaar en een nieuwe bas

Rickenbacker is een merk dat niet vaak met nieuws komt, maar toch weten ze ons de laatste jaren aardig te verrassen. Denk op basgebied aan de Al Cisneros Signature, met de twee grote elementen. En nu .....meer »»

Productnieuws 2021: Walrus Audio

Mako Series: R1

Walrus Audio verrast ons weer met een veelzijdig pedaal. De R1 is een stereo reverb met vele coole opties......meer »»

Productnieuws 2021: Way Huge

Maffe geluiden met de Atreides

Way Huge werd in 1987 opgericht door Jeorge Tripps en tegenwoordig zou je het kunnen zien als het boetiekbroertje - of gekke broertje? - van Dunlop MXR. Met de Atreides is er weer een spannend pedaal .....meer »»

Productnieuws 2021: Collings

Signature voor Julian Lage

Na de succesvolle OM1 JL komt Collings nu met een elektrische gitaar voor Julian Lage: de 470JL. We bekijken de gitaar voor je van dichtbij......meer »»

Productnieuws 2021: PRS

Met Mark Lettieri's Fiore

Januari, de maand van de NAMM Show in Anaheim, Californië, is daarmee dé maand van het productnieuws. En ook nu de NAMM Show alleen virtueel bereikbaar is, presenteren veel merken hun 2021 modellen......meer »»

Productnieuws 2021: Gretsch

Vernieuwingen in alle series

Januari, de maand van de NAMM Show in Anaheim, Californië, is daarmee dé maand van het productnieuws. En ook nu de NAMM Show alleen virtueel bereikbaar is, presenteren veel merken hun 2021 modellen......meer »»

Productnieuws 2021: Supro

Mooie kleine buizencombo's

Supro komt met drie kleine buizencombo's met een cool uiterlijk, een warme sound en ze zijn ideaal voor kleine gigs, maar natuurlijk vooral voor in de studio......meer »»

Productnieuws 2021: D'Angelico

Veel nieuws uit New York

Het bijzondere merk uit New York heeft veel nieuws te bieden op zowel akoestisch als elektrisch gebied. In dit nieuwsbericht gaan we kort in op alle veranderingen......meer »»

Productnieuws 2021: Pigtronix

Drie nieuwe micropedalen

Pigtronix uit New York is een smaakmaker in pedalenland. Het merk gaat met de huidige trend van kleine pedalen mee en komt met een trio microversies......meer »»

Productnieuws 2021: Gibson Kirk Douglas Signature

SG met bijzondere elementschakeling.

Gibson komt met nieuwe signature-modellen voor Captain Kirk Douglas, met een bijzondere elementschakeling. Kirk Douglas? Captain Kirk? Nee, het is niet de acteur met het kuiltje in de kin en al zeker .....meer »»

Productnieuws 2021: Epiphone Fanatic

Signature voor Nancy Wilson

Alleen al voor het fantastische intro van Crazy On You zou Heart-gitariste Nancy Wilson hoog in onze Poll moeten eindigen maar dat is aan jou. Epiphone eert de gitariste nu met een eigen signature en .....meer »»

Productnieuws 2021: Ampeg SVT-VR Classic plugin

Download de SVT-plugin gratis!

Plugin Alliance komt in samenwerking met Ampeg en Brainworx Advanced IR Technology met een plugin van de SVT-VR Classic — en deze is tijdelijk gratis! Bijzonder is dat alleen kanaal 2 beschikbaar is.....meer »»

Productnieuws 2021: Fender

Fender viert 75ste verjaardag

Januari, de maand van de NAMM Show in Anaheim, Californië, is daarmee dé maand van het productnieuws. En ook nu de NAMM Show alleen virtueel bereikbaar is, presenteren veel merken hun 2021 modellen......meer »»

Productnieuws 2021: Martin

David Gilmour Signatures, Earth Guitar, ukeleles en Ziricote modellen

Januari, de maand van de NAMM Show in Anaheim, Californië, is daarmee dé maand van het productnieuws. En ook nu de NAMM Show alleen virtueel bereikbaar is, presenteren veel merken hun 2021 modellen......meer »»

Productnieuws 2021: ESP

Veel nieuws van ESP, E-II en LTD

Januari, de maand van de NAMM Show in Anaheim, Californië, is daarmee dé maand van het productnieuws. En ook nu de NAMM Show alleen virtueel bereikbaar is, presenteren veel merken hun 2021 modellen......meer »»

Productnieuws 2021: Epiphone Embassy

Met mooie nieuwe kleuren

Na de Jack Casady, is ook de Embassy leverbaar in mooie nieuwe kleuren. Hier lees je alles over de specs én die kleuren......meer »»

Productnieuws 2021: Jackson - de bassen

Snelle jongens en een bekend model

Vorige jaar zaten we op deze dag in het vliegtuig naar LA voor de NAMM-show. Deze vindt dit jaar - om de bekende redenen - virtueel plaats. We verwachten deze maand misschien iets minder productnieuws.....meer »»

Productnieuws 2021: Charvel

Snelle bassen in de Pro-Mod Bass Serie

Charvel is misschien niet het eerste merk waar je aan denkt als je een bas gaat kopen. Het merk bouwt – onder de paraplu van Fender – dan ook instrumenten die voor een specifieke doelgroep zijn. O.....meer »»

WhamBam is het nieuwe online platform voor muzieklessen

Initiatiefnemer Alain Bokken: Het wordt de Uber van de muzieklessen.

WHAMBAM, de muzikale matchmaker, de Tinder onder de muzikanten. Of je nu een muzikale maagd bent, al je eerste stappen gezet hebt of ervaringsdeskundige bent, dit unieke platform verbindt muzikale zie.....meer »»

Productnieuws 2021: Gibson en Gene Simmons

Werken samen aan een Thunderbird en twee Flying V's

Er is dit jaar geen echte NAMM-show, maar de nieuwtjes stromen langzaam maar zeker binnen. Bijzonder is de samenwerking tussen KISS-oprichter en -bassist Gene Simmons en Gibson. Samen introduceren ze .....meer »»

Joey Ruchtie over programma Noorderslag 2021 streaming edition

ESNS 2021: Videosessies en een digitale ‘sense of urgency’

Eurosonic Noorderslag staat weer voor de deur. Dit jaar vindt het belangrijkste showcasefestival van Europa volledig digitaal plaats, van 13-16 januari. We spreken met Joey Ruchtie, hoofdverantwoordel.....meer »»

Ovation Guitars overgenomen door GEWA music

Legendarisch akoestisch wordt eigendom van zijn distributeur

GEWA music heeft onlangs de overname van Ovation aangekondigd van een oude partner, Drum Workshop. De submerken Adamas en Applause zijn ook opgenomen als onderdeel van de deal die afgelopen najaar wer.....meer »»

Gibson neemt Mesa Boogie over

Mesa als Custom Shop voor versterkers

Gibson heeft deze week bekendgemaakt dat het een van de grootste namen in de versterkerwereld heeft overgenomen: Mesa Boogie. Het merk werd 51 jaar geleden opgericht en wordt gezien als het eerste mer.....meer »»

Korg koopt Aguilar

Een mooie aanvulling op Spector

Korg USA heeft versterkermerk Aguilar overgenomen. Per 1 januari 2021 is Korg eigenaar en Aguilar zal – net als Spector – als apart merk onder de Korg-paraplu opereren......meer »»

Metal Muff met Noise Gate

Uitgekomen in de Nano Serie van Electro-Harmonix

Electro-Harmonix heeft in de Nano serie compacte pedalen de Metal Muff met Noise Gate uitgebracht......meer »»

Childen Of Bodom-frontman Alexi Laiho overleden

Finse gitaarheld was slechts 41 jaar oud

Het nieuwe jaar is slechts een paar dagen onderweg, maar we hebben helaas weer een prominente muzikale dode te betreuren. Vanmorgen bereikte ons het bericht dat Alexi Laiho, vooral bekend als de front.....meer »»

Gitarist videoverslag: Ibanez 2021 modellen!

Akoestisch, elektrisch, pedalen

Dit jaar is er geen NAMM Show waar we al het productnieuws kunnen bekijken. Daarom nodigde fabrikant/distributeur Hoshino ons uit in hun ruime showroom in Mijdrecht om alle nieuwe Ibanez-modellen voor.....meer »»

Charmant, massief en betaalbaar, dat is de Core serie van Cort

Drie moderne akoestische modellen

Cort introduceert de Core Serie bestaande uit drie volledig massieve akoestische gitaren met stijlvolle features en een aantrekkelijke prijs. .....meer »»

Fender American Acoustasonic Stratocaster - test uit Gitarist 355

Onbeperkte expressie

Precies een jaar na de introductie van de American Acoustasonic Telecaster onthult Fender de Stratocaster-versie. Is het dezelfde gitaar in een andere vorm of iets nieuws? We zoeken het uit….....meer »»

Ibanez AE275-LGS - test uit Gitarist 355

Terug naar het magnetische element?

Ibanez komt met een aantrekkelijk geprijsde akoestische gitaar met een magnetische pickup. Een stap terug of een stap vooruit?.....meer »»

Red Panda Context 2 - test uit Gitarist 355

Reverbpedaal breidt uit

Red Panda komt dit jaar met een upgrade van hun Context reverbpedaal, simpelweg Context 2 genaamd, met een hoop extra geluiden en mogelijkheden......meer »»

Revv G20 - test uit Gitarist 355

Dynamisch duo

Deze Revv high-gain versterker heeft Two Notes Torpedo aan boord, wat hem perfect geschikt maakt voor live en in de studio - een klein kastje met een groot geluid......meer »»

Warm Audio Foxy Tone Box - test uit Gitarist 355

Geïnspireerd op de Foxx Tone Machine

Tot op heden kenden we Warm Audio alleen van studioapparatuur, zoals microfoons, equalizers en compressors, waarbij ze zich toeleggen op betaalbare, moderne versies van klassieke modellen. Met de Foxy.....meer »»

One Control Dyna Red Distortion 4K - test uit Gitarist 355

BJFe Dyna Red Distortion van One Control

Effectpedalen van de Zweedse effectontwerper Björn Juhl vind je bij verschillende merken, te herkennen aan een verwijzing naar BJF(e) op de behuizing. Nu is er een vernieuwde versie van de Dyna Red D.....meer »»

Kijk nu de concertdocumentaire van de Awardshow rondom de postuum uitreiking SEGA Award aan Jimi Hendrix

Video van 5 kwartier met de Nederlandse gitaartop die Hendrix-nummers vertolkt

Maandagavond 21 december vond de premiere plaats van de 1 uur 17 minuten durende video rondom de Awardshow rondom de postume uitreiking van de Sena Performers European Guitar Award aan Jimi Hendrix. .....meer »»

Release van de week: I Am Oak - Odd Seeds (Part 2)

Vandaag verschenen - 18 december 2020

Als lockdownproject nam I Am Oak frontman Thijs Kuijken een aantal nieuwe interpretaties van I Am Oak-nummers op. De beste daarvan zijn nu verzameld op het nieuwe album ‘Odd Seeds’. In november kw.....meer »»

30 jaar Gitarist, 30 jaar rockiconen

De gitaren die rockgeschiedenis schreven

De afgelopen 30 jaar hebben we in Gitarist veel aandacht besteed aan de gitaren die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van de rockmuziek en de gitaristen die ze bespeelden. In .....meer »»

30 jaar Gitarist - 30 Giveaways

Gitaren, versterkers, effecten, en nog veel meer te winnen - doe mee

We bestaan maar één keer 30 jaar en daarom pakken we deze maand groot uit in ons Gitarist 30 jaar jubileumnummer. Kies wat je wilt winnen en doe mee! .....meer »»

Boss RC-500 Loop Station

Nieuwe tweesporen looper van Boss

'Met een looper met ‘slechts’ twee sporen kun je toch heel veel mogelijkheden hebben, bewijst Boss met de RC-500 Loop Station'. Zo begint de test van de Boss RC-500 Loop Station in Gitarist 358, j.....meer »»

Video bij de Epiphone test in Gitarist 358

Epiphone Joe Bonamassa Black Beauty LP Custom: de coolste Les Paul van het jaar?

De test van de Epiphone Joe Bonamassa Black Beauty Les Paul Custom uit Gitarist 358, januari 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Video bij de Sheeran By Lowden test in Gitarist 358

S Series S03: klein in formaat en prijs, groot in geluid

De test van de Sheeran By Lowden S03 uit Gitarist 358, januari 2021 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

StageCoach Sessions videoserie met Mark Tuinstra bij Dr. Jordan Institute

Workshop en interviews bij het artikel in Gitarist 358

In dit artikel op Gitarist.nl vind je de achtste aflevering van onze videoserie StageCoach Sessions. Videoserie? Ja! Maar eigenlijk véél meer, want behalve de video's met live performances, workshop.....meer »»

Nels Cline over Wilco

16 jaar sabotage

In Gitarist 358 lees je een interview met Wilco-gitarist Nels Cline over de Blue Note-release van zijn instrumentale (!) band The Nels Cline Singers. Natuurlijk vroegen we hem ook even over de nabije .....meer »»

Keymusic blijft uitbreiden

Nieuwe winkels in Amsterdam, Deventer en Rotterdam en franchisenemers gezocht

Na de opening in juli van de nieuwe XXL-store op het Eilandje te Antwerpen heeft Keymusic maar liefst twee nieuwe winkels geopend in het gebouw Q-Factory in Amsterdam-Oost. In Rotterdam is de winkel n.....meer »»

Vintage Statesboro' akoestische bas

Met zeer scherpe prijs

Vintage kennen we als een budgetmerk, maar de kwaliteit is altijd verrassend goed. Dat komt mede door de onderdelen en elektronica van zustermerk Wilkinson. Het merk komt nu met een zeer betaalbare, v.....meer »»

Epiphone Jack Casady Bass

In twee te gekke nieuwe kleuren

De Epiphone Jack Casady gaat alweer bijna 25 jaar mee en in die tijd is de bas alleen maar populairder geworden. Steeds meer bekende artiesten spelen er mee en af en toe komt Epiphone met een nieuwe k.....meer »»

Ga je podcasten? AKG biedt totaalpakket Podcaster Essentials

AKG Lyra usb-microfoon, AKG K371-hoofdtelefoon, Ableton Live 10 Lite, verbindingskabels en online cursus

AKG brengt met de Podcaster Essentials voor € 299,- een alles-in-één podcaster-kit op de markt die bestaat uit een AKG Lyra usb-microfoon, een AKG K371-hoofdtelefoon, Ableton Live 10 Lite, een onl.....meer »»

Peter Frampton in boekvorm

Gitaargod schrijft biografie

Do You Feel Like I Do? - A Memoir, heet het boek dat Peter Frampton samen met Alan Light schreef. Het behandelt het roerige leven van de sympathieke gitarist van The Herd, via Humble Pie, zijn solosuc.....meer »»

Boss TB-2W

Terug naar de roerige jaren zestig met de Sola Sound Tone Bender

Boss werkt samen met Sola Sound voor de Boss TB-2W: een van de pedalen waarop we niet kunnen wachten. Het nieuwe fuzzpedaal is gebaseerd op de beroemde Sola Sound Tone Bender Mk. II van halverwege de .....meer »»

Meer Epiphone-nieuws

De terugkeer van de archtops

In ons interview met Gibson-baas JC Curleigh - je vindt een link naar de video in dit nieuwsbericht - kon je al horen dat er veel meer met Epiphone gaat gebeuren. Vorige week lanceerden we de solidbod.....meer »»

Release van de week: Lee Ritenour - Dreamcatcher

Vandaag verschenen - 4 december 2020

Jazzveteraan Lee Ritenour speelt al zestig jaar gitaar. Maar een album dat volledig in het teken van zijn gitaarspel staat was er nog niet. Tot nu, want 'Dreamcatcher' is het eerste sologitaaralbum va.....meer »»

Fender Tash Sultana Stratocaster

Signature voor Australische topgitariste

Tash Sultana is zo groot dat ze in Nederland de Ziggo Dome uitverkoopt. De Australische - die vaak met een loopstation speelt - krijgt van Fender haar eigen signature-model, dat per direct verkrijgbaa.....meer »»

Keeley Hydra Tremolo en Reverb

Veelzijdig stereopedaal

Toen de Eccos Delay/Looper verscheen was al duidelijk dat het een bijzonder handzaam concept was met veel mogelijkheden. Niet vreemd dat dezelfde lay-out is gebruikt voor de nieuwe Hydra Stereo Reverb.....meer »»

Release van de week: Billie Joe Armstrong - No Fun Mondays

Vandaag verschenen - 27 november 2020

Ook Billie Joe Armstrong heeft last van de pandemie. Om de verveling te verdrijven plaatste hij elke week een cover op het YouTube-kanaal van zijn band Green Day. Die serie doopte hij No Fun Mondays. .....meer »»

Vegan-keurmerk voor Rock n Soul

Korting op milieuvriendelijke (bas)gitaarbanden

Wie had ooit gedacht dat muzikantenmagazines over vegan-keurmerken zouden schrijven? Wij eigenlijk ook niet nee, maar we doen het toch. Je las op deze website al eerder over de zeer milieuvriendelijke.....meer »»

Nextone Special van Boss geeft je boetieksounds op het podium

Instelbare eindversterker en custom speaker

BOSS kondigt de Nextone Special aan: het jongste model in de Nextone gitaarversterkerlijn. Dit 1x12 combo gebruikt de Boss Tube Logic-techniek voor een speelervaring die, althans volgens Boss, kan tip.....meer »»

Epiphone Crestwood, Wilshire en Coronet

De terugkeer van drie klassiekers

De meeste muzikanten kennen Epiphone als het goedkope broertje van Gibson, maar ooit was het een toonaangevende archtopbouwer. Ook na de overname door Gibson in 1957 werden er eigen modellen gemaakt, .....meer »»

Paoletti Guitars naar Benelux

Gitaren van oude wijnvaten

Het Italiaanse boetiekmerk Paoletti Guitars is in de Benelux verkrijgbaar via de distributie van World Music Sales. Paoletti maakt gitaren van hout afkomstig van kastanje wijnvaten. Daarnaast is ook .....meer »»

Release van de Week: Jimi Hendrix Experience - Live In Maui

Vandaag verschenen - 20 november 2020

Dat er vijftig jaar na zijn overlijden nog steeds 'nieuwe' muziek uitkomt en dat daar zoveel aandacht voor is, zegt iets over de blijvende populariteit en invloed van Jimi Hendrix. Wij kiezen daarom v.....meer »»

Jimi Hendrix signatures van... Gibson!

Flying V en SG

Dit keer doet Gibson het goed met de Jimi Hendrix Signatures: geen Stratkopie, maar replica's van authentieke Gibsonmodellen zoals die zijn bespeeld door Jimi Hendrix......meer »»

Zoom G11 - test uit Gitarist 354

Compleet pakket voor de moderne gitarist

Zoom komt met zijn meest uitgebreide multi-effectprocessor tot nu toe......meer »»

Mooer SD50A - test uit Gitarist 354

Een alleskunner voor je akoestische gitaar

Het Chinese Mooer heeft aan zijn modelingversterkers een combo toegevoegd die speciaal ontwikkeld is voor akoestische gitaar......meer »»

Ibanez AZ226 & AZ242 - test uit Gitarist 354

Het dak eraf!

De AZ-serie van Ibanez is sinds zijn introductie twee jaar geleden een groot succes en dus komen er dit jaar nieuwe modellen bij......meer »»

Guild M-25E - test uit Gitarist 354

Een vernieuwd icoon

Guild vernieuwt zijn Amerikaanse reeks gitaren en keert terug naar een vertrouwd model......meer »»

Gretsch G5410T Electromatic Rat Rod - test uit Gitarist 354

Gebouwd voor snelheid

Deze zilveren droomgitaar combineert ouderwetse klasse met moderne eigenschappen. Het rockabillymerk bij uitstek presenteert een auto die ruikt als nieuw, maar is geprijsd als een tweedehandsje......meer »»

Elite Acoustics StompMix 4 - test uit Gitarist 354

Magie vanaf de vloer

Elite Acoustics introduceert twee mixers voor op je pedalboard, die speciaal bedoeld lijken te zijn voor akoestische gitaren. We testten de kleinste van de twee, de StompMix 4......meer »»

MESA/Boogie Badlander 50 en 100

Twee nieuwe amps uit Californie

MESA/Boogie komt met twee nieuwe tops en een combo, die helemaal 2020 zijn met op IR-gebaseerde speakerkastsimulatie, maar ook gewoon met buizenpower. De nieuwe serie heeft de naam Badlander gekregen .....meer »»

Nog een akoestische amp van Blackstar

De Acoustic:Core 30

Na de Sonnet akoestische versterker, komt Blackstar nu met de Acoustic:Core 30, gericht op singer-songwriters met veel mogelijkheden voor de moderne gitarist. .....meer »»

Release van de Week: The Nels Cline Singers - Share The Wealth

Vandaag verschenen - 13 november 2020

Elke week kiest onze redactie een Release van de Week en vandaag valt die keuze op The Nels Cline Singers met het album Share The Wealth. Gisteren spraken we de gitaarvirtuoos, binnenkort lees je dit .....meer »»

Test van de Ears4U Stage in-ear monitors

Custom made in vier smaken

Het Nederlandse Ears4U introduceerde onlangs de Stage-serie: vier verschillende custom made in-ears met een uitgesproken sound en een bijna eindeloos aanbod aan finishes. .....meer »»

Jamtrack: gypsyjazz

Audio bij de workshop in Gitarist 357

In Gitarist 356, november 2020 vind je de noten, tabs en akkoordenschema bij deze workshop. Oefen de soepele, technische stijl van Django Reinhardt met onze gypsyjazz jamtrack. .....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 357

In Gitarist 357, december 2020 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsn.....meer »»

Cory Wong en het Metropole Orkest

Slaggitaar is leidend

Funklegende James Brown noemde zichzelf ‘the hardest working man in show business’. In 2020 gaat die titel naar Cory Wong, de moderne funkmeester die tot nu toe al acht (!) albums uitbracht dit ja.....meer »»

Een jaaroverzicht met Taylor Guitars

Voor Taylor was 2020 in meerdere opzichten een besproken jaar  

Taylor Guitars, opgericht in 1974 door Bob Taylor en Kurt Listug, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste akoestische gitaarmerken. De heren Taylor en Listug staan nog altijd aan h.....meer »»

Riff van de maand: Iron Maiden - Run To The Hills

Audio bij de workshop in Gitarist 357

In Gitarist 357, december 2020, vind je de noten en tabs bij deze workshop. Dit legendarische intro ken je van Maidens heavymetalklassieker uit 1982, ‘The Number Of The Beast’. .....meer »»

Ableton presenteert een fundamentele update van Live met versie 11

Op de redactie bekeken we de nieuwe features van Live 11

Live 10 van Ableton kwam februari 2018 op de markt, dus het lag in de lijn der verwachtingen dat er al snel weer een major update aan zou komen. En inderdaad! In deze preview kunnen we van Live 11 alv.....meer »»

JHS Pedals gaat budget met 3-serie

Eenvoudig boetiek

Met de 3 Serie brengt JHS Pedals, het boetiekmerk uit Kansas, USA, maar liefst zeven betaalbare effectpedalen uit......meer »»

Release van de Week: Elvis Costello - Hey Clockface

Vandaag verschenen - 30 november 2020

Elke week kiest onze redactie een Release van de Week: een album dat die week verschijnt en dat ons in het bijzonder opvalt. Deze week kiezen we voor Elvis Costello... ...en niet voor niets......meer »»

PRS Pauls 85

De laatste 35th Anniversary gitaar

Stel je bent Paul Reed Smith en je viert dit jaar dat je al vijfendertig jaar (sinds 1985) succesvol kwaliteitsgitaren maakt. Dan komt er een partij bijzonder mooi getekend esdoorn voorbij, genoeg voo.....meer »»

Godin Multiac Grand Concert Deluxe voor flamenco- en percussieve spelers

Hybride nylonsnarig cutawaymodel met speciaal gevoicete LR Baggs preamp

Godin Guitars heeft het nieuwste model in hun innovatieve Multiac-serie gelanceerd: de Grand Concert Deluxe. Het is een nylonsnarige elektro-akoestische gitaar met een geheel nieuwe voorversterker, on.....meer »»

Release van de week: Cory Wong - The Striped Album

Vandaag verschenen - 23 oktober 2020

We weten dat Cory Wong een actief baasje is, maar dat het vandaag verschenen 'The Striped Album' het achtste album is dat hij in 2020 uitbrengt, mag toch wel een opmerkelijke prestatie genoemd worden......meer »»

De Fano Oltre-serie biedt tientallen afwerkingsopties

Je hebt de keuze uit pickups, slagplaten en knoppen en een puntgave of relic afwerking

Fano Guitars heeft de geheel nieuwe Oltre Series onthuld, een reeks in Amerika gebouwde elektrische gitaren met zeer veel customopties die de Standard Series van het merk vervangt......meer »»

Amsterdam Guitar Heaven verplaatst naar 3 april 2021

Gearshow Gitaar & Bas - Workshops Gitaar & Bas in 8 zalen van Q-Factory Amsterdam

Op deze plek hebben we Amsterdam Guitar Heaven voor zaterdag 21 november aangekondigd. Zoals veel festivals en concerten hebben wij moeten besluiten ook Amsterdam Guitar Heaven te verplaatsen, Het git.....meer »»

Twee nieuwe gitaren van The Dude

...en van Breedlove

Breedlove brengt twee Jeff Bridges signature gitaren uit in de Organic Collection. En dat houdt in dat er alleen duurzame materialen zijn gebruikt......meer »»

Release van de Week: Nouveau Vélo - Bogland

'Jangly' indiepop

Vanaf het moment dat Nouveau Vélo voor het eerst van zich liet horen in 2012, is het een lieveling van indiekids en liefhebbers van ‘jangly’ gitaarpop. Vandaag komt hun derde album uit - vernoemd.....meer »»

Charvel Pro-Mod DK24 HSS 2PT CM Ash - test uit Gitarist 353

Ultieme player

Een oude bekende in een nieuwe afwerking. Is er nog meer anders?.....meer »»

Music Man Mariposa - test uit Gitarist 353

Hoogvlieger

Voel jij ook vlinders in je buik bij het zien van deze nieuwe Music Man? Heel begrijpelijk!.....meer »»

Martin SC­13E - test uit Gitarist 353

Grenzeloos

Martin verraste ons dit jaar met de introductie van deze ‘crossover’­ gitaar, die laat zien dat ook dit klassieke merk vooruit wil. Gaat ze dat lukken met dit model, dat bepaald on­Martin­achti.....meer »»

Strymon Compadre - test uit Gitarist 353

Essentiële link

Strymons nieuwste pedaal zou wel eens de perfecte aanvulling op je versterker kunnen zijn......meer »»

Orange Bass Butler - test uit Gitarist 353

Unieke preamp

Het Orange-geluid zonder met zware versterkers te hoeven zeulen? De Bass Butler is een bi-amp preamp in een klein doosje, die de rol van twee ronkende stacks zou moeten vervullen. Onze interesse is ge.....meer »»

Keeley Electronics Fuzz Bender - test uit Gitarist 353

Een fuzz met veel knopjes

De Keeley Fuzz Bender verwijst met zijn naam natuurlijk naar de Tone Bender Fuzz. En net als dat klassieke pedaal heeft de Fuzz Bender drie transis- tors, in dit geval twee silicium transistors en een.....meer »»

MXR Octavio - test uit Gitarist 353

Plug & play octafuzz

De Octavio is MXR’s nieuwste fuzzpedaal. En daarmee heeft het effectmerk voor het eerst een octavia-achtig pedaal in zijn standaard lijn. .....meer »»

Video bij de Taylor test in Gitarist 356

Taylor Grand Theater: volwaardige kleine ‘grote’ gitaar

De test van de Taylor GTe Grand Theater uit Gitarist 356, november 2020 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Video bij de Heritage test in Gitarist 356

Kan de Heritage H-535 de vergelijking doorstaan met zijn iconische inspiratiebron?

De test van de Heritage H-535 uit Gitarist 356, november 2020 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken. .....meer »»

Workshop rock ‘n’ roll- en surfinstrumentals door BJ Baartmans in videoserie StageCoach Sessions

Rock ‘n ‘roll-, surf- en spaghettiwestern-instrumentals in 10 video's en met tabs

In de zevende aflevering van StageCoach Sessions reizen we mee met The Space Age Travellers, een instrumentale band rondom snarenvirtuoos BJ Baartmans. Zij brengen rock ‘n ‘roll, surf, jive en spa.....meer »»

Jamtrack: Amerikaanse punk

Audio bij de workshop in Gitarist 356

In Gitarist 356, november 2020 vind je de noten, tabs en akkoordenschema bij deze workshop. Dacht jij dat punk in 1977 in Engeland begonnen was? Dan heb je het mis; denk daar maar eens over na terwijl.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 356

In Gitarist 356, november 2020 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsn.....meer »»

Arjen Lucassen en de nieuwe Ayreon

Trailer Transitus en diverse video's vanuit de studio

Arjen Lucassen is wereldwijd geliefd vanwege de progrockopera’s met sciencefictionteksten die hij de afgelopen 25 jaar onder de naam Ayreon uitbrengt. Zijn nieuwe dubbelalbum ‘Transitus’ - metee.....meer »»

Fender vernieuwt Professional Serie

Amerikaanse toplijn krijgt make-over

Vier jaar na de introductie van de American Professional-lijn komt Fender met een upgrade van hun topserie. In die tijd hebben ze goed naar artiesten geluisterd die met suggesties kwamen. De hele vern.....meer »»

Release van de week: Marcel Serierse en Tim Langedijk - Telegrams

Vandaag verschenen - 9 oktober 2020

Wat doe je als je opeens thuis zit door de lockdown? Drummer Marcel Serierse nodigde gitarist Tim Langedijk uit om een blues in te spelen bij zijn drumpartij. Wat ontstond was de EP Telegrams......meer »»

De gitaarwereld rouwt

Reacties op het overlijden van Eddie Van Halen

Gisteren overleed gitaargrootheid Eddie Van Halen. De hele muziekwereld reageert op zijn overlijden en we hebben enkele reacties voor je onder elkaar gezet......meer »»

Eddie Van Halen is overleden

In Memoriam en ons interview uit 2016

Dinsdag 6 oktober, 22.00 uur meldde Wolf Van Halen via Twitter dat zijn vader Eddie Van Halen is overleden aan de gevolgen van kanker, 65 jaar oud. In 2016 kreeg onze auteur Oscar Timans de zeldzam.....meer »»

Release van de week: Oasis – What’s The Story (Morning Glory) 25th Anniversary

Vandaag verschenen - 2 oktober 2020

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat What’s The Story (Morning Glory) van Oasis uitkwam, slechts 14 maanden na hun klassieke debuut Definitely Maybe. Om dit jubileum te vieren brengt Big Broth.....meer »»

D-Addario Auto Lock gitaarstraps

Klemt automatisch vast aan de draagbandknop van je gitaar

De Auto Lock Guitar Strap van D'Addario is een gitaarband met straplock. De lock werkt met een veer en klemt automatisch vast aan de draagbandknop en laat niet meer los - tenzij je dat wilt natuurlijk.....meer »»

Taylor presenteert de Grand Theater - de koffer met cijferslot gaat open, 1 oktober 2020!

Kleinste 'grote' Taylor

Taylor Guitars presenteerde zijn nieuwe Grand Theater model wereldwijd tijdens een online live-event. Deelnemers hadden de gitaar vooraf ontvangen in een koffer met cijferslot......meer »»

Boss brengt nieuw Octave pedaal uit

OC-5, meest veelzijdige octaver tot nu toe

De nieuwe Boss OC-5 Octave verenigt de functies van de klassieke OC-2 en de modernere OC-3 en voegt enkele nieuwe functies toe......meer »»

Release van de week: Ayreon - Transitus

Vandaag verschenen - 25 september 2020

Arjen Lucassen pakt weer eens uit. Transitus is een nieuw groots Ayreon project, waarover hij ons vertelt: “Mijn droom is om een film te maken. Gewoonlijk begin ik altijd met de muziek, maar dit kee.....meer »»

Droom weg met de Strymon NightSky

Meest experimentele Strymon reverb tot nu toe

Na de blueSky, Flint en BigSky, is de NightSky de vierde reverb van Strymon. en dit keer gaat het om een experimentele reverb met synthesizer-mogelijkheden. Alles is direct met regelaars in te stellen.....meer »»

Release van de week: Flying Colors - Third Stage: Live in Londen

Vandaag verschenen - 18 september 2020

Als je dit kaliber van supergroep-muzikanten combineert - gitarist Steve Morse (Deep Purple, Dixie Dregs, ex-Kansas), drummer Mike Portnoy (The Winery Dogs, ex-Dream Theater, Transatlantic), keyboardi.....meer »»

Krijg een D-Addario Auto Lock gitaarstrap cadeau bij een jaarabonnement Gitarist

Klemt automatisch vast aan de draagbandknop van je gitaar

Nog geen abonnee van Gitarist? Grijp dan nu je kans het komend jaar Gitarist in de bus te krijgen, met als welkomstcadeau een innovatieve D'Addario Auto Lock gitaarband! .....meer »»

Vyrve Audio G5 - test uit Gitarist 352

Draadloos on a budget, maar werkt het ook goed?

Dat draadloze systemen alleen handig zijn voor gitaristen die op grote podia heen en weer moeten rennen is een achterhaald idee. Iedereen die weleens thuis een setje heeft uitgeprobeerd, weet dat het .....meer »»

Fender Reflecting Pool - test uit Gitarist 352

Neem een duik in de ruimtelijke klankwereld van dit dubbelpedaal

Als je delay en reverb gebruikt, kan het handig zijn als beide effecten in hetzelfde pedaal zitten. Zo bespaar je bekabeling en voeding en het ziet er overzichtelijk uit. Dat is het idee achter Fender.....meer »»

Warwick RockBass Idolmaker - test uit Gitarist 352

Heftig en stoer

De Framus Idolmaker is een van de opvallende nieuwe gitaarontwerpen van de laatste jaren en het met Framus verbonden Warwick volgde al snel met een basversie. Als dat zo is, weet je dat het betaalbar.....meer »»

Tech 21 SansAmp PSA 2.0 - test uit Gitarist 352

Analoge kameleon

De Programmable SansAmp, kortweg PSA, keert terug in pedaalvorm......meer »»

Epiphone Masterbilt Frontier & Excellente - test uit Gitarist 352

Terug naar de roots

Gibson wil dat Epiphone niet langer als een ondermerk wordt gezien, maar weer het respect verdient als ‘Gibsons oudere broer’. Nieuwe instrumenten gaan voor dat imago zorgen......meer »»

Yamaha THR30II - test uit Gitarist 352

Thuiswerken

Yamaha’s desktopversterkers gaan draadloos en hebben meer mogelijkheden dan een Zwitsers zakmes. Is dit genoeg voor thuis, live en in de studio? We gaan op onderzoek......meer »»

Rivolta Combinata XVII - test uit Gitarist 352

Retro chic

Valt een Fano of Novo niet helemaal binnen je budget? Kijk dan eens naar het portemonnee vriendelijkere Rivolta, bijvoorbeeld deze prachtige Combinata XVII in Toro Black. .....meer »»

PRS S2 35th Anniversary Custom 24 - test uit Gitarist 352

Stijlvol feestje

De S2 is een van de drie speciale modellen waarmee PRS zijn 35-jarig bestaan viert. Hij biedt meer sounds dan de oorspronkelijke Core Custom en dat voor de helft van de prijs......meer »»

Riff van de maand: Velvet Revolver - Slither

Video bij de workshop in Gitarist 355

In Gitarist 355, oktober 2020, vind je de akkoorddiagrammen bij deze workshop. Dankzij de rauwe Les Paul/Marshall-sounds van gitarist Slash heeft deze track ook nu nog niets aan kracht ingeboet......meer »»

Video bij de Eastman test in Gitarist 355

De SB55/v is Eastmans eerbetoon aan de Les Paul Junior

De test van de Eastman SB55/v uit Gitarist 355, oktober 2020 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 355

In Gitarist 355, oktober 2020 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsni.....meer »»

Workshop neo-soul gitaar en productie door Rory Ronde in videoserie StageCoach Sessions

Neo-soul Gitaar & Neo-soul Productions in 16 video's, met tabs en (backing)tracks

In de zesde aflevering in onze serie StageCoach Sessions presenteren we deze keer gitarist, bandleider en producer Rory Ronde, die aan de hand van twee songs uitlegt hoe hij een neo-soul gitaarpartij .....meer »»

Video bij de Fender test in Gitarist 355

Is de American Acoustasonic Stratocaster iets anders dan zijn Tele-voorganger?

De test van de Fender American Acoustasonic Stratocaster uit Gitarist 355, oktober 2020 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

RockBoard Stage Tuner - test uit Gitarist 351

De pedalboardgigant komt met een eigen tuner

RockBoard biedt alles wat je nodig zou kunnen hebben voor je pedalboard. Van een grote collectie pedalboards tot pluggen, kabeltjes, lampjes, modules voor je aansluitingen, een buffer en meer. Niet v.....meer »»

Taylor 816ce Builder’s Edition - test uit Gitarist 351

Operazanger

Deze Taylor 816ce zit boordevol vernieuwende ideeën van meesterbouwer Andy Powers. Maar maken deze features de gitaar ook beter?.....meer »»

Guild Starfire I SC & Starfire I DC - test uit Gitarist 351

Nieuwe klassiekers

Met de Starfire I-lijn brengt Guild de meest betaalbare variant van hun (semi-)hollowbodygitaren tot nu toe uit. Wij testen twee modellen......meer »»

Zoom A1X Four - test uit Gitarist 351

Multi-effect voor akoestische instrumenten

De Zoom A1X is een effectprocessor die speciaal is ontwikkeld voor akoestische instrumenten. Hij is niet alleen geoptimaliseerd voor akoestische gitaar, maar ook voor saxofoon, harmonica, trompet en v.....meer »»

Soundbrenner Core Steel - test uit Gitarist 351

Tiktak

Soundbrenner brengt met de Core de eerste smartwatch voor muzikanten uit......meer »»

Mooer SD75 - test uit Gitarist 351

Het grote werk

Na een enkele miniversterker en de retro Hornet komt Mooer nu met de SD-serie modelingversterkers. Kunnen ze daarmee de concurrentie aan?.....meer »»

Orange Terror Stamp - test uit Gitarist 351

Orange amp op je pedalboard

De kleinste Terror tot nu toe......meer »»

Harley Benton SC-550 - test uit Gitarist 351

Single luck

Een prima klinkend, betaalbaar LP-model......meer »»

Eventide Blackhole reverb als stand-alone pedaal

Galm zo groot als de kosmos

Het veelzijdige Blackhole pedaal heeft twee soorten oneindige reverb, diverse klankopties en talloze presets......meer »»

Mateus Asato krijgt signature overdrive

Jackson Audio El Guapo

Het Amerikaanse Jackson Audio brengt met de El Guapo een signature overdrive uit voor gitarist Mateus Asato. Nou ja, overdrive is wat te kort door de bocht, het is een zeer uitgebreid pedaal met een v.....meer »»

Nieuwe in-ears van Ears4U

Stage-serie - ook optisch op maat

Gehoorbescherming en volumebeperking worden steeds belangrijker in de muziekindustrie, en het aanbod aan in-earmonitors steeds groter. Het Nederlandse Ears4U introduceerde onlangs de Stage-serie: vier.....meer »»

De revolutionaire Circle Guitar

Je hoeft zelf geen snaren meer aan te slaan

Meestal zijn nieuwe gitaren toch redelijk conservatief gebouwd. Een afgerond hoekje hier, een nieuw element daar, in die categorie zitten de meeste vernieuwingen. Maar af en toe wordt er een totaal ni.....meer »»

Veel nieuws van Harley Benton

Thomann-huismerk gaat vol voor de bas

We hebben al eerder een versterkertop van Harley Benton getest, maar nu is er een complete serie tops, combo's en speakerkasten uitgekomen, van Thomann's betaalbare huismerk. Hier lees je alles van de.....meer »»

Fender Brent Mason Telecaster

Favoriet van de Nashville studiogigant

Fender introduceert de Brent Mason Telecaster in de Stories Collection. Van deze gitaar komt een productieversie en een Customshop model uit. Deze laatste in een zeer gelimiteerde oplage van 60 stuks......meer »»

Electro-Harmonix Cntl Knob

Expressiepedaal, maar dan anders

Met Electro-Harmonix's Cntl Knob statische expressiepedaal haal je meer uit je pedalen......meer »»

Anniversary model voor zeventigste verjaardag Esquire

Fenders oermodel is in vier kleuren beschikbaar

In 1950 zag Fenders eerste solidbody elektrische gitaar het levenslicht: de Esquire. Dit model met enkele cutaway en een element vormde de basis van wat later de Telecaster zou worden. Om zijn zeventi.....meer »»

Jimi Hendrix 50 jaar later - playlist

Topgitaristen over hun favoriete Hendrix-nummer

Genie, visionair… Jimi Hendrix is waarschijnlijk de grootste rockgitarist ooit. Op 18 september 2020 is het 50 jaar geleden dat hij veel te vroeg overleed, slechts 27 jaar oud. In Gitarist 354, se.....meer »»

Release van de week: Michael Landau - Liquid Quartet Live

Vandaag verschenen - 21 augustus 2020

De sound op ‘Liquid Quartet Live’ zal niet heel verrassend zijn voor wie Michael Landau kent, maar de Amerikaan heeft zijn relaxte, nachtelijke grooves die ergens op het grensgebied tussen blues, .....meer »»

Buena Vista Cuba - StageCoach Sessions videoserie met Jesus Hernandez

Workshop Cubaanse gitaar in 9 video's, met tabs en backingtrack

In alweer de vijfde aflevering in onze serie StageCoach Sessions presenteren we deze keer de Cubaanse gitarist Jesús Hernández, die aan de hand van twee songs alles uitlegt over de ‘Cubaanse gitaa.....meer »»

Tears For Fears - The Seeds Of Love

Superdeluxe box voor mythisch album

Het kostte vier jaar om op te nemen, het budget overschreed een miljoen pond en als je naar de lijst met muzikanten kijkt valt je mond open. Als er één album een superdeluxe box verdient is het daar.....meer »»

Gitaarles met een Alhambra

Het Spaanse merk heeft veel geschikte modellen voor de beginnende gitarist

Met de zomervakantie achter de rug beginnen ook weer de gitaarlessen bij de muziekscholen en gitaarleraren. Al dat aanstormende talent heeft natuurlijk een gitaar nodig en vele merken hebben modellen .....meer »»

Riff van de maand: The Killers - Mr Brightside

Audio bij de workshop in Gitarist 354

In Gitarist 354, september 2020, vind je de noten en tabs bij deze workshop. Deze maand bestuderen we Dave Keunings wat onhandige, maar wel pakkende riff van The Killers’ hit Mr Brightside......meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 354

In Gitarist 354, september 2020 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheids.....meer »»

Video bij het Trinity By Relish Input-bericht in Gitarist 354

Ook bij deze betaalbare Relish heeft inklikbare pickups

In onze nieuwsrubriek Input in Gitarist 354, september 2020 berichten we over de Trinity By Relish gitaar. Bekijk hier een video van deze bijzondere gitaar waarmee je makkelijk van elementen kunt wiss.....meer »»

Video bij de Gretsch test in Gitarist 354

G5410T Electromatic ‘Rat Rod’ combineert ouderwetse klasse met moderne eigenschappen

De test van de Gretsch G5410T Electromatic ‘Rat Rod’ uit Gitarist 354, september 2020 hebben we op video vastgelegd en kun je in dit artikel bekijken......meer »»

Jamtrack: jarentachtig rock

Audio bij de workshop in Gitarist 354

In Gitarist 354, september 2020 vind je de noten, tabs en akkoordenschema bij deze workshop. Ontdek de melodische stijl van gitaristen als Phil Collen, Richie Sambora en Neal Schon met onze softrock-m.....meer »»

Eerste gitaarpedalen van Warm Audio

Warm Audio Foxy Tone Box en Jet Phaser

Warm Audio maakt betaalbare versies van beroemde studioprocessors, DI's en microfoons. Hun nieuwste producten zijn echter twee effectpedalen, maar natuurlijk wel echt 'vintage'.....meer »»

IM Pete Way

UFO-bassist overleden

Pete Way is overleden. De met een Gibson Thunderbird zwaaiende bassist overleed op 69-jarige leeftijd door verwondingen die hij eerder opliep tijdens een ongeluk. Pete was bekend als studiomuzikant, a.....meer »»

IM Chris Eccleshall

Britse bouwer voor Hook, Clapton en Bowie overleden

Chris Eccleshall was een gitaarbouwer uit Engeland. Hij bouwde instrumenten voor David Bowie, Pete Townshend, Paul Weller en New Order/Joy Division-bassist Peter Hook. Hij werkte aan de gitaren van Ro.....meer »»

Zanger en gitarist Trini Lopez overleden aan corona

Lopez was bekend van If I Had A Hammer en had ook Gibson signaturemodellen

Zanger, gitarist en acteur Trini López is op 11 augustus op 83-jarige leeftijd overleden aan complicaties van COVID-19. Behalve dat hij wereldroem verwierf met hits als I Had a Hammer en Lemon Tree, .....meer »»

NAMM Show in januari is gecancelled

Believe in Music komt ervoor in de plaats

In juni meldde de NAMM, organisator van de NAMM show in Anaheim, Los Angeles, dat ze alles op alles zouden zetten de muziekbeurs doorgang te laten vinden. Gisteren berichtte directeur Joe Lamond dat h.....meer »»

PRS lanceert CE 24 Standard Satin modellen in Europa

De gitaar is in een beperkte oplage beschikbaar en in vijf kleuren

PRS Guitars Europe heeft een beperkte oplage van hun CE 24 Standard Satin elektrische gitaar uitgebracht van slechts 125 stuks. .....meer »»

Sferische geluiden met Red Panda Context 2

80s reverb sounds plus delay

De Red Panda Context 2 is een pedaal met de sounds van rackunit reverbs uit de jaren '80. Daarbij heb je veel instelmogelijkheden en kun je delay toevoegen......meer »»

Zoumana Diarra overleden

Nederlands-Malinese muzikant was muzikale duizendpoot

Dinsdag is Zoumana Diarra overleden in zijn slaap. De Nederlands-Malinese muzikant kampte al langer met gezondheidsproblemen en had eerder een hartinfarct. ‘Zou’, zoals hij ook wel genoemd werd, w.....meer »»

Sounds van Satch

AmpliTube Joe Satriani

IK Multimedie brengt een nieuw artiestenpakket uit: AmpliTube Joe Satriani. Geschikt voor PC, Mac en iOS......meer »»

Fleetwood Mac-mede-oprichter Peter Green overleden

Green was een van de belangrijkste gitaristen van de Britse bluesexplosie uit de jaren zestig

Fleetwood Mac-mede-oprichter Peter Green is afgelopen weekend overleden. Een verklaring van advocaten namens de familie van de gitarist bevestigt dat hij in het weekend in zijn slaap is heengegaan. Gr.....meer »»

Fender Lead III - test uit Gitarist 350

Comeback van een underdog

Bezorgt deze heruitgave dit model van eind jaren zeventig de tweede kans die het verdient?.....meer »»

Godin Metropolis Classic QIT - test uit Gitarist 350

Ingetogen dreadnought

Godin introduceert zijn eigenzinnige versie van de klassieke dreadnought......meer »»

Ibanez RG1120PBZ & RG1127PBFX - test uit Gitarist 350

Premium gitaren

Twee nieuwe modellen uit Ibanez’ al lang meegaande RG-serie, een met veel schakelmogelijkheden, de ander met zeven snaren......meer »»

Keeley Electronics Eccos - test uit Gitarist 350

Gevuld tot de rand

Helemaal in-sync met de huidige trend is de Keeley Eccos een compact pedaal met extreem veel mogelijkheden......meer »»

MXR M303 Clone Looper - test uit Gitarist 350

Geslaagd debuut

MXR zet de loopingwereld op zijn kop met hun eerste pedaal op dit gebied......meer »»

Fender Smolder Acoustic Overdrive - test uit Gitarist 350

Akoestische overdrive?

De almaar groeiende familie Fender effecten verwelkomt zijn eerste effectpedaal voor akoestisch gitaar......meer »»

JHS Pedals PG-14 - test uit Gitarist 350

Voor wie een extra overdrivekanaal zoekt

De PG-14 is Paul Gilberts signatureoverdrive, gemaakt door het Amerikaanse JHS Pedals. En die 14? Dat is de schoenmaat van mr. Gilbert en dat komt overeen met onze maat 47-48. Dat u het weet. Het peda.....meer »»

Vox Cambridge50 - test uit Gitarist 350

Hoogopgeleid

Gitarist gaat aan de slag met deze Vox-kruising van buizen en digitale technologie......meer »»

Corona zet een streep door de magie van het poppodium

Erg goed item op Een Vandaag met Wies, Berend Schans en Jolanda Beyer

Alles wat een poppodium uniek maakt, is verdwenen door de coronamaatregelen. De magie tussen publiek en artiesten is ver te zoeken en de poppodia zitten in zwaar weer. Kersverse directeur van het Patr.....meer »»

Zomereditie Gitarist met Beatles Special nu in de winkel - of bestel 'm bij ons

We versturen Gitarist voor € 6,90 inclusief verzendkosten

In deze Beatles Special: De gitaren van The Beatles (John’s Rickenbacker, George’s Gretsch, Paul’s Höfner, plus Gibsons, Epiphones en Strats) en gitaarsounds van The Beatles: StageCoach Session.....meer »»

Nieuwe Offset modellen in Fender Player Serie

Mustang, Dou-Sonic en Mustang Bass

Fender brengt vijf nieuwe modellen uit in de Player Serie. De vier gitaren en basgitaar zijn allemaal shortscale modellen met een offset body. Met deze modellen worden gelijk nieuwe kleuren geïntrodu.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 353

In Gitarist 353, augustus 2020 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsn.....meer »»

Gitaarsounds van The Beatles door Jac Bico in onze videoserie StageCoach Sessions

12 Beatles songs in 7 video's door de gitarist van The Analogues

In onze videoserie StageCoach Sessions analyseert Analogues-gitarist Jac Bico de gitaarsounds van The Beatles. Hij bespreekt in 7 video's de gitaren, effecten, versterkers en typische Beatles-trucs aa.....meer »»

Debuteer met Blackstar's Debut versterkers

Nieuwe modellen voor de beginnende gitarist

Met de Debut serie brengt Blackstar een vervanger uit voor de LT-Echo beginnersversterkers......meer »»

Jamtrack: rockabilly

Audio bij de workshop in Gitarist 353

In Gitarist 353, augustus 2020, vind je de noten en tabs bij deze workshop. Zet je haar in het vet en oefen je beste rockabillylicks met onze backingtrack in jarenvijftigstijl......meer »»

Riff van de maand: Tool - Schism

Video bij de workshop in Gitarist 353

In Gitarist 353, augustus 2020, vind je het notendiagram bij deze workshop. Het derde album ‘Lateralus’ markeerde de overgang van alt-rock naar progressieve art-rock van Tool. En met succes: met d.....meer »»

Cory Wongs Plugin

Funkgitaar- en bassounds van Neural DSP

Neural DSP heeft aan zijn lijst van plugins de Archetype toegevoegd, met de versterker- en effectsounds die Cory Wong het liefst gebruikt. En, het is niet alleen geschikt voor gitaar, maar werkt ook p.....meer »»

Homestead voor Danny Vera

Dreadnought en OM

Homestead, het gitaarmerk uit Heemstede met eigen productie in Indonesië, brengt dit jaar een signaturemodel uit voor gitarist en zanger Danny Vera. .....meer »»

Soldano is terug met 30 watt top

Legendarische klank in compact formaat

De Soldano SLO-100 is een legendarische versterker, die iedere gitarist – misschien zonder het te weten – heeft gehoord. Dat moet ook wel als je beseft dat gitaristen van Mark Knopfler en Eric Cla.....meer »»

Release van de Week: DMA's - The Glow

Vandaag verschenen - 10 juli 2020

DMA's zijn in Nederland - ondanks optredens in onder meer Rotown, Paradiso, de Melkweg en op Lowlands, waar uw redacteur toch wel van onder de indruk was - nog geen 'household name'. Hoe je DMA's kan .....meer »»

Naar de film met Ronnie Wood

We mogen weer - en dan ook nog met de Stones

Onlangs kondigden we de première van Somebody Up There Likes Me op het In-Edit muziekdocumentairefestival aan. Door de coronacrisis kon het festival helaas niet doorgaan, maar op 2 juli is de documen.....meer »»

Release van de Week: Paul Weller - On Sunset

Vandaag verschenen - 3 juli 2020

Paul Weller is toe aan zijn vijftiende studioalbum en dan tellen we alle compilaties, greatest hits, live-albums en alles van The Jam en The Style Council natuurlijk niet mee. Has My Fire Really Gone .....meer »»

Bassist, docent en Gitarist-auteur Henk de Ligt overleden

Hij schreef meer dan honderd basworkshops voor Gitarist

Bassist Henk de Ligt was docent aan het Artez Conservatorium in Zwolle. Als auteur van Gitarist heeft hij basgear getest en schreef hij meer dan honderd basworkshops voor de rubriek Basnoten......meer »»

Alvarez Masterworks MF60CEOM & Artist Elite AFA95CESHB - test uit Gitarist 349

Spirit of St. Louis

Ontstaan in de VS, geperfectioneerd in Japan en gebouwd in China. Deze twee elektro-akoestische OM’s zijn zo explosief dat je misschien maar beter een plectrum van asbest kunt gebruiken........meer »»

Aria DMB-01 - test uit Gitarist 349

Met een paar vleugjes Mosrite

De Aria DMB-01 is een zeer betaalbaar instrument met klassieke looks. De bas komt dan ook niet voor niets uit de Retro Classics-serie van Aria. Een beetje kenner van vintage basgitaren ziet meteen dat.....meer »»

ESP E-II Eclipse & LTD H-1001FR - test uit Gitarist 349

Onder de grote ESP paraplu

De tijd dat we neerkeken op gitaren uit de Verre Oosten ligt ver, ver achter ons. Het van origine Japanse merk ESP heeft daarbij ook al lang zijn vleugels uitgeslagen en bewijst met zijn uitgebreide c.....meer »»

Godin 5th Avenue Uptown Custom Havana Brown - test uit Gitarist 349

Old school archtop

Begin 2019 bracht Godin een flink aantal nieuwe en geüpgradede gitaren uit. We bekijken de Uptown Custom uit de 5th Avenue-serie......meer »»

Kool Amplification the hot modded Marvell - test uit Gitarist 349

Een nieuw wonder

De nieuwste versterker van Kool Amplification, ‘the hot modded Marvell’, roepnaam Marvell, is uit. Hebben we hier met een classic rock-amp te maken of is er meer?.....meer »»

Mooer E7 Synth, D7 Delay & A7 Ambiance - test uit Gitarist 349

Experimentele drieling

Met de 7-serie brengt Mooer minipedalen uit met veel mogelijkheden, want elk heeft zeven sounds die je kunt aanpassen en opslaan. Maar is meer ook echt meer?.....meer »»

Xvive U4 In-Ear Monitor Wireless System - test uit Gitarist 349

Met dit systeem kan je weer over het podium rennen

Xvive werd bekend met (mini)pedalen, waaronder de signature-overdrives van Thomas Blug. Een paar jaar geleden kwam daar een compact draadloos systeem voor gitaar bij. Heel handig, maar nu er steeds m.....meer »»

Electro-Harmonix Ram’s Head Big Muff Pi - test uit Gitarist 349

De Big Muff-reissue waar iedereen het meest naar uitkeek

Versie 2 van de Big Muff heeft altijd een speciaal plekje in het hart van veel Muff-liefhebbers gehad. Vanaf 1973 is dit pedaal een paar jaar in productie geweest en het staat bekend als de Ram’s H.....meer »»

Walrus Audio Mako Series D1 - test uit Gitarist 349

De toon is gezet

Walrus Audio presenteert het eerste pedaal uit de nieuwe Mako-serie, de D1 delay......meer »»

G&L Tribute Fall Out Bass

Goedkopere short scale van Leo Fender's derde merk

Vorig jaar introduceerde G&L de Fallout Bass. Bijzonder, want deze bas is gebaseerd op een eerder verschenen gitaarontwerp van Leo Fender. Opeens was was er, bijna dertig jaar na zijn overlijden, weer.....meer »»

Rock 'n Soul

Milieuvriendelijke banden uit Den Haag

De wereld van muziekinstrumenten denkt om het milieu en er komen steeds meer milieuvriendelijke versies van producten. Zoals van Rock 'n Soul uit Den Haag, bijvoorbeeld, dat geheel op maat zeer duurza.....meer »»

Popronde verplaatst editie 2020 naar begin 2021

Twee Poprondes in 2021  

Popronde 2020 wordt uitgesteld! Het grootste reizende festival van Nederland verplaatst de traditionele najaarstour naar begin 2021 vanwege de coronamaatregelen. Oorspronkelijk zou de Popronde vanaf.....meer »»

Orange Amps lanceert compacte FS1 Mini voetschakelaar

Creëer meer ruimte op je pedalboard met dit kleine schakelpedaal

Nu effectpedalen alweer een tijdje kleiner worden en veel fabrikanten met een miniversie van hun pedalen komen, ligt het voor de hand ook de nederige voetschakelaar te verkleinen. Orange Amplification.....meer »»

Taylor's American Dream

Meest betaalbare massieve USA Taylor serie

Met de nieuwe American Dream Serie brengt Taylor professionele gitaren uit, gemaakt in Amerika, voor een scherpe prijs. En dat is welkom in deze economisch zware tijden......meer »»

WIN! Een Koch Superlead

T.w.v. 299 euro

Wil jij een te gek buizenpedaal winnen, waarmee je niet alleen de kwaliteit van je opnames verbetert, maar hopelijk ook snel weer dat van je optredens? Lees verder!.....meer »»

TC Electronic krijgt het weer voor elkaar met de Ditto +

Klein pedaal, grote stap vooruit

Al jaren lang weet TC Electronic keer op keer te verrassen met innovatieve functies op hun populaire pedalen. De Ditto + past perfect in die traditie......meer »»

Release van de week: Khruangbin - Mordechai

Vandaag verschenen - 26 juni 2020

Zomerplaatje! Thaifunk, surfgitaar en hiphopgeïnfecteerde grooves. Khruangbin uit Texas staat al jaren voor aanstekelijke instrumentale muziek, maar doet er nu op Mordechai een dosis vocals bij! .....meer »»

Microfoonkeuzes voor elektrische gitaar in videoserie StageCoach Sessions door Jay-P

Jan-Peter Beijersbergen a.k.a. Jay-P laat in zes video's zijn microfoonkeuzes zien en horen

Ook al zijn gitaar, effecten en versterker helemaal voor elkaar, en speelt de gitarist de sterren van de hemel, dan nog kan het als een natte krant klinken in de studio. Want niets is zo bepalend voor.....meer »»

Riff van de maand: Thin Lizzy - Whiskey In The Jar

Audio bij de workshop in Gitarist 352

In Gitarist 352, juli 2020, vind je de noten en tabs bij deze workshop. Dit was al een bekend Iers volkslied toen Thin Lizzy er een cover van uitbracht en geen enkele andere versie rockt zo hard als d.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 352

In Gitarist 352, juli 2020 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsnivea.....meer »»

Jamtrack: drop-tuned progmetal

Audio bij de workshop in Gitarist 352

In Gitarist 352, juli 2020, vind je de noten en tabs bij deze workshop. Stem je gitaar lager voor deze Jamtrack, geïnspireerd door de progmetalhelden......meer »»

Doe inspiratie op met de Made In Ableton Live videoserie

Negen artiesten laten hun producties van concept tot eindproduct zien

In de videoserie 'Made in Ableton Live' vertellen producers hoe ze een track maken, van het eerste idee tot aan het eindproduct. Deze videoserie van Ableton zorgt voor inspiratie en helpt je een 'writ.....meer »»

NAMM Show in januari gaat door

Zoveel mogelijk standhouders maar met belangrijke virtuele component

We waren natuurlijk reuze benieuwd of de NAMM show die jaarlijks in januari in L.A. plaatsvindt doorgang zou gaan vinden. De organisatie van de NAMM show laat nu weten dat de beurs in januari 2021 doo.....meer »»

Record opbrengst voor Kurt Cobain's MTV Unplugged gitaar

1959 Martin D-18E verslaat Black Strat van David Gilmour

Toen David Gilmour's Black Strat vorig jaar voor 3,8 miljoen dollar van eigenaar wisselde, was het de duurst verkochte gitaar ooit. Maar dat wereldrecord hield minder lang stand dan gedacht…De gemod.....meer »»

Akoestische Mooer amp

Tweekanaals akoestische versterker met veel extra's

Na de SD30 en SD75 (vorige maand getest in Gitarist) komt de Chinese gigant nu met de SD50A, een combo voor de akoestisch gitarist/zanger. .....meer »»

D'Angelico neemt Supro en Pigtronix over

Drie New Yorkse merken samen sterk

Gitaarmerk D'Angelico heeft bekend gemaakt dat het de aan elkaar verbonden versterker- en effectpedalenmerken Supro USA en Pigtronix heeft overgenomen......meer »»

Lemmy Kilmister Biopic

Film over het leven van Motorhead bassist in de maak.

Bassisten op het witte doek kunnen nog eens een gat in de markt zijn! Nadat eerder Phil Lynott werd aangekondigd is het nu aan Lemmy Kilmister......meer »»

Dany Lademacher 70

Muziekmakend Nederland eert de Belgische riffmeister

Vandaag is Dany Lademacher 70 jaar jong geworden. Gefeliciteerd! Om deze mijlpaal niet stilletjes voorbij te laten gaan, nam de Wild Romance de hit Saturday Night opnieuw op, met een keur aan gasten. .....meer »»

Vier legendarische Fuzzpedalen van JHS

JHS Pedals brengt een serie van vier fuzzpedalen uit, gebaseerd op klassieke fuzzcircuits. Onder de noemer Legends of Fuzz vinden we de Supreme, Smiley, Crimson en Bender......meer »»

Phil Lynott: Songs For While I'm Away

Documentaire over Phil Lynott in de maak.

Goed nieuws voor Thin Lizzy fans die geen geld hebben voor een signature Precision maar hun held wel op het grote doek willen zien, het komt eraan!.....meer »»

Release van de Week: Flying Horseman - Mothership

Vandaag verschenen - 12 juni 2020

Typerende sounds, springerige riffs en vette baslijnen, dat is wat we horen op de nieuwe release van Flying Horseman, de band van de illustere gitarist Bert Dockx......meer »»

The Ibanez Low-End Legion

Win een bas met de Bass Solo Contest 2020

Ook Ibanez denkt aan de thuis zittende muzikanten. Het Japanse merk komt daarom met The Ibanez Low-End Legion. Een internationale actie voor bassisten, waarbij jij meespeelt met een track en waarbij n.....meer »»

Music Man Mike Herrera StingRay

Seafoam Green en unieke knoppenwinkel

Ernie Ball Music Man introduceerde de Ernie Ball Music Man Mike Herrera StingRay Bass. De bas heeft wat bijzondere eigenschappen en is een droombas voor ons als magazine om te testen. Waarom? .....meer »»

Guitar Bootcamp organiseert 1,5 meter sessies - 27 juni tot 5 september

Akoesticum, Ede

Het Zomerkamp in de Ardennnen van Guitar Bootcamp kan dit jaar om bekende redenen niet doorgaan. In de plaats daarvan gaat de organisatie een erg interessante reeks 1,5 meter sessies organiseren in Ak.....meer »»

Paranormale Squiers

7 nieuwe modellen in de Paranormal Serie

Fender heeft de Parallel Universe serie, waarbij specificaties van verschillende modellen door elkaar worden gehusseld. De nieuwe Paranormal serie van Squier lijkt daar wel wat op en bevat vergeten mo.....meer »»

Eerste overdrive in vier jaar van Walrus

5 klanken in een pedaal

In de vier jaar na het uitkomen van de 385 Overdrive, heeft Walrus Audio veel modulatie-, reverb- en delaypedalen uitgebracht, maar nu is er eindelijk weer een overdrive: de Ages. En niet zomaar een, .....meer »»

RIP Steve Priest

Sweet-bassist overleden

Steve Priest, oprichter, bassist en later ook zanger van the Sweet is op 72-jarige leeftijd overleden. We kijken terug op het leven en de muziek van de Brit......meer »»

Release van de week: Sloper - Sloper

Vandaag verschenen - 5 juni 2020

Rockdrumroyalty! Sloper, de nieuwe band van Mario Goossens en Cesar Zuiderwijk dook na de eerste succesvolle optredens, onder meer op Eurosonic, de studio in, met de ep Sloper als glanzend resultaat. .....meer »»

Gitaarbouwer Ger Boonstra overleden

Boonstra bouwde gitaren voor de grote namen uit de gypsy-jazztraditie

Ger Boonstra was een geliefde gitaarbouwer binnen de gypsy-jazztraditie. Naast replica's van oude Selmer- en Busato-modellen maakte hij zijn eigen modellen en signaturegitaren, onder anderen voor Fapy.....meer »»

Win de allereerste Jimi Hendrix Award!

Contest voor gitaristen tot en met 21 jaar

Jimi Hendrix is onsterfelijk. Toch zal het op 18 september 50 jaar geleden zijn dat hij is overleden. Maar hij leeft natuurlijk voort, zeker ook bij jonge gitaristen. Ben je ook een Hendrix-fan, heb.....meer »»

DRUMnBASE stage mat

vintage en anti-slip

Muzikanten stropen winkels af op zoek naar Perzische tapijten voor onder drums, versterkers en gewoon voor de looks en demping op podia en in oefenruimtes. Een goed tapijt is niet makkelijk te vinden .....meer »»

Rose Marin

Schrijft songs op maat

De Noord-Hollandse singer-songwriter Rose Marin zag haar inkomsten van optredens wegvallen, toen de horeca half maart de deuren sloot. Ze besloot daarom, tegen betaling, songs op maat te gaan schrijve.....meer »»

Release van de week: Vandenberg - 2020

Vandaag verschenen - 29 mei 2020

Ondanks recent succes met Vandenberg’s MoonKings vond Adriaan van den Berg (66) het tijd om de slapende reus die hem bijna veertig jaar geleden deed doorbreken, te wekken uit zijn winterslaap. Van.....meer »»

Riff van de maand: The Strokes - Bad Decisions

Video bij de workshop in Gitarist 351

In Gitarist 351, juni 2020, vind je het notendiagram bij deze workshop. Bad Decisions komt van het langverwachte nieuwe Strokes-album ‘The New Abnormal’ en trapt af met een coole riff van Nick Val.....meer »»

De waanzinnige sounds van Tom Morello

Zijn nieuwe Fender Soul Power Strat in briljante video

Je hoort mensen wel eens zeggen dat alles al is gedaan op de elektrische gitaar. Hoezo? Wie zegt dat? Welnee, er is nog zoveel terrein te verkennen, het is nog maar zo’n jong instrument!, aldus Tom .....meer »»

Terugkijken: interview en Gretsch demo van Wesley Nuis

Bax E-days livestream

Bax Music organiseert elk jaar in mei een groot event met clinics en concerten. Dat kan nu even niet, dus organiseerde Bax - inmiddels 13de op de ranglijst van 's werelds grootste muziekwinkels - een .....meer »»

Jamtrack: mineurblues

Audio bij de workshop in Gitarist 351

In Gitarist 351, juni 2020, vind je de noten en tabs bij deze workshop. Leer variaties op het standaard twaalfmatenbluesschema met onze mineurbluesbackingtrack......meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 351

In Gitarist 351, juni 2020 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsnivea.....meer »»

Ad Vandenberg terug met Vandenberg - Carriereoverzicht en Spotify playlist

Interview in Gitarist juni 2020

Vijfendertig jaar na de release van Alibi blaast Ad Vandenberg de naar hem vernoemde band nieuw leven in. Met een geheel nieuwe bezetting maakte de 66-jarige gitarist ‘2020’, het stevigste album d.....meer »»

Jerome Hol in nieuwe aflevering StageCoach Sessions

Live-registratie met instructievideo, workshop en interview

In dit artikel op Gitarist.nl vind je de tweede aflevering van onze nieuwe videoserie StageCoach Sessions. Videoserie? Ja! Maar eigenlijk véél meer, want behalve de video's met live-performances, wo.....meer »»

Blackstar Sonnet 120 - test uit Gitarist 348

Natuurlijke weergave

Blackstar introduceert zijn eerste versterkers voor akoestische gitaar, ontwikkeld in samenwerking met gitaarvirtuoos Jon Gomm......meer »»

Eastman AC 122-2CE - test uit Gitarist 348

Zo klinkt vakmanschap

Het valt niet mee om een vol-massieve akoestische gitaar voor minder dan 750 euro op de markt te brengen. Laten we eens kijken of Eastman dat voor elkaar heeft gekregen........meer »»

Fender Tone Master Deluxe Reverb & Twin Reverb - test uit Gitarist 348

Meester in digitaal

Met zijn nieuwste versterkers biedt Fender een andere kijk op digitale modeling, maar de amps zijn wel in een bekende vorm gegoten. Zijn de Tone Masters beter dan het echte werk?.....meer »»

PRS SE Hollowbody II - test uit Gitarist 348

Houd het luchtig

Een PRS-model dat werd ontworpen in de jaren negentig wordt een SE uit Azië, waardoor er zomaar een paar duizend euro van de prijs af gaat. Bovendien is het de eerste elektrische PRS gitaar die in Ch.....meer »»

Strymon Iridium - test uit Gitarist 348

Laat je versterker maar thuis

Het geluid van een versterker die in een ruimte staat, maar dan op je pedalenplank. Waarom niet?.....meer »»

DAP Edge

Betaalbare draadloze mics

Anno 2020 zijn draadloze systemen voor instrumenten, zang en monitoring gemeengoed geworden, maar de aanschaf van een set vraagt meestal nog om een flinke investering. Enter DAP: het merk komt met een.....meer »»

Parlors van PRS

Drie uitvoeringen van deze mahonie gitaren

Met de SE Tonare Parlor brengt PRS voor het eerst een akoestische gitaar uit met een echt kleine body, en, je kan kiezen voor een volledig akoestische uitvoering......meer »»

Bax Music e-Days online event 2020 terugkijken - de Gitarist-selectie

Livestreams met workshops, Q&A's en demodrops

Bax Music organiseert elk jaar in mei een groot event met clinics en concerten. Dat kan nu even niet, dus organiseert Bax - inmiddels 13de op de ranglijst van 's werelds grootste muziekwinkels - een o.....meer »»

Custom Mods van Mad Professor

Zes klassiekers in gelimiteerde customuitvoering

De Finse boetiekbouwer Mad Professor gebruikt deze Coronatijd om Customuitvoeringen van klassieke pedalen als de Dual Blue Delay, Big Tweedy Drive, Stone Grey Distortion, Amber Overdrive, Ruby Red Boo.....meer »»

De Katana MkII amps voorgesteld

Video's ter introductie - Plus test van de Katana-50 MkII

Eind vorig jaar kwam Boss met het nieuws dat ze hun populaire Katana serie gitaarversterkers gingen vernieuwen. De MkII serie is inmiddels goed leverbaar en we hebben alle ins en outs op een rijtje ge.....meer »»

Jared James Nichols krijgt combo

Gelimiteerde oplage van Blackstar signature amp

Na vorig jaar uitgebreid te hebben getoerd met zijn Blackstar JJN-20RH MkII top en JJN-212VOC MkII kabinet, brengt Blackstar nu een combo uit voor de powerbluesgitarist Jared James Nichols. .....meer »»

Release van de week: Firewind - Firewind

Vandaag verschenen - 15 mei 2020

Na het meesterlijke 'Immortals' (2017) zag Griekse meestergitarist Gus G zowel zanger Henning Basse als toetsenist Bob Katsionis de band verlaten. Tijd voor een nieuw begin dus, met 'Firewind' als eer.....meer »»

Experience PRS 2020 dit weekend online

Nu kan iedereen het beleven

Dit weekend zouden de deuren van de PRS fabriek in Stevensville, Maryland opengaan voor het Experience PRS 2020 evenement. Helaas kan dat feestje niet doorgaan zoals gepland, maar de Experience gaat w.....meer »»

Stel zelf je gitaar af onder leiding van een gitaarbouwer van Gibson

Gratis online begeleiding

Of je nu gitaar speelt of basgitaar, ukulele, banjo of mandoline en of het gaat om een elektrisch of akoestisch instrument, zolang je een Gibson, Epiphone, Kramer of Steinberger hebt, kan Gibson je gr.....meer »»

Release van de week: Singor - Travel Light

Vandaag verschenen: 1 mei 2020

Het zijn drukke tijden voor Marcel Singor. Sinds kort zit hij in de liveband van de legendarische voormalig Marillion-zanger Fish en eind maart verschenen twee livealbums waar hij op speelt: een van A.....meer »»

Souldier en d'Addario/Evans in de mondkapjes

De muziekindustrie reageert op deze bijzondere tijd.

Het doet ons een beetje denken aan verhalen die we lezen over de oorlog, waarin fabrikanten noodgedwongen omschakelden op het maken van andere producten. Deze coronatijd is ook een bijzondere tijd en .....meer »»

Compadre: de analoge compressor/boost van Strymon

Ideale eerste pedaal op je pedalboard

Strymon brengt met de Compadre een compressor- en boostpedaal uit, die je veel klankopties geeft aan het begin van je signaalketen......meer »»

David Ellefson 30th Anniversary Concert Bass CBX V

Bassist en bouwer vieren 30 jaar samenwerking.

Het is een bekend gezicht, David Ellefson met een Jackson bas op het podium met Megadeath. Deze samenwerking is nu 30 jaar jong, tijd om te vieren!.....meer »»

Koop een Taylor en krijg een Baby...eh...Taylor!

Taylor Days Europe

De lenteactie van Taylor Guitars is dit keer wel heel leuk: bij aankoop van een Taylor gitaar krijg je een Baby Taylor cadeau!Actie loopt tot 3 mei 2020! .....meer »»

Interactief les van Ruben Hoeke

Schrijf je in voor een tiendelige workshop

Ruben Hoeke heeft als gitarist geen introductie meer nodig. Ook dit jaar eindigde hij weer zeer hoog in de polls van Gitarist. Daarnaast was hij vorig jaar veel in het nieuws met zijn Red House-veilin.....meer »»

Nederlandse winkels Keymusic gaan weer open

#KeepOnPlaying met KeyMusic en KeyTV

Op de sites van onze muzikantenmagazines Musicmaker, Gitarist, De Bassist, Slagwerkkrant en Interface vind je deze dagen allerlei initiatieven die het muzikantenleven in tijden van corona stimuleren e.....meer »»

Twee nieuwelingen uit Ovations Custom Shop

Stijlvol en modern

De Ovation custom Shop in New Hartford, Connecticut, heeft twee hoogwaardige modellen uitgebracht, de Adamas MD80 Cutaway en Adamas 12-Fret Non-Cutaway......meer »»

Release van de week: The Dream Syndicate - The Universe Inside

Vandaag verschenen - 24 april 2020

In de jaren tachtig kreeg The Dream Syndicate bekendheid als voortrekker van de zogenaamde Paisley Underground: losjes gespeelde gitaarrock met veel ruimte voor spontane improvisaties. Sinds 2012 is T.....meer »»

Onze nieuwe videoserie StageCoach Sessions van start met Richville’s Richard van Bergen

Live-registratie met instructievideo, workshop, rigtour en interview

In dit artikel op Gitarist.nl vind je de eerste aflevering van onze nieuwe videoserie StageCoach Sessions. Videoserie? Ja! Maar eigenlijk véél meer, want behalve de video's met live performances, wo.....meer »»

Videoserie Pickups - DiMarzio vs Fishman vs EMG

Ron Huisen laat de verschillen horen tussen drie elementensets

Altijd al eens verschillende pickups op dezelfde gitaar naast elkaar willen horen? Dat kan nu met onze videoserie Pickups: DiMarzio vs Fishman vs EMG. We vroegen Ron Huisen drie LTD-gitaren met drie e.....meer »»

Aria 714-MK2 - test uit Gitarist 347

Echo’s van Fullerton

Is deze doublecut een boetiekkoopje?.....meer »»

Boss DD-200 - test uit Gitarist 347

Twaalf delays in een kleiner doosje

De DD-500 heeft er een broertje bij gekregen. Is ie oké?.....meer »»

Boss Katana-50 MkII - test uit Gitarist 347

Verbetering van het concept

Het is nu drie jaar geleden dat de Katana versterkers op de markt kwamen. De serie bleek een groot succes. Niet zo verwonderlijk: de kennis en de kwaliteit van de effecten van Boss waren nu eindelijk .....meer »»

Cort Little CJ & Gold Mini - test uit Gitarist 347

Op reis met je gitaar

Al vakantieplannen? Verschillende bouwers hebben speciale ‘travel’-modellen op het programma staan, zoals Cort. We bekijken twee nieuwe modellen......meer »»

Fender American Ultra Series Stratocaster - test uit Gitarist 347

Nieuwe elite

Is het Fender gelukt de perfecte moderne Strat te creëren?.....meer »»

Gibson Slash Les Paul Standard - test uit Gitarist 347

Alles wat je van een Les Paul verwacht

Een Slash signature-Les Paul uit Gibsons reguliere serieproductie? Daar zijn we razend benieuwd naar!.....meer »»

Origin Effects RevivalDRIVE Compact - test uit Gitarist 347

Authentieke versterkersounds

De Origin Effects-familie wordt uitgebreid met een kleinere, betaalbaardere drive die gemakkelijker in het gebruik is......meer »»

Schertler JAM 200 Wood - test uit Gitarist 347

Naturel en veelzijdig

Een 200-watt akoestische gitaarversterker van het Zwitserse merk Schertler, die door zijn constructie een natuurgetrouw geluid belooft. Hoe klinkt hij?.....meer »»

Riff van de maand: Rage Against The Machine - Killing In The Name

Audio bij de workshop in Gitarist 350

In Gitarist 350, mei 2020, vind je de noten en tabs bij deze workshop. Deze maand bestuderen we een paar baanbrekende riffs van Rage Against The Machine’s altijd inventieve gitarist, de onnavolgbare.....meer »»

Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 350

In Gitarist 350, mei 2020 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsniveau.....meer »»

Jamtrack: akoestische jarennegentig-rock

Audio bij de workshop in Gitarist 350

In Gitarist 350, mei 2020, vind je de noten en tabs bij deze workshop. Zet je elektrische gitaar aan de kant, pak een akoestische en stap in de melodische wereld van de akoestische jarennegentig-rock......meer »»

Bogners vernieuwde pedalen

Geupdatete versies van transformer-pedalen

De nieuwe versies van Bogners Transformer pedalen zijn compacter en hebben een behuizing met afgeronde randen......meer »»

Jammen in tijden van corona - bluesrock

Complete aflevering van Gitarist-workshop Jamtrack - met tabs, akkoorden en audio!

Nu velen van ons noodgedwongen thuiszitten, hebben we een hoop extra tijd om te vullen. Waarom niet je gitaarskills verbeterd? Om je daar bij te helpen zet Gitarist drie keer per week (maandag, woensd.....meer »»

Ubercool: de Fender Jazz Strat

Eerste model uit de 2020 Parallel Universe serie

In de Parallel Universe serie komt elke maand een model uit dat een combinatie heeft van verschillende klassieke Fender gitaren, in dit geval de Jazzmaster en Stratocaster......meer »»

Release van de week: EOB - Earth

Vandaag verschenen - 17 april 2020

EOB is Radiohead-gitarist Ed O'Brien en 'Earth' is zijn solodebuut. Vergeleken met zijn werk in Radiohead is het een opvallend songgericht album geworden, met uitgesproken gitaarsounds, maar ook opval.....meer »»

Jammen in tijden van corona - alternatieve rock

Complete aflevering van Gitarist-workshop Jamtrack - met tabs, akkoorden en audio!

Nu velen van ons noodgedwongen thuiszitten, hebben we een hoop extra tijd om te vullen. Waarom niet je gitaarskills verbeterd? Om je daar bij te helpen zet Gitarist drie keer per week (maandag, woensd.....meer »»

GibsonTV - Homemade Music Sessions

Judy Blank en DeWolff gaan virtueel de wereld over

Al weken doen we verslag van alle online-activiteiten die plaatsvinden nu festivals en poppodia stil liggen. Gibson selecteerde per land twee artiesten die een song mochten aanleveren. Voor Nederland .....meer »»

Jammen in tijden van corona - garagerock

Complete aflevering van Gitarist-workshop Jamtrack - met tabs, akkoorden en audio!

Nu velen van ons noodgedwongen thuiszitten, hebben we een hoop extra tijd om te vullen. Waarom niet je gitaarskills verbeterd? Om je daar bij te helpen zet Gitarist drie keer per week (maandag, woensd.....meer »»

Jammen in tijden van corona - jazzblues

Complete aflevering van Gitarist-workshop Jamtrack - met tabs, akkoorden en audio!

Nu velen van ons noodgedwongen thuiszitten, hebben we een hoop extra tijd om te vullen. Waarom niet je gitaarskills verbeterd? Om je daar bij te helpen zet Gitarist drie keer per week (maandag, woensd.....meer »»

Jammen in tijden van corona - soulballad

Complete aflevering van Gitarist-workshop Jamtrack - met tabs, akkoorden en audio!

Nu velen van ons noodgedwongen thuiszitten, hebben we een hoop extra tijd om te vullen. Waarom niet je gitaarskills verbeterd? Om je daar bij te helpen zet Gitarist drie keer per week (maandag, woensd.....meer »»

Release van de week: Joe Satriani - Shapeshifting

Vandaag verschenen - 10 april 2020

Dikke kans dat Shapeshifting het gitaaralbum van het jaar wordt. Het gaat weer alle kanten op met Joe Satriani's zijn waanzinnige spel op deze kersverse plaat. In Gitarist 349, april 2020 - nu in de w.....meer »»

Tony Iommi's Monkey

Signature SG voor Sabbath-gitarist

Gibson brengt een gelimiteerde uitgave uit van de Tony Iommi “Monkey” 1964 SG Special Replica. De originele ‘Monkey’ SG, genoemd naar de afbeelding van een aapje dat Iommi op de body plakte, i.....meer »»

Jammen in tijden van corona - funkrock

Complete aflevering van Gitarist-workshop Jamtrack - met tabs, akkoorden en audio!

Nu velen van ons door de coronacrisis noodgedwongen thuiszitten, hebben we een hoop extra tijd om te vullen. Waarom niet je gitaarskills verbeterd? Om je daar bij te helpen zet Gitarist complete works.....meer »»

Soul Power Strat voor Tom Morello

Fender Signature Stratocaster voor Rage Against The Machine gitarist

Tom Morello, bekend van Audioslave, Rage Against The Machine en The Nightwatchman, heeft een signature Stratocaster gekregen bij Fender. En dat is niet zomaar een Strat......meer »»

Oproep van Buma Cultuur en steunmaatregelen van BumaStemra

Draai Nederlandse muziek op de radio! - in tijden van corona

Veel muzikanten opperden het de afgelopen weken al: laat de radio muziek van Nederlandse makelij draaien, dan verdienen muzikanten in deze moeilijke tijd tenminste nog wat geld via de auteursrechten. .....meer »»